Κυρία Πρόεδρε, μα κυρία Πρόεδρε!

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η υπογραφή σας αυτήν τη φορά, δεν αφορά ούτε κάποιο ανευρεθέν κασπώ, ούτε την τροφή της γάτας σας, κυρία Πρόεδρε!Ούτε καν την όποια πολιτική σας συμπάθεια, μα ούτε και την προσωπική σας άποψη. Αφορά την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας, με ένα ιδιαίτερο και πολύτιμο χαρακτηριστικό της, αυτό του πολιτισμού! Του πολιτισμού μας και των εκπροσώπων του, κυρία Πρόεδρε! Και σίγουρα δε έχετε και δεν θα έχετε ποτέ ευτυχώς την δυνατότητα να τον προσβάλλετε, καθώς τον έχουν σεβαστεί οι θνητοί μα και οι θεοί!

Αλλοίμονο, δεν θα τολμήσω να εισέλθω σε επεξηγήσεις και λεπτομέρειες αυτών που υπογράψατε, καθώς ο πολιτισμός μας έχει την πιο εύστοχη λέξη της σοφίας του, για αυτήν σας την πράξη κυρία Πρόεδρε: Ύβρις!Αυτή η υπογραφή, αποτελεί όχι ένα ακόμα προστιθέμενο λάθος στα πολλά σας, αλλά μια νέα Ελληνική τραγωδία! Η μόρφωση χωρίς στοιχεία πολιτισμού, σπορά σε στέρφο χωράφι. 

Αχαρακτήριστη ενέργεια, με μόνο σκοπό την καθαρή και ζηλόφθονη εκδίκηση της αισθητικής, που μας δωρίζει απλόχερα ο πολιτισμός με την τέχνη του χορού, της μουσικής, της ερμηνείας και άλλων ύψιστων εκφάνσεών του.Ο πολιτισμός και οι τέχνες δεν χρειάζονται, ευτυχώς, τις υπογραφές σας κυρία Πρόεδρε, αλλά τον σεβασμό σας.

Ακατανόητο, δυστυχώς για εσάς, πως αμέσως μετά την υπογραφή σας στο Προεδρικό διάταγμα, σπεύσατε να παρακολουθήσετε μια παράσταση! Εκτός αν την παρακολουθήσατε από πολιτική υποχρέωση, όπως ακριβώς βάλατε και την υπογραφή σας!

Ο ηθοποιός προϋπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα κυρία Πρόεδρε, αποτελώντας πάντα την αιχμή του δόρατος, στην κριτική και στην σάτιρα, των κακώς κείμενων της κάθε αυταρχικής πολιτικής, “καλής” ώρας σαν της δικής σας. Αυτή ήταν πάντα η υποχρέωσή του, να γελοιοποιεί τα αίσχη και να χλευάζει τις πρακτικές, που στρέφονται εναντίον του κάλους, της αισθητικής και της αξίας της ζωής. 

Κυρία Πρόεδρε, μα κυρία Πρόεδρε, τόσος ο φόβος σας και η απέχθειά σας, στον πολιτισμό; Κοιτάξτε, πως με μια υπογραφή σας, προκαλείτε τον πολιτισμένο κόσμο! Η βαναυσότητα που προβάλλετε και η προσβολή σας στα πρόσωπα των καλλιτεχνών, επιστρέφει όχι μόνο σε εσάς, αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπείτε. Ύβρις! Στην χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και έδωσε τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις, σμιλεύοντας την σκέψη!