Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοκρατορία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μάιου 2023, είναι η ιδρυτική πράξη μιας αυτοκρατορίας, στη νότια πλευρά της Βαλκανικής.

Στην πολιτική δεν έχει σημασία ποιος είναι φορέας καλύτερης πολιτικής, περισσότερο ηθικός άνθρωπος και συγκροτημένος πολιτικός ή έχει αρτιότερη δημόσια παρουσία και καλύτερες προθέσεις για την κοινωνία.

Σημασία έχει ποιος φαίνεται ότι τα έχει αυτά – ακόμη και αν συνάπτει συμμαχίες με τον διάβολο. Γιατί απλούστατα αυτός κερδίζει το μόνο που μετράει στο τέλος της ημέρας στην πολιτική: περισσότερες ψήφους!

Στις Δημοκρατίες έχει αξία μόνο με ποιόν είναι οι περισσότεροι – γιατί αυτός είναι ο νικητής στις εκλογές.

Από εκεί και πέρα ισχύει αυτό που λένε για τη γοητεία: αν την έχεις, δεν έχει σημασία αν δεν έχεις τίποτε άλλο – αν δεν την έχεις ότι και αν έχεις, δεν έχει σημασία.

Από τη Δευτέρα 22 Μαΐου όσοι είχαν τη χειρότερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχίσουν να την έχουν και όσοι λένε τα καλύτερα για τον Τσίπρα, μπορεί να αλλάξουν γνώμη.

Αλλά ότι ήταν να κριθεί μεταξύ τους, κρίθηκε την προηγούμενη μέρα: με τη συντριπτική νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης είναι ο γητευτής των Ελλήνων, που πήγαν στην κάλπη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει..

Τι είναι ο Τσίπρας, δεν «θα το κρίνουν τα όργανα», όπως είπε ένα από τα χειρότερα πρόσωπα που τον περιέβαλαν στις εκλογές. Απλώς δεν έχει σημασία ποιος θα τον κρίνει.

Αντίθετα ο Κυριάκος βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που κανείς δεν ήθελε να πιστεύει ότι μπορεί να προβληθεί ως πολιτικός στόχος, οποιουδήποτε, στη Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία:

-Την εδραίωση προσωπικής αυτοκρατορίας.

Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει πλέον, αν θέλει να διαλύσει τη ΝΔ και να βάλει ένα κόμμα με τη φωτογραφία του στη θέση της.

Κανείς δεν θα τον εμποδίσει να διαγράψει τη λέξη «πρωθυπουργός» από το λογότυπο της αλληλογραφίας του μεγάρου Μαξίμου και μπει η λέξη «Κυβερνήτης», που τον ελκύει.

Όπως και κανείς δεν πρόκειται να τον εμποδίσει αν θέλει να παρακολουθεί και τους υπόλοιπους μισούς Ελληνες. ΄Η να κάνει τη Βουλή και την Προεδρία της Δημοκρατίας παραρτήματα της επικυριαρχίας του.

Θα κυβερνήσει όπως θέλει, με την πολιτική που του κάνει κέφι – υπέρ αυτών που θέλει να ευνοήσει και σε βάρος όσων δεν του καίγεται καρφί πως ζουν.

Θα χρίσει υπουργούς τους κηπουρούς του και θα υπογράψει με την Τουρκία όποια συμφωνία θέλει, για «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο.

Είναι τα λάφυρα μιας νίκης που αποδεικνύεται όχι απλώς μεγαλύτερη και από αυτή που περίμενε, αλλά και πιο κρίσιμη από αυτή που του χρειαζόταν.

Μπορεί να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού γιατί αυτό ακριβώς είναι.

Η λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μάιου 2023, είναι η ιδρυτική πράξη μιας αυτοκρατορίας, στη νότια πλευρά της Βαλκανικής.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR