Κυριάκος Μητσοτάκης: Τοξικότητα

Toυ Γ. Λακόπουλου

Θα ήταν πρόβλημα μόνο της ΝΔ – για όσους αξιοθρήνητους έκαναν την «κλάκα» από τα έδρανά της – αν δεν ήταν ανατριχιαστικό δείγμα για την τοξικότητα της προεκλογικής ατμόσφαιρας που ετοιμάζει.

Ήταν κατάκτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι στις αναμετρήσεις πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν υπήρχαν χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Το παραβίασε μόνο ο Κώστας Μητσοτάκης, πριν τις εκλογές του 1989, κατά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά και ο γιος του μετέφερε στο Κοινοβούλιο την υποκουλτούρα του καφενείου, στη συζήτηση της πρότασης μομφής.

Εκμεταλλεύτηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος να πάρει απαντήσεις επί τόπου, αλλά δεν επρόκειτο απλώς για «ζαβολιά».

Ήταν συνειδητή επίδειξη φτηνής πολιτικής συμπεριφοράς που οδηγεί τον δημόσιο βίο σε κατήφορο.

Το σαρδόνιο ύφος και η ομιλία του – διάστικτη από ανοίκειες αναφορές στον αντίπαλό του – αλλοίωναν τον ρόλο του ως Πρωθυπουργού.

Ενώ ο ίδιος κανόνιζε κατ’ ιδίαν με την «Αττική Οδό» αποζημίωση – που αποτρέπει τις αγωγές εναντίον της – στη Βουλή έκανε υπαινιγμούς κατά του Τσίπρα.

Επιτέθηκε στον απόντα Ανδρουλάκη, που δεν του κάνει τα χατίρια και επιδόθηκε σε εξυπνακισμούς κατά Σκανδαλίδη.

Σε μια κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία ο Πρωθυπουργός πουλούσε πνεύμα της σειράς κι αυτό τον αναδείκνυε ως πολιτικό χωρίς αρχές.

Χαρακτηρίζοντας μετά από καιρό ως «σκευωρία» το σκάνδαλο Novartis, ανάφερε αδίστακτα ότι «οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, όταν στα χέρια της Δικαιοσύνης βρισκόταν ο έλεγχος του σκανδάλου, με τις καταγγελίες που όφειλε να ερευνήσει η εισαγγελία Διαφθοράς, απειλούσαν και καθύβριζαν τους λειτουργούς της ως «συμμορίτες».

Δίκασε τον Παπαγγελόπουλο, παραλείποντας ότι την παραπομπή του αποφάσισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι – δηλαδή ο ίδιος – δια της αριθμητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Απροκάλυπτα, χαρακτήρισε «συμμορία» δημοσιογράφους που «δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες».

Ας γνωρίζει ότι γι’ αυτή την υπόθεση βοά η Ευρώπη εναντίον του και τον καταγγέλλουν ελληνικές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα τον τοποθετούν δίπλα στον Όρμπαν και σύντομα θα ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Η απάντηση στις αποκαλύψεις που βαρύνουν την κυβέρνηση του για τον Φουρθιώτη, υπήρξε πράξη αθλιότητας: τον χρέωσε στον… Τσίπρα!

Προσποιούμενος ότι δεν γνώριζε το όνομα του – ούτε όσα βαρύνουν τους υπουργούς του: σωματοφυλακή, κονδύλια, στήριξη στην «δημοσιογραφία των σκουπιδιών» και επικοινωνία τους μαζί του – με απολογητικό ύφος και… σεβασμό!

Αμήχανος, εγκλωβισμένος σε αδιέξοδα και πιασμένος σε δόκανα ηθικής σήψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε τη Βουλή χωρίς φραγμούς και όρια.

Αδύναμος να ζητήσει εξηγήσεις από συνεργάτες του για την εμφανή εμπλοκή τους στο βόρβορο, ευτέλιζε τη Βουλή ως πεδίο ασκήσεων μικροπρέπειας.

Αν η πολιτική έχει και μια παιδαγωγική πλευρά, εμφανίσθηκε ως παράδειγμα αρνητικής παιδαγωγικής.

Θα ήταν πρόβλημα μόνο της ΝΔ – για όσους αξιοθρήνητους έκαναν την «κλάκα» από τα έδρανά της – αν δεν ήταν ανατριχιαστικό δείγμα για την τοξικότητα της προεκλογικής ατμόσφαιρας που ετοιμάζει.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR