Κυριάκος Μητσοτάκης: Φροντιστήριο λαϊκισμού σε φοιτητές

Του Γ. Λακόπουλου

Ήταν μια ομιλία για βραβείο λαϊκισμού και δημοκοπίας. Δεν υπήρξε τίποτε που να μην έταξε. Δεν υπήρξε κάτι για το οποίο να μην “δεσμεύθηκε”. Δεν υπήρξε οτιδήποτε το οποίο “δεν θα επιτρέψει”.  Όλα μέσα ένα τουρλουμπούκι κοινοτοπιών, μεγαλοστομίας και αερολογίας. Κατόρθωμα. Ο “λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας” ; Όχι ότι αντιλαϊκιστής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία του στη ΔΑΠ ήταν μνημείο παλαιοκομματικού λόγου που επικαλείται τον…νεωτερισμό επειδή ανακαλύπτει , φύρδην μίγδην , την πυρίτιδα: “Ζούμε ήδη τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Της πρωτοφανούς – για την ανθρώπινη ιστορία – σύζευξης ανθρώπου και μηχανής. Της έξυπνης μηχανής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, ο πλήρης αυτοματισμός, το 3D print, το Internet of Things, το blockchain είναι ένας νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας”. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Ο λογογράφος του Κυριάκου -κατά τις οδηγίες που του δίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος – προσπαθεί αγωνιωδώς να τον βάλει να παίξει έναν ρόλο που δεν θα του έδιναν ούτε σε επαρχιακό θίασο: του απλού ανθρώπου, του λαϊκού παιδιού. Και τον αφήνει ξεκρέμαστο αφού τον υποχρεώνει να εμφανίζει κοινοτοπίες ως μεγάλες συλλήψεις.

“Είμαι αρκετά μεγαλύτερος από σας όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο και έπρεπε να κάνω έρευνα για κάποια εργασία. Υπήρχαν κάτι μεγάλα συρτάρια με καρτέλες τα οποία τα τραβούσες άνοιγες για να βρεις τα βιβλία τα οποία βρισκόντουσαν στις βιβλιοθήκες. Σήμερα με μια απλή αναζήτηση από το Google έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να θέλετε”. Τα ξέρατε όλα αυτά; Τώρα τα ξέρετε χάρη στον Κυριάκο.

Η προσπάθεια να δείξει ένα με τους απλούς ΔΑΠίτες που σπουδάζουν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι κάπως αδέξια. Ο ίδιος δεν πέρασε ούτε απέξω. Μετά το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική- το ίδιο και ο γιος του -και αμέσως βρήκε  καλοπληρωμένες δουλειές.  Όταν λέει “ξέρετε – περάσατε από τα δημόσια σχολεία πρόσφατα -πολύ καλά ότι σήμερα τα Λύκεια είναι στην ουσία απλά μηχανισμοί προετοιμασίας για να μπείτε στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι.” αναφέρεται σε κάτι που δεν γνώρισε.

Προσπαθεί όμως να δείχνει οικείος τους. Όπως όταν μιλάει σε αγρότες που έβαλε ο σκηνοθέτης του να κάθονται σε μπάλες από σανό ή  χαράματα στην Ιχθυόσκαλα. Ή όταν αγοράζει … κουλούρι και τη “Σχεδία” σα να είναι ένας οποιασδήποτε περαστικός.

Δεν είναι. Τους τάζει υποψηφιότητες για τη Βουλή και τους λέει ότι είναι πρωταγωνιστές στα αμφιθέατρα: “Δώστε τη μάχη μαζί μας. Στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας”. Αλλά καταγγέλλει τον Τσιπρα επειδή ήταν, την ώρα που ο ίδιος έπαιρνε πτυχία στην Αμερική.

Νομίζει ότι συγκινεί αυτά τα παιδιά όταν τους μιλάει σαν παλιός πολιτευτής: “Δεσμεύομαι ότι με την δικιά σας εμπιστοσύνη, θα καταργήσουμε τον υπο-κατώτατο μισθό των 510 ευρώ και θα ισχύει ο ίδιος κατώτατος μισθός για όλους” . Προφανώς δεν ξέρει πώς είναι να ζει μια οικογένεια  500 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό ακούγεται  προκλητικό να λέει  ότι “δεν θα αφήσει να διαλυθεί η ελληνική οικογένεια”. Πώς; ” Όσο και να μειωθεί το αφορολόγητο από τον κ. Τσίπρα, δεσμεύομαι ότι στο δικό μας φορολογικό σύστημα το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί”.  Πλειοδοσία.

Καθώς σ’ αυτούς δεν έχει νόημα να πει ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ- σε δυο χρόνια- τάζει  “δουλειές” σε τρία χρόνια. Πόσες; Κρατηθείτε; 600.000 νέες θέσεις εργασίας.  Ψηφίστε τον και η ανεργία θα πάει στο… 8%. Θαύμα.

Κάποιος του έβαλε στην ίδια ομιλία μια παλιότερη εξαγγελία του που έδειχνε να έχει εγκαταλειφθεί καθώς είναι κάτι ανάμεσα σε ανοησία και γκάφα.  Ότι οι φοιτητές θα μετέχουν στη διοίκηση των  ΑΕΙ “μέσω των εκπροσώπων τους, που θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα συμμετέχουν σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών”.  Πώς θα το κάνει αυτό κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη. Όπως δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοεί με τα εξής:

“Τον πίστεψαν οι νέοι τον κ. Τσίπρα, γιατί τους είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια στα οποία πολλοί νέοι απέδιδαν τις συνέπειες της κρίσης που τους έπνιγε. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι ως δια μαγείας θα εξαφάνιζε την ανεργία. Και τι έκανε τελικά ο δήθεν νέος κ. Τσίπρας; Τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Γι’ αυτό θα τον τιμωρήσετε, ειδικά εσείς οι νέοι. Γιατί διέψευσε τα όνειρά σας και τις προσδοκίες σας”

Δηλαδή προτρέπει τους νέους να στηρίξουν τη γραμμή… σκισίματος  Μνημονίων και όσων δεν έκανε ο Τσίπρας;  Βάλε το χέρι σου, μεγαλοδύναμε.  Από εκεί και κάτω χάνεται η μπάλα.  Όταν μιλάει για “συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις στο  όνομα των Σκοπίων”, είναι σαν να ομολογεί ότι έχει εγκαταλείψει την εθνική γραμμή Καραμανλή. Όταν λέει τον Τσίπρα “δήθεν νέο” καταργεί τα ληξιαρχεία. Και όταν μιλάει για τους δυο αξιωματικούς στην  Τουρκία, κοιτάζει πρώτα τον χάρτη: Αλλιώς τα λέει στην Αμερική, αλλιώς στην Ελλάδα.

Μετά από όλα αυτά πως να μην κλείσει σαν …Άδωνις: “Αναλογιστείτε πού ήταν η Εσθονία το 1990 και που είναι σήμερα. Τότε έβγαινε από τις σκοτεινές εποχές του υπαρκτού σοσιαλισμού, του κομμουνισμού για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και σήμερα είναι πρωτοπόρος της ψηφιακής τεχνολογίας και πολύ μπροστά από πολλές χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου”.

Άραγε να του πέρασε από το μυαλό ότι οι ακροατές του μπορεί να σκέφτηκαν εκείνη τη στιγμή: γιατί το 2015 η Ελλάδα -που δεν έβγαινε από κανέναν κομμουνισμό- δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την Εσθονία;