Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, junior: Πρυτανείο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Εν τέλει οι Μητσοτάκηδες, όταν δεν τρέφονται από το κράτος ως πολιτικοί, βρίσκουν «καλοπληρωμένες δουλειές» σε ιδιώτες.

Οι Μητσοτάκηδες είναι πολιτικοί, πάππου προς πάππον. Η παλαιότερη πολιτική δυναστεία στη χώρα- με ρίζες στον 19οαιώνα.

Έχει στην πινακοθήκη της δυο Πρωθυπουργούς και πολλά δείχνουν ότι θέλει να συναγωνιστεί τους Παπανδρέου που έβγαλαν τρείς.

Για να σκάσουν οι Καραμανλήδες, που έχουν δύο.

Αλλά ταγούς δεν τους λες. Αν μη τι άλλο τους λείπουν τα δυο βασικά χαρίσματα.

Πρώτα, η επιτυχής επαγγελματική δραστηριότητα, που επιτρέπει τη διάθεση περιουσίας σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ωστόσο από γενιά σε γενιά εμφανίζονται όλο και πιο εύποροι.

Δεύτερο, το υψηλό πνευματικό επίπεδο. Ακόμη και οι νεότεροι που σπούδασαν «έξω» – χάρη στην υποστήριξη των παλαιότερων- περιορίσθηκαν σε «επαγγελματικά» πεδία.

Χωρίς καμία διάκριση. Η οικογένεια δεν έχει ούτε ένα διδακτορικό.

Ο μεταπολεμικός γενάρχης ήταν δικηγόρος κι ένα φεγγάρι ασφαλιστής. Βασικά πολιτικός- με σημαίες ευκαιρίας.

Η μεγαλύτερη κόρη, με κάτι κολλυβογράμματα – πανεπιστημιακά- Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας, λίγο στο Μόναχο και λίγο στην Αθήνα, άλλη δουλειά από πολιτικός δεν ξέρει.

Ο δικός της γιος, για τον επιούσιο εργάσθηκε στο… υπουργείο της μητέρας του, συνέχισε ως … δήμαρχος Καρπενησίου στα 33 του- και προχωράει….

Το άλλο σκέλος της φαμίλιας πάει καλύτερα, αλλά όχι τίποτε ξεχωριστό. Εκτός από κάτι μπίζνες …εξ αγχιστείας- λέγε με Μαρέβα.

Ο Κυριάκος «πήρε τρία πτυχία» στην Αμερική και μετά σκοτώθηκαν η Alpha και η Εθνική Τράπεζα να τον απασχολήσουν- μέχρι να φτάσει σε ηλικία εισόδου στην πολιτική. Οι επίγονοί του τον ακολουθούν..

Η περίφημη CVC Capital Parers λίγο μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – και άλλων χαρτοφυλακίων- και ακριβώς την περίοδο που έγινε το μεγάλο αφεντικό στη ΔΕΗ, ανακάλυψε- στην Goldman Sacks- την μόλις 24 ετών κόρη του.

Πρωθυπουργού, Σοφία Μητσοτάκη και της πρόσφερε «συμβαλαιάρα»- άνευ παρεξηγήσεως.

Τη δεύτερη κόρη του συνόδευε πέρυσι ο ίδιος για εγγραφή στο ακριβό Yale- την ίδια μέρα που οι συνομήλικοί της πίσω στην Ψωροκώσταινα, αγωνιούσαν αν μπαίνουν σε σχολή. Ως τα 24 κάτι θα βρεθεί και για την ίδια.

Θα ήταν ίσως σύμπτωση, αν ένας Ισπανός ευρωβουλευτής – πολέμιος της Ελλάδας παλαιότερα- δεν είχε σκεφθεί πως δεν θα βρει καλύτερον συνεργάτη από τον γιο του Έλληνα Πρωθυπουργού- και του πρόσφερε ένα συμβόλαιο στο Στρασβούργο. Μπίγκο.

Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι στα μίντια, ως βιογραφικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρεται απλώς ότι «σπούδασε στη Βοστώνη». Πώς και τι, επαφίεται στη φαντασία καθενός.

Εν τέλει οι Μητσοτάκηδες, όταν δεν τρέφονται από το κράτος ως πολιτικοί, βρίσκουν «καλοπληρωμένες δουλειές» σε ιδιώτες.

Αν στη μια περίπτωση μπορεί κανείς να μιλήσει για δημόσιο πρυτανείο, στην άλλη πρόκειται για κάτι σαν παράρτημά του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR