Κ. Μουτζούρης: Κι όμως έχει το δίκιο του

Του Γ. Λακόπουλου

Για μισό, που λένε και οι πιτσιρικάδες. Για ποιό λόγο ακριβώς η κυβερνητική  μηχανή έχει πέσει πάνω στον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη- τον οποίο δεν πέρασε ούτε χρόνος που συνάθροιζε στον εκλογικό της θρίαμβο στις περιφέρειες; 

 Μόνο αφελείς πιστεύουν ότι το  πρόβλημα για την  κυβέρνηση είναι η  αγοραία -πλην συνηθισμένη στον εγχώριο ανδρικό πληθυσμό- χειρονομία  με τη φράση: «Διαβάζω ότι ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τον Μουτζούρη. Κι εγώ μπορώ να σου πω “να κι αν είναι θυμωμένος”- και τι έγινε;»

Δεν τους πήρε ο πόνος  για την εν θερμώ απρεπή αναφορά στον Πρωθυπουργό- δηλάδή στην οργή του- από κάποιον που έχει παράσημο από το γαλλικό κράτος ως «ιππότης της τάξεως των γραμμάτων”- «για την “προσφορά του στην Παιδεία και  την Έρευνα”.

Αυτό που τους καίει είναι ο πρωταγωνιστικός- και ανεξέλεγκτος από τους ιδίους- ρόλος του Μουτζούρη στην αντίδραση των κατοίκων απέναντι στη βαρβαρότητα των ΜΑΤ.

Ας ήταν ο Περιφερειάρχης υπέρ των κυβερνητικών επιλογών και ας έλεγε ό,τι ήθελε.  Πάρτε το παράδειγμα του Άδωνι: από εκεί που διέσυρε τον Κυριάκο, τώρα είναι αδερφοποιητός του.

Αφου σταμάτησε ο κουρνιαχτός -και ο καπνός των δακρυγόνων- ας σημειώσουμε κάποια πράγματα. Απέναντι στον φαρισαϊσμό και τις ηθικολογίες του Στ. Πέτσα και ορισμένων ΜΜΕ -καθώς δεν γνωρίζουμε την πραγματική αντίδραση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Μπορεί απλώς να χαμογέλασε ο άνθρωπος. Δεν είναι δα και τόσο Αρειανός ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι τη φράση “να”- συνοδευόμενη με την αντίστοιχη χειρονομία οι Έλληνες την έχουν για ψωμοτύρι. Είναι μάλιστα η … «ευγενική» εκδοχή της. Υπάρχει και η  χυδαία- εξ ίσου συνήθης ως αντίδραση.

Ας μην παραβλέπουμε το επιχείρημα Μουτζούρη πως ότι είπε -εν τη ρύμη του λογου του- το είπε το είπε σε ιδιωτική συνομιλία . Ως εκ τούτου από ποιον να ζητήσει συγνώμη αφού  δεν απεύθυνε κάτι απρεπές σε κανέναν-; Να σημειώσουμε  όμως κάτι όχι άνευ σημασίας:

Ο συνομιλητής του δεν ήταν όποιος κι όποιος. Ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής -συνάδελφος του δηλαδή- υπουργός Γ. Γεραπετρίτης. Θα μετέφερε στον πρωθυπουργό τη διατύπωση Μουτζούρη, αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί; Δεν ξέρουμε καν πώς αντέδρασε.

Ξέρουμε όπως ότι, όπως φάνηκε, μεταξύ των δυο ανδρών υπήρχε οικειότητα, που επέτρεπε στον Μουτζούρη να του μιλήσει έτσι. Και επιπλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Περιφερειάρχη υπήρχε επαφή. Απλώς δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις.

Και πάμε στην ουσία- γενικότερα: Πέρα από την απρέπεια της χειρονομίας και της φράσης, ως απάντηση στην πληροφορία ότι «ο Πρωθυπουργός είναι  οργισμένος με τον Μουτζούρη» .

Ο περιφερειάρχης είπε αυτό που είπε. Θα μπορούσε να πει απλώς «σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι»- χωρίς χειρονομία.  Ή να δηλώσει απλώς «αδιαφορώ». Θα ήταν κι αυτό επιλήψιμο;  

Τότε κάποιοι στον κυβερνητικό ιστό δεν έχουν καταλάβει σε ποια χώρα ζούμε, με ποιο πολίτευμα και ποιες κατοχυρώσεις για τον πολίτη.

Το πρόσωπο του εκάστοτε Πρωθυπουργού– του Κυριάκου Μητσοτάκη εν προκειμένω- δεν είναι ιερό. Δεν συνιστά βλασφημία αν κάποιος αδιαφορεί για την οργή του.

Τι σημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός είναι οργισμένος»; Ας είναι. Και προφανώς θα είναι αφού δεν του βγαίνει η πολιτική του. Ασφαλώς δεν του αρέσει να του αντιστέκονται και να μην δέχονται τις υποδείξεις του. Σίγουρα τον βγάζει από τα ρούχα του η απείθεια σε νόμους που ο ίδιος εισηγήθηκε.

Και λοιπόν; Οφείλει ο πολίτης εκτός από την οργή του Θεού -κατά την Εκκλησία- να τρέμει και την οργή του Πρωθυπουργού – κατά τους κεκράκτες του;

Ο ίδιος δεν είπε τίποτε. Δεν είναι καν γνωστό πώς του φάνηκε το βίντεο του Βουδούρη- που δεν ήταν αντικυβερνητικός επί της ουσίας- αν το είδε.  Πανως οι Μητσοτάκηδες ποτέ δεν ήταν σεμνότυφοι.

Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός καλώς έχει τα αισθήματα που έχει, για τους λόγους που τα έχει -κατά τη συναισθηματική κατάσταση, την πολιτική φόρτιση και το χαρακτήρα του , κάθε φορά.

Και οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται επίσης  οργισμένοι με τον Πρωθυπουργό και την πολιτική του, κατά τις πολιτικές απόψεις, την συναισθηματική πίεση που δέχονται , τις ανάγκες και τον χαρακτήρα τους επίσης.

Έτσι είναι η ζωή και η πολιτική επίσης. Τόσο υβρεολόγιο ανταλλάσσουν οι πολιτικοί μεταξύ τους, η ατάκα του περιφερειάρχη του μάρανε;  Ο

Ειδικά ο Κυριάκος “οργίσθηκε” με τη φράση του Μουτζούρη και όχι με αυτά που του σέρνει π.χ. ο Γ. Τράγκας κάθε πρωί, από μέσο που ανήκει στο φιλικό του συγκρότημα Μαρινάκη; Ή δεν του τα λένε;

Αν μιλάμε για την ουσία, ο Μουτζούρης καλώς αδιαφόρησε για την φημολογούμενη πρωθυπουργική οργή. Δικαίωμά του.

Όσο για τις διατυπώσεις του, όποιος δεν τις χρησιμοποιεί πολύ, ας βγάλει τη σκούφια του να τον χτυπήσει. Σε τελευταία ανάλυση σε υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσε…