Λάθος συνθήματα και αποπροσανατολισμός

Γράφει ο Ισίδωρος Λως

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, τα νησιά του βορείου Αιγαίου έζησαν τεράστιες κινητοποιήσεις με αφορμή το μεταναστευτικό που δυστυχώς τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Τα νησιά τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Η πλειοψηφία των νησιωτών έχει δείξει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγάπη και υποστήριξη στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους που έζησαν την φρίκη του πολέμου, που έχασαν τα σπίτια τους, τους δικούς τους ανθρώπους, και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Τα νησιά, όσο και αν κάποιοι ακραίοι προσπάθησαν για το αντίθετο, αγκάλιασαν τους αδύναμους, τα θύματα του πολέμου, τους πρόσφυγες.

Στις κινητοποιήσεις η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί προκαλεί ανησυχίες, διότι τα νησιά έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών και οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας οι δράσεις αυτές είναι πλέον απαραίτητες, και πολύ ορθά έχει θορυβηθεί ο κόσμος. Δίκαια αιτήματα, να πάρουν πρόσφυγες και άλλα μέρη της Ελλάδας αναλογικά, καμία νέα δομή στα νησιά, και φυσικά να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Το λάθος είναι ότι κάποιοι από τους διοργανωτές προσπάθησαν να καπελώσουν τις κινητοποιήσεις με ακροδεξιά ρητορεία, εθνικιστικά συνθήματα, και ρατσιστικό μίσος.  

Το κυρίαρχο σύνθημα που επέλεξαν οι διοργανωτές ‘θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας’, είναι σύνθημα που βγάζει την δυσάρεστη οσμή της ακροδεξιάς και του μίσους. Είναι να απορεί κανείς, ποιος μας πήρε τα νησιά; από ποιον τα ζητάμε πίσω και ποιος είναι ο κατακτητής; ποιος μας έχει σκλάβους και δεν μπορούμε να ζήσουμε; πάμε για πόλεμο;

Με τέτοια ακροδεξιάς και ρατσιστικής εμπνεύσεως συνθήματα δημιουργείται αποπροσανατολισμός και χάνεται το δίκαιο του αγώνα. Εχθρός μας δεν είναι ο πρόσφυγας, εχθρός μας είναι αυτός που τον έκανε πρόσφυγα, και αν σήμερα γίνονται κινητοποιήσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου, γίνονται όχι γιατί οι νησιώτες μισούν τους πρόσφυγες, αλλά επειδή με μεγάλο αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θέλουν να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων.

Το πραγματικό σύνθημα του απλού κόσμου των νησιών είναι ‘αποσυμφόρηση των νησιών, απεγκλωβισμός των προσφύγων’.
Ίσως κάποιοι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι να προσπαθούν με ακροδεξιά  συνθηματολογία, φανατισμό και Ελλαδεμπόριο να κάνουν πολιτική καριέρα. Κάποιοι χρησιμοποιούν το προσφυγικό γι αυτό το σκοπό. Όμως οι πολίτες των νησιών ανεπηρέαστοι, δεν θα χάσουν τον προσανατολισμό τους. Έλληνες και πρόσφυγες αγωνιζόμαστε για να επικρατήσει η ανθρωπιά, δηλαδή το δίκαιο. Θα τα καταφέρουμε.