Λεξ εσείς, Μαραβέγια εμείς!

Του Ιω΄΄αννη Δαμίγου

Είδαν και απόειδαν εκεί στον “αριστερό σταθμό”, μετά την συναυλία του Λέξ που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά των συνήθων κλασικών εμφανίσεων και αποφάσισαν να το “παλέψουν” με την δική τους … επαναστατική μουσική πρόταση, με τον Μαραβέγια! Συχνά πυκνά ο …. ταλαντούχος τραγουδιστής, που έχει προσφέρει τα μάλα στην μουσική παιδεία των νεοελλήνων, ακούγεται στον σταθμό και μάλιστα από τις πρωινές ώρες. Ίσως σε μια προσπάθεια … ανανέωσης και πλουραλισμού στα ακούσματα, που φαίνεται να προσαρμόζεται με σχετική ταχύτητα ο σταθμός, στο άνοιγμα του …  κεντροκεντρώου χώρου.

Μεταξύ της επεξήγησης των νέων δεσμευτικών προτάσεων του κ. Τσίπρα, παρεμβάλλεται και ένα διασκευασμένο, αλλοίμονο, δροσερό και ανέμελο τραγουδάκι του καλλιτέχνη, που ο σταθμός …  ανακάλυψε τελευταίως! Μεταξύ των άλλων απρόσμενων καθημερινών παρεμβολών πλέον, που συχνάζουν στον σταθμό και εμπλουτίζουν τον χώρο, τον όποιο, προκειμένου να προσελκύσει νέους συμπαθούντες ακροατές. Πιθανά λοιπόν και νέους εν δυνάμει ψηφοφόρους, πέρα από τα νέα μέλη που απέκτησε πρόσφατα.

Εμπρός στα κάλλη τι είναι ο πόνος, όπου πόνος, τα τραγουδάκια ευρείας κατανάλωσης και ευρείας επίσης ελαφρότητας αντίδοτο στους προβληματικούς καιρούς, με διέξοδο στο προτεινόμενο…. αδιέξοδο του “βρε δεν βαριέσαι αδελφέ”! Αν ξεχώριζε ο σταθμός για κάτι, αυτό ήταν η ποιοτική μουσική του, τα ακούσματα που σπανίζουν πια ή έχουν εσκεμμένα εκλείψει από τα ερτζιανά και ακούγονταν σαν ένα ξέφωτο τέχνης. Υπήρχαν σπουδαίες μουσικές εκπομπές με σχόλια και ευτυχώς υπάρχουν μερικές ακόμα ελαφρά αλλοιωμένες , που σε αιχμαλώτιζαν ακούγοντάς τες, που σου πρόσφεραν “ταξίδια” καλαισθησίας, αλλά και αναζωογόνηση …  συνείδησης. Εκπομπές με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις όχι πληκτικούς μονολόγους, που προβλημάτιζαν ευχάριστα και παρήγαν σκέψεις και ουσιαστική ενημέρωση.

Δυστυχώς τα ηνία έχουν αναλάβει τώρα γενικόλογοι και ασταμάτητοι που φλυαρούν επί παντός επιστητού, ακόμα και διαβάζοντας από έτοιμο κείμενο δεν αποφεύγουν κραυγαλέα λάθη, ερωτούν και απαντούν μόνοι τους γελώντας χωρίς να υπάρχει αστείο και κακοποιώντας την ελληνική γλώσσα κατ’ εξακολούθηση. Με μια άνεση που ξεπερνά τα όρια του οικειότητας που έθεσαν οι ίδιοι χωρίς κανόνες. Εντύπωση προκάλεσε ρεπορτάζ υγείας (!), που ασχολήθηκε με …  πλαστικές ανορθώσεις!

Τέτοιες αλλαγές! Οπότε μοιραία κυριαρχεί η αντιπρόταση: Λέξ εσείς, Μαραβέγια εμείς! Συμπάσχω, αλήθεια, με αυτούς τους εκλεκτούς λίγους που αναγκαστικά ανέχονται να συνυπάρχουν με τους πολλούς … κενούς τελευταία!   Και σε ανώτερα! Γράφω για αυτά που χάθηκαν, που θυσιάστηκαν εμπρός στην ανάγκη των πολλών. Για τα καλαίσθητα, που απουσιάζουν….