Μήνυμα Τσίπρα: Tρέξε, σύντροφε, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω σου. Συνέδριο για νέο, μαζικό κόμμα και αναβάθμιση παντού.

Του Γ. Λακόπουλου

Αν ανέδειξε κάτι η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρόθεσή του να μην διαπραγματευτεί με κανέναν τη μετεξέλιξη του κόμματός του. Για να  παραφράσουμε ένα σύνθημα του Γαλλικού Μάη  είπε σε όλους: «Τρέξε, σύντροφε, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω  σου». Και έβαλε στο κομματικό λεξιλόγιο έναν νέο όρο: «αναβάθμιση».

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε σαν εκφραστής του 32% που πήρε στις εκλογές, αλλά των πολιτών που προτίμησαν όμορες δυνάμεις. Και πάντως όχι σαν εκπρόσωπος της κομματικής γραφειοκρατίας που επιχειρεί να τον κρατήσει στις ράγες της.

Κοντολογίς διακήρυξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε ως τώρα απέρχεται. Μπορεί ο ίδιος να κέρδισε με αυτό το κόμμα δυο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, αλλά οι 53 μήνες της διακυβέρνησής του και οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 έδειξαν τα όριά του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στο ακροατήριό του πως συνειδητοποιεί το τέλος του κύκλου που κατέστησε ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, με εσωτερικη πανσπερμία, κυβερνώσα δύναμη. Είναι άλλωστε ιστορικά προφανές: αυτό που ανέδειξε η επιβολή του Μνημονίου, δεν μπορεί να συντηρηθεί με το τέλος του Μνημονίου.

Δεν άλλαξαν μόνο οι συνθήκες. Άλλαξε και το κόμμα που κυβέρνησε από το 2015- όπως κυβέρνησε. Μόνο η ιδεοληπτική αναπηρία και η νοοτροπία  μηχανισμών μπορει να ωθεί κάποιους στον ισχυρισμό ότι πρέπει να μείνει ίδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την κομβική συνεδρίαση βρέθηκε μπροστά από το κομματικό σύστημα που προσπαθεί να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή του σε συνθήκες μόνιμου «δευτέρου κόμματος».

Άφησε πίσω κομματικά στερεότυπα, άγονους εσωτερικούς βαυκαλισμούς και προβληματικές αναγνώσεις της ιστορίας και έριξε στη λίμνη το βότσαλο που του έδωσαν οι δημοκρατικοί πολίτες τον περασμένο Ιούλιο. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Με την εισήγησή του αποδέχθηκε το χρίσμα του φυσικού επικεφαλής της κυβερνώσας πολιτικής δύναμης που συνενώνει Αριστερά και Κεντροαριστερά σε νέο μαζικό πολιτικό φορέα μακράς πνοής της Δημοκρατικής Παράταξης.

Καθώς μοίρασε στα ίσια το χρόνο του ανάμεσα στην κριτική στην κυβέρνηση και την τροχιοδεικτική επισήμανση του κομματικού μετασχηματισμού, έδωσε εκ των προτέρων όλες τις απαντήσεις στα καλόπιστα ενδοκομματικά ερωτήματα. Έτσι αποστόμωσε με αυτοπεποίθηση τις ενστάσεις παραγόντων και μηχανισμών που αυτοχρίζονται πρωτοπορία, ως «πεφωτισμένοι» -αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε:

«Η Αριστερά δε βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων» και καλούν τους υπολοίπους να τους ακολουθήσουν  επικαλούμενοι κάποιο «μέτωπο».

Στην ομιλία του δεν ακούσθηκε ούτε μια φορά η λέξη «μέτωπο» που χρησιμοποιούν επίμονα κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, για να αποτρέψουν τον κομματικό μετασχηματισμό.

Επέμενε στον όρο «κόμμα», δίνοντας το νέο ορισμό του, ως ανώτερη μορφή οργάνωση του λαού. «Να αναβαθμίσουμε τη πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ». «Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του εμφάνισε τις επιλογές του ως «απόφασή μας» και ως θέματα προς συζήτηση. Ο κύβος ερρίφθη.

Μία από αυτές τις αποφάσεις είναι ότι δεν πρόκειται  για συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για συνδιοργάνωση με την Προοδευτική Συμμαχία. «Η ενεργή εμπλοκή τόσο των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί την πρώτη και βασική προϋπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματός μας».

Διευκρίνισε επίσης ότι σ’ αυτό το συνέδριο δεν υπάρχουν ταμπού και ιδεολογικά άβατα, αλλά το ζητούμενο είναι ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο. «Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε».

Και ζήτησε μια «μεγάλη καμπάνια που στη βάση μιας κοινής Διακήρυξης – Προσκλητήριου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι ο στόχος δεν είναι να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο αυτό δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι «να δημιουργήσουμε ξανά τους όρους για μια διαφορετική πορεία» για «μια κυβέρνηση ξανά προοδευτική». Με βάση «το  Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου» -για την εκπόνηση του οποίου έχει ορίσει ήδη συντονιστή τον Γιώργο Σταθάκη.

Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα με την διαμόρφωση «από κάτω» νέου κόμματος στυλοβάτη της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό το κόμμα θα οργανώσει μαχητική, αλλά δημιουργική, αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δείχνει ήδη τις αδυναμίες της και θα προτείνει εναλλακτική λύση που θα πείθει την κοινωνία.

Μπορεί να λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, νέος ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ -Πράσινη Συμμαχία. Η ουσία είναι ότι θα είναι κόμμα με δομή, διακριτή ιδεολογία και επεξεργασμένη πολιτική, όργανα, ηγεσία και ευρεία κομματική και κοινωνική βάση.

Η λειτουργία του θα ενσωματώσει μια φράση που χρησιμοποίησε στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας: «Να  κάνουμε πράξη το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του Κόμματος». Αναβάθμιση παντού.