Μερικές αλήθειες για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Πολάκη-Κυμπουρόπουλου

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τη στιγμή που  ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου  με το κόμμα του,  άρχισε να κερδοσκοπεί  πολιτικά με την αναπηρία του.  Στην τελευταία συνέντευξή του στον Άλφα τον πρόβαλε ως κάτι ιδιαίτερο, σχεδόν αξιοθέατο  που “πρέπει να υπερψηφιστεί”. Παραβιάζοντας κάθε κώδικα  έναντι των άλλων υποψήφιων, τον πρόσβαλε.

Κυνισμός και υποκρισία. Στην  ούγια ο επιτηδευμένος χειρισμός που κάνει γράφει ότι αυτό που ζητάει είναι να  υπερψηφιστεί η ΝΔ από τους ανάπηρους.  Ο  Κυμπουρόπουλος απλώς γίνεται  παίγνιο ψηφοθηρίας της Δεξιάς, που στην περίπτωσή του  δεν έχει ιερό  και όσιο.

Η ίδια η κατάθεση πρότασης μομφής  κατά του ανεκδιήγητου αναπληρωτή Υγείας,  συνιστά υπερβολή. Το ατόπημα Πολάκη  είναι  για πολιτική καταγγελία και δημόσια αποδοκιμασία. Η καταχρηστική πρόταση πρόταση μομφής περιέχει  κουτοπονηριά  και  είναι κατ’ ουσίαν απρέπεια απέναντι τους ανάπηρους: προσπαθεί να τους εκμεταλλευθεί. Να αποσπάσει την ευαισθησία της κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους που δυσκολεύονται τις καθημερινές λειτουργίες τους.

Ο Παύλος Πολάκης: Θα πρέπει πλέον να  εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Το οφείλει  απέναντι στους ανάπηρους με τους οποίους  επιχείρησε να κερδοσκοπήσει  εξ ίσου με τον Μητσοτάκη. Αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση  την οποία εξέθεσε -για μια φορά ακόμη. Πρωτίστως όμως το οφείλει απέναντι στην κοινωνία την οποία προσβάλλει με τον τρόπο χρήσης του δημοσίου αξιώματος που κατέχει.

Το στυλάκι “πίσω λαμόγια και σας έφαγα” μπορεί να το χρησιμοποιεί ως ιδιώτης, κάνοντας τον τρελό του χωριού, αλλά όχι στον πολιτικό διάλογο. Τα “ρε Μητσοτάκη”,”ρε Λοβέρδο”, “ρε τραπεζίτη Στουρνάρα” και τις χοντροκοπιές του μπορεί να τα χρησιμοποιεί στους φίλους του, αλλά όχι για πολιτικούς  αντιπάλους  του. Το “σας έχω ” είναι για κουτσαβάκια, όχι για πολιτικούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας:  Είναι πολιτικά ευφυής η -αναγκαστική- πρωτοβουλία του να μετατρέψει το μειονέκτημα της επιζήμιας  αντιπαράθεσης που του φόρτωσε ο Πολάκης, σε  πλεονέκτημα με την  γενικευμένη συζήτηση της  ψήφου  εμπιστοσύνης. Να μετατρέψει δηλαδή  σε μπούμερανγκ για τον Μητσοτάκη μια αβασάνιστη πρωτοβουλία της ΝΔ. Αλλά κανένας άλλος δεν έχει βλάψει ως τώρα  την κυβέρνηση  όπως ο Πολάκης. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία  ο Πρωθυπουργός οφείλει να αποπέμψει  τον υπουργό  του.

Η προβληματική δημόσια συμπεριφορά του  ισούται με πολιτική αναπηρία και  καθιστά  λίγο πριν τις εκλογές πολιτικά ανάπηρη την  κυβέρνηση- χειρότερα και από  την περίπτωση του αλήστου μνήμης Καμμένου. Κάνει λάθος ο Πρωθυπουργός  ότι ο Πολάκης είναι  απλώς “αψύς” από τα Σφακιά. Είναι ανάγωγος.

Η δυσλειτουργική  δημόσια παρουσία του δεν είναι θέμα ύφους.  Είναι θέμα προβληματικού χαρακτήρα: δεν σέβεται  κανέναν και τίποτε. Ούτε καν τη νομοθεσία που οφείλει να εφαρμόσει στην περίπτωση του καπνίσματος. Ακόμη και  με τον Κυμπουρόπουλο,  ίσως το χειρότερο είναι ο ενικός που χρησιμοποιεί.  Όπως κάνει  με άξεστο  τρόπο έναντι  όλων.  Εκτός από πολιτικό πρόβλημα συνιστά και κηλίδα  κακής συμπεριφοράς για τον ευπρεπή στο δημόσιο λόγο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέλιος  Κυμπουρόπουλος:  Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, από τη στιγμή που αποφάσισε να μπορεί στην πολιτική, θα αντιμετωπίζεται σαν όλους τους άλλους  πολιτικούς. Θα  δέχεται κριτική και θα κάνει κριτική.  Η πολιτική είναι σκληρή, θέλει γερό στομάχι  και  κανείς δεν εξαιρείται- ούτε θα έπρεπε.

Τι σημαίνει “δεν ξέρω τα παιχνίδια της πολιτικής και παραμένω ένας άνθρωπος που μπήκε σε αυτήν την διαδικασία γιατί έχω όνειρα και ελπίδα”;  Σεβαστές οι προθέσεις.  Αλλά μπήκε “σε αυτή τη διαδικασία” με ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, που αντιπαρατίθεται με άλλα πολιτικά κόμματα. Θα υποστεί και τις επιβαρύνσεις του κόμματος. Δεν είναι… εθνικός υποψήφιος.

Στο πρόσωπο του δεν αίρεται η αντικοινωνική πολιτική του κόμματος με το οποίο επέλεξε να πολιτεύεται- μετακινούμενος από τους Πράσινους το 2004 και το “Όχι” που στήριξε στο Δημοψήφισμα. Δεν έχει παρά να  θυμηθεί  τι έλεγε ο ίδιος για τον Ι. Φωτήλα με τον οποίο συστεγάζεται σήμερα.

Η  θεωρία ότι “οι ανάπηροι χρειάζονται ίσες ευκαιρίες, όχι  επιδόματα” είναι  λανθασμένη. Χρειάζονται και ίσες ευκαιρίες και επιδόματα. Γιατί οι ανάπηροι δεν είναι όλοι προικισμένοι με τις δικές του δυνατότητες για να μπορούν να σπουδάσουν και  να εργαστούν. Δεν μπορούν όλοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και στηρίζονται στα επιδόματα.

Θα ήταν προσβολή για τον ίδιο αν αντιμετωπισθεί με επιείκεια.  Όπως  αξιώνει να κριθεί στη δουλειά του για την επαγγελματική του επάρκεια, έτσι θα κριθεί και στο  δημόσιο βίο για την πολιτική του επάρκεια.

Ο Γιώργος Πατούλης: Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ θυμήθηκε  την προεδρία του ΙΣΑ και  κινεί πειθαρχικές διαδικασίες κατά του Πολάκη  για μια πολιτική δήλωση.  Είναι απαράδεκτη, αλλά μόνο καταχρηστικά μπορεί  να  αντιμετωπιστεί  πειθαρχικά και ισχύει και στην περίπτωσή του η επί της ουσίας προσβολή των ανάπηρων, δια της εκμετάλλευσης τους.

Ο Πατούλης προσπαθεί να δώσει  και ο ίδιος μια δημόσια παράσταση διαρκείας για ψηφοθηρία.  Άλλωστε κατά την κουλτούρα  της κακογουστιάς που διαπνέει  τη συνολική δημόσια παρουσία του, όλα είναι θέαμα και επίδειξη.