Μια κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν απέχτησε αξιοπιστία

Του Νίκου Λακόπουλου

H “μεταρρύθμιση” του Μητσοτάκη άρχισε πολύ νωρίς με άγαρμπες κινήσεις με στόχο να φανεί ότι επιτέλους με το που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να λειτουργεί το κράτος. Όπως στον πρόσφατο σεισμό που ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κρατικό μηχανισμό που όμως δεν λειτούργησε στο Μάτι. Πήγε ο ίδιος εκεί μάλιστα και κανόνισε να μαζέψουν αμέσως (!) τα μπάζα -τουλάχιστο αυτό έδειξαν τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Φαίνεται πως το πρόβλημα ήταν πως η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε αποφύγει την τραγωδία αν είχε ενεργοποιήσει έγκαιρα τον μηχανισμό ειδοποίησης 112, που άρχισε να στέλνει -πότε πρόλαβαν;- μηνύματα και να γίνεται ανέκδοτο στο διαδίκτυο πολλαπλά μηνύματα για τις πυρκαγιές, αλλά όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον Υμηττό η υπηρεσία δεν λειτούργησε!

Τι συνέβη; Mπορεί η αξιοπιστία μιας ολόκληρης κυβέρνησης να καταρρεύσει τόσο γρήγορα ή μήπως το πρόβλημα δεν είναι τελικά το σύστημα προειδοποίησης, αλλά οι ίδιες οι πυρκαγιές -για την πρόληψη των οποίων δεν φαίνεται να σχεδιάζεται κάτι; Είναι σαφές ότι το χθεσινό παρατράγουδο και τα επικοινωνιακά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έχουν ως αποτέλεσμα να μη δίνει κανένας σημασία στα μηνύματα του 112.

“Το νέο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, που θα αντικαταστήσει το σημερινό ενδιάμεσο και θα τεθεί σε λειτουργία από την αρχή του νέου έτους και θα είναι υψηλής ακριβείας” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όσον αφορά το γιατί δεν εστάλησαν SMS του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης 112 για την πυρκαγιά απευθυνθείτε στην …Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Φαίνεται πως “επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα» επισήμανε ο υπουργός, στον ΣΚΑΪ, αλλά περισσότερα δεν ξέρει. Δεν είναι η δουλειά του. Ώσπου ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίσθηκε να πει πως “τα μηνύματα μέσω του 112 στέλνονται σε ακραίες καταστάσεις και στην περίπτωση του Υμηττού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος”.

«Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 4 το πρωί”.

Προφανώς το ίδιο θα συνέβαινε και με το Μάτι, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πεντέλη, μαζί με αυτήν στην Κινέτα και όποιος επιχειρούσε μια έγκαιρη προειδοποίηση θα έπρεπε να εκκενώσει όχι το Μάτι -όπου κατέληξε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, αλλά όλη την Βορειοδυτική Αττική με ό,τι θα σήμαινε αυτό.

“Όπως είχαμε ανακοινώσει και χωρίς καθυστερήσεις, κάναμε αυτό που οφείλαμε. Μέσα σε ένα μήνα θέσαμε σε λειτουργία την ενδιάμεση λύση για το σύστημα 112. Για να μπορεί η πολιτεία να ενημερώνει τους πολίτες για έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις όταν αυτές είναι προβλέψιμες” τουίταρε ο Μητσοτάκης, αποκρύβοντας το γεγονός πως το σύστημα -που θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου- είχε αρχίσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να τεθεί το έργο σε φάση πιλοτικής λειτουργίας το Μάιο του 2019 -όπως θα πει η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είχαν κατασκευαστεί δύο κέντρα λειτουργίας, είχε παραδοθεί το πληροφοριακό σύστημα που εξυπηρετεί το έργο, είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα το προσωπικό, είχαν γίνει επίσης και τα απαραίτητα έργα υποδομής από πλευράς των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να εμφανίσει κλεμμένο έργο μάλλον την οδήγησε σε μια γκάφα και σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα λειτουργήσει ας κρατήσουμε μερικές επιφυλάξεις: όταν αρχίσει να λειτουργεί και το Ελληνικό ή όταν θα καθαρίσουν τα Εξάρχεια- μιας και πέρασε ο …μήνας που είχε ανακοινώσει ο Μητσοτάκης ότι θα το έκανε. Η κυβέρνηση παίζει ένα άσχημο παιχνίδι που θα στραφεί εναντίον της αξιοπιστίας της σε μια κωμωδία για κλάματα.

Η αλήθεια είναι πως η επιχείρηση άρχισε και μόνο χθες συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα …μαχαίρι. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πιο πολλές συλλήψεις, κατασχέσεις, όπως και στα πανεπιστήμια, αλλά το ερώτημα είναι, αν η εγκληματικότητα παταχθεί σε αυτά τα σημεία, πού θα μεταφερθεί αργότερα.

Εκτός αν δεν φταίει το άσυλο για την εγκληματικότητα, ούτε ο νόμος και η τάξη στα Εξάρχεια και τα πανεπιστήμια και οι συλλήψεις πέντε-έξι φουκαράδων στην ΑΣΟΕΕ θα είναι το τέλος του λαθροεμπορίου. Κάτι δεν πάει καλά στην εικόνα- κυριολεκτικά την -τηλεοπτική εικόνα- όπου κατασκευάζεται ένας κίνδυνος για τις κάμερες και “αντιμετωπίζεται” πάλι μπροστά στις κάμερες.

Εκτός από το Μάτι υπάρχει π.χ. και η Βρίσα της Λέσβου- που επλήγη από σεισμό και δυο χρόνια τώρα είναι έρημη. Θα βρεθεί και κει ο Μητσοτάκης ή πέφτει μακριά; Και τι θα συμβεί όταν η εγκληματικότητα μεταφερθεί από μια περιοχή στην άλλη και από τα πανεπιστήμια -όπου υποτίθεται ότι υπάρχει- λίγο πιο έξω;

O Kυριάκος Μητσοτάκης που μεταξύ των άλλων υποσχέθηκε να μειώσει και τα τροχαία -κι άρχισε ελέγχους για τα κράνη και τις ζώνες ασφαλείας- μάλλον αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ως ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Το θέμα δεν είναι πως δεν υπάρχει νομοθεσία για την εγκληματικότητα ή δεν εφαρμόζεται. Δεν είναι το σύστημα προειδοποίησης για τις πυρκαγιές, αλλά οι ίδιες οι πυρκαγιές.

Το θέμα δεν είναι πια οι ψήφοι που θα αποσπάσει ο Μητσοτάκης παίζοντας με τον φόβο του μέσου πολίτη και εξαπατώντας τον, αφού οι εκλογές πέρασαν. Είναι πως η απογοήτευση θα γίνει οργή -κυρίως από όσους ψήφισαν τον Μητσοτάκη ως έναν μεταρρυθμιστή και τους Νεοδημοκράτες που βλέπουν την ψήφο τους να διασύρεται.

Η Δεξιά ήλθε, αλλά η “μεταρρύθμιση” αποδεικνύεται μια φούσκα. Η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές, αλλά χάνει ήδη σε αξιοπιστία.