Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δυσκολίες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ότι αυτή τη φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι βουλευτής της ΝΔ δεν τον διευκολύνει απαραιτήτως. Μπορεί να του προσθέτει εγγενείς δυσκολίες…

Ανέλαβε να ξηλώσει το έγκλημα και για αρχή ξήλωσε την… Αστυνομία – με τρόπο που την υποδεικνύει ως σύμμαχο των εγκληματιών.

Πριν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κλείσει 15νθήμερο, από τη νέα επιστροφή του στην Κατεχάκη, ανακοινώθηκαν συλλήψεις εμπλεκομένων σε δολοφονίες ανθρώπων της εγχώριας Μαφίας.

Μακάρι, αλλά κρατείστε μικρό καλάθι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με αυτή την κυβέρνηση – με τις συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ, τη Μαρφίν και άλλες υποθέσεις που ξεχάσθηκαν.

Αυτή τη φορά ωστόσο, εγείρεται ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα: ο Χρυσοχοΐδης «δίνει» τους προκατόχους του;

Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι φορολογική ρηχή, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι δικαστής και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν είναι αστυνόμος.

Με άλλα λόγια: οι συλλήψεις δεν γίνονται κατά τις υποδείξεις του υπουργού, αλλά κατά τα στοιχεία που τις επιβάλουν.

Ότι έγιναν, σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία προϋπήρχαν στους αντίστοιχους φακέλους. Άλλωστε οι υποθέσεις είναι παλιές.

Αυτά τα πράγματα είναι – για να μην ξεχνιόμαστε – σαν την… υπουργοποίηση του Χρυσοχοΐδη από τον Μητσοτάκη το 2019, ενώ ήταν ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ. Δεν προέκυψε αιφνιδίως, με της ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του. Η Αστυνομία είχε θεμελιώσει συλλήψεις υπόπτων, αλλά κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της, δείχνει τη μια πλευρά της ευθύνης.

Η άλλη βρίσκεται στους υπουργούς που προηγήθηκαν: Θεοδωρικάκος, Μηταράκης, Οικονόμου κατά σειρά αρχαιότητας.

Δεν ξέρουμε τι λένε οι ίδιοι, αλλά η ορμητική επανεμφάνιση του «επιθεωρητή Κάλαχαν» υποδηλώνει ανοχή στην εκτεταμένη διαφθορά στο Σώμα.

Μπορεί να επιβλήθηκε άνωθεν. Άλλωστε και στην προηγουμένη θητεία Χρυσοχοΐδη υπήρχαν φαινόμενα για τα οποία δήλωνε αμέτοχος: Πχ η διάθεση μισού αστυνομικού τμήματος για τη φρούρηση Φουρθιώτη.

Αν τώρα έχει διασφαλίσει ελευθερία κινήσεων, μπορεί να το αποδείξει άμεσα: με την υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού για μείωση κατά 50% του προσωπικού που διατίθεται σε φύλαξη προσώπων. Αρχίζοντας ασφαλώς από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, που αυτοπροσφέρθηκε.

Εν τω μεταξύ, η εκ νέου ανάληψη της πολιτικής ασφάλειας από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, συνδέθηκε πάλι με τη μυθολογία του επιτυχημένου σ’ αυτό το υπουργείο, που τον ακολουθεί.

Με κορυφαίο «τεκμήριο» την «εξάρθρωση της 17Ν», ενώ όλοι ξέρουν ότι προέκυψε από κινέζικο ρολόι που ανατίναξε τη βόμβα στα χέρια του Ξηρού – και τα υπόλοιπα ανέλαβαν Αμερικανοί, Βρετανοί και ένας καθηγητής της ιατρικής.

Σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση δεν γίνεται μέσω καλών σχέσεων με εκδοτικά συγκροτήματα. Η κακοδαιμονία της βρίσκεται στη ρίζα και τη νοοτροπία του αστυνομικού μηχανισμού – που εκτός από το συνάφεια με έγκλημα έχει και στενές σχέσεις με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Ότι αυτή τη φορά ο Χρυσοχοΐδης είναι βουλευτής της ΝΔ δεν τον διευκολύνει απαραιτήτως. Μπορεί να του προσθέτει εγγενείς δυσκολίες…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR