Μουστοκούλουρα και μουσταλευριά

Γράφει η Καλυψώ

Μια και μιλήσαμε για τρύγο ας πούμε και γι αυτά που πάνε μαζί του χέρι-χέρι!!!

Ο μούστος και το πετιμέζι είναι ένα υπέροχα αρωματικά και γευστικά συστατικά για το μαγείρεμα. Δεν θα σας βάλω στη διαδικασία να “κόψετε” το μούστο. Εύκολα βρίσκετε παντού έτοιμο προς χρήση. Τα υπόλοιπα είναι πραγματικά παιχνίδι. Μουστοκούλουρα και μουσταλευριές αλλά και κρέας σβησμένο με μούστο ή χταπόδι με ξύδι και πετιμέζι όπως το φτιάχνει η Αντωνία στο ” Θαλασσάκι”.

Υλικά για περίπου 50 μικρά μουστοκούλουρα
1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
μισό φλιτζανάκι του καφέ, κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
1 κουταλάκι σκόνη κανέλλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να μην το χρειαστούμε όλο)

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να καπνίσει.
Βάζουμε σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση πλαστική ή πήλινη (όχι
inox, για να μην κρυώσει η ζύμη) το λάδι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε στο κονιάκ τη σόδα και ανακατεύουμε καλά –προσοχή γιατί φουσκώνει – και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Ανακατεύουμε για λίγο, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν έχουμε μια ωραία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει στα χέρια μας, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια μας, χωρίς όμως να ξεροψηθούν.
Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασίες.

Σημείωση: εάν δεν έχουμε μούστο και έχουμε πετιμέζι, βάζουμε μισό ποτήρι πετιμέζι και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα υλικό και προχωράμε στη συνταγή έχοντας πλέον ένα ποτήρι μούστο.

Για 2 πιατέλες μουσταλευριά

Βάζετε σε μια κατσαρόλα 8 ποτήρια μούστο (σε θερμοκρασία δωματίου) και 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι. Τα ανακατώνετε καλά και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατώνετε συνέχεια κι όταν αρχίζει να πήζει προσθέτετε ακόμα μισό ποτήρι κρύο μούστο στον οποίο έχετε διαλύσει 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ. Συνεχίζετε το ανακάτωμα όσο ο χυλός βράζει. Η μουσταλευριά είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει γύρω-γύρω μια κουταλιά που θα ρίξετε σε κρύο πιάτο.

Μόλις την σερβίρετε την στολίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι, αμύγδαλα ή καρύδια και κανέλλα.