Νέα ποινική έρευνα κατά της Εύας Καϊλή

Το Politico αποκαλύπτει μία νέα ποινική έρευνα κατά της Εύας Καϊλή σχετικά με ύποπτες πληρωμές που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020.

Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η Καϊλή βρίσκεται υπό έρευνα για τρεις ύποπτες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για δήθεν επαγγελματικά ταξίδια και αν πήρε επίσης μίζα από τους μισθούς των συνεργατών της.

Μετά το Qatargate και την αποφυλάκιση της Καϊλή, η προσοχή τώρα στρέφεται στην υπόθεση απάτης που την αφορά. Σύμφωνα με την έρευνα που ήδη είχε δημοσιευτεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φαίνεται ότι χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ».

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά ισχυρές υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε η επικεφαλής εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Laura Kövesi για την επιστολή που είδε το POLITICO, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή.

  • Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, δήλωσε ότι υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλονται και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις.

Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δημοσιοποίησε την έρευνα για την απάτη στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το Qatargate.

Σύμφωνα με την επιστολή που είδε το POLITICO, η έρευνα της EPPO εξετάζει την Καϊλή για παρατυπίες σχετικά με τη «φυσική παρουσία των βοηθών τους στον τόπο απασχόλησης» και «σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον χρόνο εργασίας».

Ακόμη, η έρευνα αφορά «αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, υποβολή πλαστών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αιτήσεις επιστροφής εξόδων αποστολών κατόπιν αιτήματος της κας Καϊλή».