Νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Tουλάχιστον 10 τροπολογίες, και μια σειρά από παράπλευρες αποφάσεις με μέτρα ελαφρύνσεων και ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων έρχονται να προστεθούν στο «πακέτο Τσίπρα», που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή και περιλαμβάνει την απονομή της 13ης σύνταξης, την μείωση του ΦΠΑ και τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Σημειώνεται πως η 13η σύνταξη, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να καταβληθεί τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα τεθούν σε ισχύ οι μειώσεις στον ΦΠΑ και θα ανοίξουν οι εφαρμογές για τις 120 δόσεις. Εντός της επόμενης εβδομάδας, βάσει προγραμματισμού την Πέμπτη, θα καταβληθεί το επίδομα ενοικίου και την Παρασκευή θα καταβληθεί το επίδομα Παιδιού, καθώς και τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα.

Από τις τροπολογίες, που ακολούθησαν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:

  • Νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ: Προβλέπεται ευνοϊκός επαναπροσδιορισμό στο ύψος της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ.
  • Εξάμηνη παράταση για το Κτηματολόγιο: Προβλέπεται, «όπου χρεριάζεται», παράταση έως έξι μήνες για την υποβολή των δικαιολογητικών στο Κτηματολόγιο σε τροπολογία που κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχτηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς.
  • Ενταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των χρεών του 2018
  • Χορήγηση επιδόματος 120 ευρώ σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και επίδομα ιατροδικαστικής υπηρεσίας  (550 ευρώ ιατροδικαστής Α’, 500 ευρώ Β’, 450 ευρώ Γ’ και 400 ευρώ ιατροδικαστής Δ’)
  • Χορήγηση αποζημίωσης ελέγχου σε ελεγκτές της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Το επίδομα ορίζεται στα 50 ευρώ ανά ημέρα, και μπαίνει πλαφόν στα 300 ευρώ το μήνα το οποίο όμως μπορει να προσαυξηθεί κατά 20%.
  • Χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των Πανεπιστημίων που ήταν εν ενεργεία την διετία 2015-2016.
  • Πρόβλεψη για αμοιβή κατά την εξειδίκευση όλων των ιατρών
  • Τροπολογία του υπουργείου Υγείας για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Επίσης πρόβλεψη για ανανέωση των ηλεκτρονικών καταλόγων λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία με παράλληλη ρύθμιση θεμάτων μισθοδοσίας.
  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις ίδιες περιοχές.
  • Ρυθμίσεις για τουριστικά πλοία και σύσταση στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται και η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά και στις αεροπορικές μεταφορές.
  • Τροπολογία για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Προϋπόθεση για να ισχύσει η μείωση είναι να καταλήξει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης), με τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας του εκάστοτε φαρμάκου.
  • Κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ” και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πέραν των τροπολογιών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην σημερινή του συνάντηση με τις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών τους κατά επιπλέον 10% και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

AΠΟ ΤΟ TVXS