Νίκος Ανδρουλάκης: Μετα-ΚΑΦΑΟ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ακόμη και αν η μετεξέλιξη των υποκλοπών στις μετα-ΚΑΦΑΟ υπερψηφιακές μεθόδους είναι άσχετη με τον Πρωθυπουργό, δεν θα ξεμπλέξει εύκολα.

Πάλιωσε και ο Μαρξ. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία, ή σαν φάρσα. Απλώς επαναλαμβάνεται σε ψηφιακή μορφή. Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές τουλάχιστον.

Αυτό που μένει αναλλοίωτο -από τη μια ιστορική περίοδο στην άλλη- είναι η επιμονή της επικαιρότητας να συνδέει την οικογένεια Μητσοτάκη με βαλκάνια Γουότεργκεητ.

Αναγνωρισμένος μετρ των παρασκηνίων -από την Αποστασία- ο Κώστας Μητσοτάκης έγινε, μεσούσης της εξουσίας του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Πρωθυπουργός των ΚΑΦΑΟ.

Τα παλαιά «κουτιά» διανομής τηλεφωνικού σήματος με καλώδια, για τους μη γνωρίζοντες.

Ένας απίθανος τύπος ονόματι Χρήστος Μαυρίκης, υπάλληλος του ΟΤΕ, «έμπαινε» στα ΚΑΦΑΟ και εγκαθιστούσε συνδέσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – για λογαριασμό του Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε δικαστική και κοινοβουλευτική έρευνα για τον τότε Πρωθυπουργό και την κόρη και συνεργάτιδά του, Ντόρα Μπακογιάννη και η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν δικάσθηκε ποτέ, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός, ζήτησε από τη Βουλή αναστολή των ποινικών διώξεων. Μόνο ο Μαυρίκης πήγε στη φυλακή.

Πολλά χρόνια αργότερα ο στρατηγός Γρυλλάκης θα «δώσει» κανονικά το αφεντικό του, ως συντονιστή του κυκλώματος των υποκλοπών και μανιώδη χρήστη των «προϊόντων» του.

Χαρακτηριστικό της υπόθεσης ήταν ότι «σύστημα Μητσοτάκη» έκανε υποκλοπές μέσω ΚΑΦΑΟ, και ως αντιπολίτευση – σε συναγωνισμό με τις «κασέτες του Τόμπρα», από την ΕΥΠ της εποχής..

Ήταν μια σκοτεινή υπόθεση που δεν ερευνήθηκε πότε σε βάθος.

Όπως χωρίς πραγματική έρευνα έμεινε και η υπόθεση -κατασκοπίας- των υποκλοπών του 2004, κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και άλλων προσώπων, με αξιοποίηση του λογισμικού τηλεφωνικής εταιρίας.

Τριάντα χρόνια από τους άθλους του Μαυρίκη, έρχεται στο προσκήνιο η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου, ενός υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί οποιοσδήποτε, αν η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αφορούσε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator – για την απόκτηση του οποίου βαρύνουν υπόνοιες τη σημερινή κυβέρνηση.

Έτσι η υπόθεση συνδέεται με την αντίστοιχη καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του οποίου η παρακολούθηση απασχόλησε την επικαιρότητα, τις αρμόδιες αρχές, τα ευρωπαϊκά όργανα και διεθνείς οργανισμούς.

Κοινός παρονομαστής και στις δυο περιπτώσεις είναι η απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ερευνηθούν.

Δεν ξέρουμε αν το μήλο έχει πέσει κάτω από τη μηλιά και σ’ αυτό το θέμα, όπως σε άλλα.

Αλλά ακόμη και αν η μετεξέλιξη των υποκλοπών στις μετα-ΚΑΦΑΟ υπερψηφιακές μεθόδους είναι άσχετη με τον Πρωθυπουργό, δεν θα ξεμπλέξει εύκολα.

Πέρασε τη θηλιά στο λαιμό του, τη στιγμή που η πρώτη πράξη της πρωθυπουργίας του, ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ στον ίδιο.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR