Νίκος Χριστοδουλάκης: Έκκληση

Του Γ. Λακόπουλου

Πανεπιστημιακός δάσκαλος, οικονομολόγος, πρώην υπουργός, μαχόμενος πολίτης, με άνεση διεθνούς κυκλοφορίας , με εξαιρετικά ευρωπαϊκό προφίλ και την ηθική της γενιάς του στο πρόσωπο. Η καλύτερη επιλογή για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Να είσαι σίγουρος πως και την Χούντα το 1973 από φόβο την ρίξαμε. …Εμείς όλοι μαζί πρέπει να διώξουμε τους τραμπούκους από τα ΑΕΙ , όχι όμως με όπλα, αλεξίσφαιρα και επιχειρησιακά πλάνα δράσης. Αλλά ακριβώς επειδή φοβόμαστε ότι θα μας στερήσουν το μέλλον».

Τα λέει ένας από αυτούς που πραγματικά συνέβαλαν να πέσει η χούντα: ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Ίσως το πιο σεμνό-και πιο πλήρες-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα της Νεολαίας.

Σε ένα μνημειώδες άρθρο, στο New247.gr, ζητάει να ακυρωθεί ο νόμος που βάζει του χωροφύλακες στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Προτείνει μια άλλη λύση, ανώτερη και πιο αποτελεσματική:

-«Αν γεμίσει το Πανεπιστήμιο κόσμο, φοιτητές, καθηγητές και πολίτες, τα ρεμάλια θα γίνουν καπνός και γκρίζα σκόνη. …Οι Φρουρές στα ΑΕΙ να ακυρωθούν αμέσως».
Σαρξ εκ της σαρκός της γενιάς του και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ρεαλιστής και ονειροπόλος, αναδεικνύει την ουσία: η παραβατικότητα στα ΑΕΙ βρήκε χώρο γιατί τα εγκατέλειψαν οι φοιτητές και οι καθηγητές.

Ο Χριστοδουλάκης είναι όπως θα έλεγε η Αγγλίδα συγγραφέας Άντζελα Κάρτερ: «Ένας άντρας με μεγάλο μέλλον πίσω του».

Πρωταγωνιστής στην εξέγερση του ΄73, συνέχισε τις σπουδές του, κατέκτησε διεθνείς επιστημονικούς τίτλους, σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο, μπήκε στην πολιτική και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο.

Σεμνός , όπως την εποχή που πουλούσε βιβλία για να σπουδάσει , δεν μεταλλάχτηκε στην εξουσία . «Αγοράζει κουστούμια από την Αθηνάς», ψιθύριζαν όταν ήταν υπουργός

Αλλά ο άνθρωπος που συναρμολόγησε τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου, βρίσκεται σήμερα εκτός Βουλής.

Ίσως γιατί όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ «Είχε όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν» -εκεί μέσα.

Ένα σωρό Γουλιμήδες βρίσκονται σήμερα στη θέση του. Ο ίδιος διδάσκει οικονομικά στην Ελλάδα και την Αγγλία και σχολιάζει μελαγχολικά τα πολιτικά πράγματα.

Είναι ένα άρθρο- έκκληση. Με υποδειγματική αναφορά στο περίφημο γλυπτό του Ροντέν «Οι προεστοί του Καλλαί» – που προσφέρθηκαν να θυσιαστούν , για να σωθούν οι συμπολίτες τους και αυτό έσωσε και τους ίδιους.

Σ αυτό το πνεύμα καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, να ενισχύσει την παρουσία της στα Πανεπιστήμια- κι έτσι να διώξει και τους τραμπούκους και την αστυνομία.

-«Όχι Φρουρές στα ΑΕΙ! Μόνο Ελευθερία και σεβασμό του άλλου! Σοβαρότητα. Όχι πάλι αρλούμπες για την «πλατεία γνώση» και όλοι με πτυχία από το σπίτι τους».

Μετά από μια πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του, δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, με τον προσωπικό εξοπλισμό του:

Πανεπιστημιακός δάσκαλος, οικονομολόγος, πρώην υπουργός, μαχόμενος πολίτης, με άνεση διεθνούς κυκλοφορίας, με εξαιρετικά ευρωπαϊκό προφίλ, και την ηθική της γενιάς του στο πρόσωπο.

Η καλύτερη επιλογή για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR