Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Στη Βουλή η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου που φέρνει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που καταργεί την απλή αναλογική ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου φέρνει απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου νόμου συνδιαμορφώθηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» (Ρένα Δούρου), «Ανεξάρτητη Αττική» (Γιάννης Σγουρός), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γιάννης Πρωτούλης), «Οικολογική Συμμαχία» (Γιώργος Δημητρίου), «Δημιουργία» (Θάνος Τζήμερος), «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Κώστας Τουλγαρίδης), «Ανυπότακτη Αττική» (Μαριάνα Τσίχλη), ανεξάρτητους συμβούλους αλλά και τον συνεργαζόμενο με την διοίκηση Πατούλη, Νίκο Παπαδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου Βορίδη προβλέπει ισχυρές πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες ενώ θα εκλέγονται με το μειοψηφικό 43% ενώ περιορίζει την εκπροσώπηση στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα μειώνοντας τον αριθμό των αιρετών.

Παράλληλα βάζει εκλογικό όριο 3% για την είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αν και έχει διατυπώσει ενστάσεις κατά του σχεδίου νόμου δεν στήριξε το ψήφισμα να και χαιρέτισε την έκδοσή του.

Στραπάτσο Πατούλη στην ψηφοφορία – Γ. Σγουρός : Όχι σε αλλαγές για μικροκομματικές σκοπιμότητες

“Στραπάτσο” για τη διοίκηση Πατούλη, χθες το βράδυ (26/5/2021) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής,  στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης  σχετικά με τον εκλογικό νόμο  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τον νέο Νόμο, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρόταση του Γιάννη Σγουρού να ζητηθεί η απόσυρσή του  (σχεδόν ίδια θέση είχαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων.

Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης είχε σαν κομβικά σημεία αντίθεσης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα παρακάτω:

  1. Την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με 43% που περιορίζει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% +1
  2. Το επαχθές όριο/κόφτη του 3% το οποίο αν  εφαρμοσθεί θα οδηγήσει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου τις 5 από τις 10 σημερινές Παρατάξεις (με χιλιάδες ψηφοφόρους)
  3. Τον περιορισμό της εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο των γυναικών
  4. Την μείωση κατά 30% του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων (Από 101 σε 71!!!).

Το ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση με ψήφους 51 υπέρ ενώ μόλις  44 υπερψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο Γιάννης Σγουρός σχολιάζοντας το χθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπ΄όψιν της  την πλειοψηφική κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας και να μην προχωρήσει σε αλλαγές που υπαγορεύονται από μικρομματικές σκοπιμότητες.