«Να παταχθούν τα φαινόμενα τραμπουκισμού»

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Ο παραλογισμός συνεχίζεται. Σε μία κοινωνία που παλεύει για να επιβιώσει, ένα από τα πιο παραγωγικά της κομμάτια, οι μικρομεσαίοι, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλεί ευθέως τη λειτουργία τους. Τους «μπαχαλάκηδες», αυτούς τους «γνωστούς άγνωστους» που σπέρνουν την καταστροφή και τον τρόμο σε εμπορικά σημεία της πόλης, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Τα τελευταία περιστατικά βανδαλισμών σε Ερμού και Πατησίων είναι αποδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Κουκουλοφόροι καταστρέφουν ουσιαστικά ανενόχλητοι, απολαμβάνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας και ανοχής. «Επαναστάτες» εκ του ασφαλούς, στρέφονται κατά ανθρώπων του μόχθου, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν προκαλέσει ποτέ με την στάση τους. Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες είναι ενδεικτικές μίας ακραίας και επί της ουσίας φασιστικής νοοοτροπίας. Γιατί μόνο φασιστικά στοιχεία θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να σηκώσουν μία πέτρα και να κατεβάσουν την τζαμαρία ενός επιχειρηματία που το μόνο του «έγκλημα» είναι το γεγονός ότι παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί που του δίνει ένα μικρό μεροκάματο. Από εκεί δηλαδή που οι μικρομεσαίοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, δηλαδή υψηλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τώρα πολλοί συνάδελφοι μας καλούνται να αντιμετωπίσουν και τους τραμπουκισμούς κάποιων «μπαχαλάκηδων».

Σιγά σιγά παγιώνεται ένα καθεστώς ανωμαλίας στο πιο εμπορικό σημείο της πρωτεύουσας. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που τα καταστήματα γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων. Έχουν προηγηθεί εκατοντάδες περιστατικά με φθορές μαγαζιών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Όμως τώρα φτάσαμε στο σημείο να γίνονται «καταδρομικές» επιθέσεις κατά επιχειρήσεων, μέρα μεσημέρι και δυστυχώς με την αστυνομία απούσα. Μάλιστα στην περίπτωση της Πατησίων ορμητήριο των «μπαχαλάκηδων» φαίνεται να είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ένας χώρος που σύμφωνα με καταγγελίες σχετίζεται άμεσα τα τελευταία χρόνια με το παραεμπόριο και τους παράνομους μικροπωλητές.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποδείξει έμπρακτα ότι και θέλει και μπορεί να επιβάλει την τάξη και τη νομιμότητα. Θεωρούμε αδιανόητο τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές να μένουν στο απυρόβλητο και να μην αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι τις συνέπειες των πράξεων τους. Γιατί οδηγούνται στην καταστροφή οι μικρομεσαίοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης; Αν κάποιος από αυτούς δεν πληρώσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος, θα υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις. Δεν θα πρέπει το Κράτος να φροντίζει για την τήρηση της τάξης και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του μικρομεσαίου από τέτοια φαινόμενα τραμπουκισμού; Οι υπεύθυνοι πρέπει άμεσα να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ζητά την αποζημίωση των συναδέλφων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται από τη μανία των τραμπούκων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στρέφεται έτσι κατά ανθρώπων που το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα επιχειρηματιών αλλά και πολιτών να αισθανονται ασφαλείς, ειδικά στο κέντρο μίας πόλης που θέλει να θεωρείται ευρωπαϊκή και που συγκεντρώνει και πλήθος ξένων επισκεπτών. Το βέβαιο είναι ότι ως ΕΕΑ δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την ανομία, θα λάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και καλούμε όλους τους υπεύθυνους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να μην διαταραχθεί άλλο η εμπορική και κοινωνική ζωή της Αθήνας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν άπαντες.

*Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ