ΝΔ: Από το διαφημισμένο «Μητρώο Στελεχών» στα «δικά μας παιδιά»

Του Κωνσταντίνου Καλοφωλιά

Εξελέγησαν με σύνθημα να φέρουν την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα.  Ως σημαία στον προεκλογικό τους αγώνα είχαν την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να μην επαναλάβει τις παλαιοκομματικές πρακτικές του χθες. Δηλ. την πρόσληψη κομματικών στελεχών στις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών.

Για το λόγο αυτό τo κόμμα του από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση είχε καταρτίσει το Μητρώο Στελεχών. Ήταν ένα άνοιγμα της ΝΔ σε έμπειρα στελέχη της αγοράς χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με την πολιτική. Κίνηση που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό απ’ όσους βρίσκονταν εκτός των τειχών της ΝΔ, αλλά δήλωναν με #metonkyriako#.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κατασκευάσει μια δεξαμενή τεχνοκρατών από την οποία θα αντλούσε τα στελέχη που θα επάνδρωναν το δημόσιο, όταν αναλάμβανε τα ηνία της χώρας. Σε κάποιους δε από αυτούς δόθηκε και η ευκαιρία να κατέλθουν και ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.

Η διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου στήθηκε στα πρότυπα με τα οποία οι πολυεθνικές εταιρίες προσλαμβάνουν το δυναμικό τους. Εντός συγκεκριμένης προθεσμίας οι υποψήφιοι ανέβαζαν σε ειδική πλατφόρμα ένα βίντεο με την παρουσίαση της υποψηφιότητάς τους και καταχωρούσαν το βιογραφικό τους.

Την επιλογή όσων θα περνούσαν στη φάση των συνεντεύξεων αναλάμβανε μια επιτροπή από καταξιωμένα στελέχη στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και στο χώρο της πολιτικής. Η τελική λίστα των επιτυχόντων παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού.

Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να τονίσει τη διαφορά κουλτούρας που τον χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι επί των ημερών του θα προωθούνται οι άξιοι στις επιτελικές θέσεις του κράτους και όχι οι κομματικοί φίλοι. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα πόσοι τεχνοκράτες από το Μητρώο Στελεχών βρίσκονται σε καίρια πόστα στην κρατική μηχανή.

Αντίθετα, κάθε μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τοποθετήσεις κομματικών στελεχών σε διάφορες θέσεις στο δημόσιο τομέα. Η λίστα με τους διοικητές των Νοσοκομείων που διόρισε η κυβέρνηση είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της. Μοναδικό κριτήριο επιλογής αυτών ήταν η κομματική τους ταυτότητα.

Με την ίδια λογική γίνονται και οι προσλήψεις στην ΕΡΤ, καθώς και σε πολλές ΔΕΚΟ. Άλλωστε η απάντηση του Μάκη Βορίδη σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο από την κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αφού είπε χαρακτηριστικά : «Και ποιους να διορίσουμε τους ξένους;».