Νουριέλ Ρουμπινί: Έρχεται «ώρα Lehman» για την Ευρώπη

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007 που έγινε η αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

«Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν τελικά τα βράδυ της Τετάρτης, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, καθώς η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.