Οι ελληνικές κυρίαρχες ομάδες σας κλείνουν ραντεβού με το Παρελθόν

Του Νίκου Κοτζιά

Οι ελληνικές κυρίαρχες ομάδες σας υπόσχονται υποβάθμιση της χώρας. Σας κλείνουν ραντεβού με το Παρελθόν

Τα σημερινά χαρακτηριστικά των κυρίαρχων ελίτ-κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα είναι,

1] Η διατήρηση της εξουσίας από αυτές, που συμβαδίζει με τη μη ανανέωση της χώρας και την υποχώρηση των θέσεών της στο διεθνές καταμερισμό οικονομίας και ισχύος. Κάθε στερέωση της εξουσίας τους, είναι σπατάλη πόρων και μέλλοντος για τη χώρα και τους πολίτες.

2] Δεν έχουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα να ποδοπατήσουν νόμους, Σύνταγμα, δίκαιο και ηθική προκειμένου να διασφαλίσουν τα πλεονεκτήματά τους. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της χώρες, όπως η ξένη κατοχή, η οικονομική και κοινωνική κρίση, η σημερινή κρίση, τις θεωρούν ευκαιρία να κάνουν αεριτζίδικες δουλειές και να ταΐζουν ημέτερους.

3] Επειδή πρόκειται για ανίκανες ελίτ που απλά αυτοσχεδιάζουν ενώ η θέση της χώρας υποχωρεί διεθνώς, δεν αρκούνται σε έναν πόλεμο αναδιανομής πλούτου προς όφελος λίγων οικογενειών και των συστημάτων στήριξής τους, αλλά φροντίζουν τα κέρδη να τα ταξιδεύουν «στην ξενιτειά». Το κεφάλαιο αντί να συσσωρεύεται στην εγχώρια οικονομία, «μετατρέπεται» σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Έτσι δυσκολεύεται η ανάπτυξη της χώρας και η Πατρίδα γίνεται πιο φτωχή.

4] Προκειμένου να εμπεδώσουν τις επιλογές τους προωθούν:
– Την «Κοινωνία της Συνενοχής», όπως την ονομάζω. Δηλαδή, τα δικαιώματα πωλούνται και γίνονται αντικείμενα διαπραγμάτευσης, όπως με νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ρουσφέτια, χρήση μέσων διαφθοράς. Έτσι απαιτούν το αυτονόητο να γίνει αίτημα και οι αιτούντες συνένοχοι τους.

– Αποβλάκωση των πολιτών με την αξιοποίηση της διαπλοκής και των ελεγχόμενων ΜΜΕ. Ακόμα χειρότερα, υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Κολέγια χωρίς προσόντα αποκτούν ίδια δικαιώματα με δημόσια πανεπιστήμια και τα λεφτά πάνε σε συστηματάκια αμάθειας. Σε αυτό προστίθεται τώρα, η πρόθεση να καταργηθεί η διδασκαλία σύγχρονων επιστημών, όπως είναι η κοινωνιολογία και να επανέλθουν τα λατινικά. Οι νέες και οι νέοι θα υποχρεώνονται να κοιτάνε πίσω και όχι μπροστά. Οι νέες ώρες δεν θα δοθούν για μαθήματα τεχνολογίας, αλλά για ένα νέο ραντεβού με το παρελθόν.

5] Συνολικά αυτή η κυβέρνηση και το σύστημα που εξυπηρετεί είναι ένα κράμα ωραιοποίησης των καταστάσεων στα ΜΜΕ, ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία, αυταρχισμού στην αντιμετώπιση της κοινωνίας, συντηρητισμού στην ιδεολογία και σκοταδισμού στην παιδεία.

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK