Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο Στουρνάρας μένει…

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης    

                                           Πτολεμαΐδα  13-5-2020

 Μας αρέσει δεν μας αρέσει η Φρανκφούρτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελέγχουν την Τράπεζα της Ελλάδας (Τ.τ.Ε.) Η Κεντρική Τράπεζά μας αποτελεί το Ελληνικό παράρτημα της ΕΚΤ. Η ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας καθόλου ανεξάρτητη δεν είναι. Κρίνετέ το και από το χρόνο θητείας της διοίκησής της, εξαετής διορισμός που υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο!

Ίσως αδίκως χρεώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο επαναδιορισμός Στουρνάρα στην Τ.τ.Ε. παρά του ότι στήριξε όλες τις επιλογές της, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την οποίαν ήταν σχεδόν μονίμως σε κόντρα. Η ανανέωση της θητείας του ουσιαστικά επικυρώθηκε από την ΕΚΤ όταν στις 22/2/2020 ανακοίνωσε ότι ο κ. Στουρνάρας ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ, μια σημαντική θέση επίβλεψης στον εσωτερικό έλεγχο των στοιχείων της ΕΚΤ.

Ο διορισμός στην Επιτροπή της ΕΚΤ  γεννά εύλογα ερωτήματα:  -Μπορεί ο κ Στουρνάρας να συνυπάρχει και στις δυο θέσεις για όλη τη θητεία του;  -Θα αντικατασταθεί σε «ενδεδειγμένο» χρόνο;   -Ενδεχόμενη συνέχεια των δικαστικών του υποθέσεων, θα καθορίσουν και το χρόνο της θητείας του;  -Γιατί η ΕΚΤ της «δικής μας» ενωμένης Ευρώπης καταλήγει σε μια ακραία επιλογή ακολουθώντας το προσφιλές δόγμα «διαίρει και βασίλευε»;

Η μια βασική πλευρά του προβλήματος τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναμφισβήτητα ο Γιάννης Στουρνάρας και η άλλη η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα κανένα κόμμα (μέχρι στιγμής) της αντιπολίτευσης δεν στηρίζει την επανεκλογή του, τυχαίο;

Η πρώτη εξωθεσμική παρέμβαση Στουρνάρα έγινε πριν από τις πρώτες εκλογές του 2015 όταν διεφάνει ότι η εκλογή Π.τ.Δ. θα οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες. Τον Δεκέμβρη 2014 ο Γιάννης προειδοποίησε κόμματα και βουλευτές για τις ανεπανόρθωτες βλάβες της Ελληνικής οικονομίας και την έλλειψη ρευστότητας, αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Αμέσως μετά τις εκλογές και τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ  για «συμμόρφωση στις μεταρρυθμίσεις» μίλησε και ο κ Ντάιζελμπλουμ  (30/1/2015) προβλέποντας μάλιστα και το κλείσιμο των τραπεζών, άσχετα αν αργότερα τις χαρακτήρισε λαθεμένες. Αμέσως μετά ΕΚΤ & Τ.τ.Ε. πίεζαν για capital controls και τα κατάφεραν.

Στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης με την ΤΡΟΙΚΑ το καλοκαίρι 2015 έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δ/τη της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο διοικητής της Τ.τ.Ε. σκέπτεται μεγαλόφωνα ως μη όφειλε και δηλώνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε την Ελλάδα σε πτώχευση, έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ. Αρνείται την θεσμική κλήση του στη βουλή για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπία για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, επικαλούμενος υποχρεώσεις στη Φρανκφούρτη, χρονοτριβώντας και παζαρεύοντας ημερομηνίες. 

Στα χρόνια που ακολουθούν ο Γιάννης Στουρνάρας θα κληθεί να απολογηθεί στην εξεταστική επιτροπή για το 2ο μνημόνιο (αντισυνταγματικό), στην επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens (σε βάρος του δημοσίου), στην «Επιτροπή της Αλήθειας Δημόσιου Χρέους» (μαζί τα φάγαμε;), στην εξεταστική επιτροπή για τα Δάνεια των Κομμάτων & των ΜΜΕ (ακόμα χρωστούν εκ ΕΥΡΩ), στην εξεταστική επιτροπή για την Novartis (ως μελετητής ιδ. Τομέα ανέλαβε μελέτη της Novartis), στην υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.  Χωρίς φωτιά βγαίνει καπνός;

Αξίζει να αναφερθεί από που παρέλαβε τα πρώτα «παράσημα» του ο κρατικοδίαιτος τραπεζίτης Στουρνάρας. Το 2000 με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αναλαμβάνει πρόεδρος και δ/νων Σύμβουλος της κρατικής τότε και δεύτερης σε μέγεθος «Εμπορικής» Τράπεζας, έως το 2004. Ο τεχνοκράτης τραπεζίτης κατάφερε να κάνει το οικονομικό θαύμα, οδηγώντας την τράπεζα στα πρόθυρα της καταστροφής, για να πουληθεί τελικά αντί πινακίου φακής στη Γαλλική Credit Agricole. Ο σύλλογος εργαζομένων της Εμπορικής τον κατήγγειλε με σειρά ανακοινώσεων (2003) ότι διέθεσε σχεδόν όλο το ποσό από την πώληση της Ιονικής (270 εκ) για να καλύψει ζημιές από χρηματιστηριακές πράξεις, μειώνοντας τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας κατά 700 εκ ΕΥΡΩ (σχετική αρθρογραφία της εποχής του Ν. Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» καθώς και καταγγελίες Αλογοσκούφη στη βουλή το 2005). Αργότερα σε συνέντευξή του στην «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» 16/3/2003 παραδέχθηκε ο κ Στουρνάρας την άστοχη επένδυση. Πολλά δημοσιεύματα της εποχής φέρουν τον κ Στουρνάρα ως συνεργάτη της χρηματιστηριακής «Κάππα».  

Σχεδόν όλες οι επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, από όλες τις δημόσιες θέσεις που κατείχε, ήταν υπέρ των περικοπών των συντάξεων, της μείωσης του αφορολόγητου και τελευταία υπέρμαχος της αύξησης του φόρου Άνθρακα-Λιγνίτη. Είθε ο Ελληνικός Λαός να μην χρειαστεί υπό τις «οδηγίες» του Γιάννη να ξαναζήσει 5ο Μνημόνιο, αλίμονό μας …..