Οι φιέστες του πρωθυπουργού αρχίζουν να ενοχλούν τους πολίτες

Toυ Βασίλη Σκουρή

Η επικοινωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει για μεγάλο διάστημα την ουσία στην πολιτική.

Η αλήθεια είναι πως οι αποκαλύψεις για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τη φιέστα του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό, όμως, δεν κρύβει ένα νέο πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται στους πολίτες, με τις καθημερινές φιέστες που διοργανώνει το μέγαρο Μαξίμου, με πρωταγωνιστή –παντού- τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε μια χώρα που –στην Αρχαία Ελλάδα- είχαν εξορίσει τον Αριστείδη γιατί είχαν βαρεθεί να ακούνε να τον λένε «δίκαιο», οι φιέστες μοιάζει να είναι πλέον ο τρόπος διοίκησης της χώρας. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων (και αλλοδαπών λένε οι πληροφορίες) επικοινωνιολόγων και εταιριών, αλλά και έμπειρων στελεχών του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», το Μαξίμου στήνει καθημερινές υπερπαραγωγές για μικρά και μεγάλα θέματα. Επιλέγει τους συνομιλητές, εκπέμπει χολιγουντιανές εικόνες, δημιουργεί προσδοκίες και όνειρα σε απλούς πολίτες.

Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή η στρατηγική, που έχει ξεκινήσει από την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης (ποιος δεν θυμάται πχ την κοπέλα που τον χαρακτήριζε «τι γκόμενος» και αργότερα αποδεικνυόταν ότι ήταν στέλεχος της …ΝΔ!) έχει κοντά ποδάρια. Η χώρα και οι πολίτες θέλουν ουσία και αποτελέσματα και όχι επικοινωνία. Οι δε φιέστες έχουν αρχίσει να κουράζουν και αργά αλλά σταθερά και να ενοχλούν.

Δεν θα ρωτήσουμε πχ πώς και από ποιον επιλέχτηκαν όσοι «συνομίλησαν» με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –αν ήθελε πράγματι να ακούσει τι λένε οι πολίτες για την ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν, ας συνομιλήσει όχι με επιλεγμένους και δασκαλεμένους πολίτες, αλλά με τυχαίους. Και είναι κρίμα που πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται τέτοιες τακτικές, είναι χαρακτηριστικό του επιπέδου μιας θέσης που έχει υπηρετήσει ο Ζακ Ντελόρ, ακόμα και ο Γιούνκερ! Θα υποστηρίξουμε απλώς πως φιέστες σαν τη χθεσινή υπονομεύουν –κομματικοποιώντας το θέμα- και τη σπουδαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κρύβει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Το θέμα με τις φιέστες, αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, θα εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Όπως και οι στημένοι συνομιλητές!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR