Οι Όψεις του Ωραίου: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

Το ωραίο, από την ομηρική Ώρη. Οι Ώρες δηλαδή. Ο ωραίος: αυτός που είναι στην ώρα του, στην εποχή του, ώριμος. Στην ξενάγηση αυτή, αναζητούμε το Ωραίο και συζητάμε για αυτό, με αφετηρία τα ιδιαίτερα εκθέματα και με μέθοδο την διαλεκτική του Σωκράτη και την ηρακλείτεια σύνδεση των αντιθέτων.

Τέχνη και Λόγος λοιπόν μαζί σε αυτή την αναζήτηση. Από τα εξαίσια μυροδοχεία και τις αλαβάστρινες Αφροδίτες φτάνουμε σε ύμνους στην ομορφιά και τον έρωτα από την αρχαία Μεσόγειο. Τον δίσκο της Αφροδίτης από τη Μήλο συνοδεύουν ποιήματα του Κάτουλου και της Σαπφούς, ένα φίνο ζευγάρι χρυσά ενώτια συνοδεύουν αποσπάσματα από τα Ανακρεόντεια, ενώ την ωραιότερη στιγμή της έκθεσης (έκπληξη…) συνοδεύει το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα.

Κάθε ιδιαίτερο αντικείμενο κι ένα ποίημα, κάθε ποίημα κι ένα αντικείμενο, σε μια διαφορετική ξενάγηση στο Ωραίο, σε μία αλληλουχία Λόγου-Τέχνης, που κλείνει, όχι με μία απάντηση, αλλά με ένα ερώτημα. Τι είναι τελικά το Ωραίο;

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 11.00 – 13.00

Κόστος ξενάγησης: 10 ευρώ /άτομο. Οι συνοδοί ΑΜΕΑ που χρήζουν συνοδείας (π.χ. με σοβαρά κινητικά προβλήματα, τυφλότητα κτλ.) συμμετέχουν δωρεάν.

Εισιτήρια εισόδου στο μουσείο: Γενική είσοδος: €5,00, άνεργοι & φοιτητές: Δωρεάν (λοιπές κατηγορίες: http://www.namuseum.gr/v isiting/index-gr.html )

Προσβασιμότητα: Πλήρης για άτομα με κινητική δυσκολία.

Σημείο συνάντησης / λοιπές λεπτομέρειες

Στην είσοδο του Μουσείου στην οδό 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα, μισή ώρα πριν την ώρα εκκίνησης. Η ξενάγηση διαρκεί 2 περίπου ώρες. Η ξενάγηση δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην παραπάνω διαδικασία, επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 210-3230102.