Ομαδική έκθεση: “Τα καΐκια που πληγώναμε”

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

 Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 19:30 

Στην έκθεση που οργανώνεται από την καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα Ορίζοντας γεγονότων και την επιμελούνται η Φαίη Τζανετουλάκου και ο Τζίμης Ευθυμίου συμμετέχουν 82 καλλιτέχνες με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών μετά από την απόφαση της ΕΕ για την επιδότηση της.

Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πάνω από 17.000 πλεούμενα. Αυτή τη στιγμή μπροστά στην μπουλντόζα βρίσκονται πάνω από 700 σκαριά, μετά από ένα κάλεσμα που για πολλοστή φορά χαρακτηρίζεται ως «το τελευταίο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή εντολή επιβάλλει την παράδοση της άδειας αλλά όχι της καταστροφής. Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα είναι υπερδιπλάσια όταν καταστραφεί το σκάφος ολοσχερώς και δεν υπάρχει αντίστοιχη επιδότηση διάσωσης ή συντήρησης ούτε καν για τουριστική χρήση.