Ο Ακάρ και ο “διαμοιρασμός” του πλούτου του Αιγαίου

Μπορεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογ΄άν να μην έβγαλε συγκεκριμένα πράγματα πέρα από καλή θέληση, αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που συναντήθηκε με δημοσιογράφους μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έβγα΄λε ειδήσεις.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet όταν ρωτήθηκε για την τελευταία κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ακάρ είπε:

“Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας με ειλικρινή, ανοιχτό και διαφανή τρόπο”.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο: 

“Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και τον διαμοιρασμό στις ομορφιές και τον πλούτο του Αιγαίου.

Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών από κοινού, μαζί, το είπαμε αυτό.

Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας”.

Βέβαια φαίνεται πως δυο υπουργοί Άμυνας συζητάνε για τις ομορφιές του Αιγαίου και ο ένας λέει πως συζητάνε πώς θα τις μοιραστούν. Το ερώτημα είναι τι λέει ο άλλος και τι θα πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός -που στο διάγγελμά του έβγαλε άλλες ειδήσεις καθώς ανακοίνωσε την μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

” Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον” είπε για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.»

Φαίνεται πως κάτι συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι.

Ποια κοιτάσματα και πώς θα αξιοποιήσει ο Μητσοτάκης;

Kαι τι σημαίνει η δήλωση του Ακάρ για κοινή χρήση της αλιείας, του τουρισμού και τα άλλα πλούτη;

O υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πάντως διαψεύδει τον Ακάρ:

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».