Ο Αλέξης, ο χωρο-χρόνος και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας -νηφάλιος και με αυτοπεποίθηση- ρεαλιστής και δημιουργικός- αισιόδοξος, αλλά και προσγειωμένος, εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Ίσως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός έδειξε πως κατάλαβε πως δεν είναι στην αντιπολίτευση, αλλά και στην κυβέρνηση. Και για πρώτη φορά αντί να αποδίδει ευθύνες, αναλαμβάνει ευθύνες μέσα από μια πρόταση- μια νέα ελπίδα, όπως είπε ή μια δεύτερη ευκαιρία, μεταφέροντας το παιχνίδι από την πολιτική στην Οικονομία.

Από την καταγγελία και την πολιτική ηθική στην διακυβέρνηση. Από τις υποσχέσεις στην δράση ή έστω σε ένα πρακτικό σχέδιο με νέους όρους όπως επενδύσεις, ανάπτυξη, ταμείο πιστώσεων.  Χωρίς λίστες δώρων, φανφάρες και κορώνες. Με διάθεση αυτοκριτικής- όπως η φράση «δεν τα καταφέραμε»- , πρόθυμος για συγκλίσεις και συναινέσεις μίλησε περισσότερο ως πρωθυπουργός και λιγότερο ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ο ηγέτης που όχι μόνο σέβεται η Ευρώπη, αλλά θέλει να συνεργαστεί μαζί του όπως έδειξε η επίσκεψη Μακρόν- και με το παραπάνω. Πού δεν αισθάνεται πια την ανασφάλεια της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση και δεν κοιτάζει ούτε πίσω, ούτε στα σύννεφα. Ανακαλύπτει τις επιχειρήσεις, βλέπει την αγορά, θέλει και μάλλον μπορεί να εμπνεύσει ασφάλεια στους πολίτες -χωρίς κραυγές και συνθήματα -με δουλειά και προσήλωση στην καθημερινότητα.

Ο νέος Τσίπρας, που αισθάνεται ότι «περάσαμε τον κάβο» δεν είναι ο αμετροεπής ηγέτης ενός κόμματος της οργής, αλλά επιδιώκει την ασφάλεια και την σταθερότητα. Είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που μετράει νούμερα και δείκτες για την Οικονομία περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις. Δεν κουνάει πια τα χέρια, ούτε χτυπάει το τραπέζι, ίσως γιατί έχει συνειδητοποιήσει πόσο άδεια ήταν τα χέρια του.

Πιθανόν από το στάδιο του μικρομεγαλισμού -που τον διέκρινε- να έχει συνειδητοποιήσει τα όρια του. Πώς δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα, όσο να το διαχειριστεί ψύχραιμα -επιδιώκοντας αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις -που όμως αργούν πολύ. Ο Τσίπρας ανακαλύπτει τον κυβερνητικό χώρο-χρόνο, χωρίς να έχει στη διάθεσή του πολύ χρόνο.

Έχει όμως απόλυτη επίγνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ -εκείνο το …μικρό κόμμα που ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη- που χτυπάει ο Κυρ. Μητσοτάκης- “δεν υπάρχει πλέον”- όπως είπε στη Θεσσαλονίκη. “Η ΝΔ, όπως και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια”.