Ο ανεύθυνος πρωθυπουργός που ποτέ δεν ξέρει και δεν λογοδοτεί σε κανένα

Ο ανήξερος πρωθυπουργός εμφανίσθηκε πάλι σε μια θεωρία όπου οι ευθύνες για την κυβέρνηση σταματάνε πριν φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Προφανώς οι αρμόδιοι έπρεπε να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος. Όλη η αλυσίδα των υπευθύνων από τη διοίκηση του ΟΣΕ μέχρι τον υπουργό έχει ευθύνη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Είναι μια θεωρία που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να μεταθέτει ευθύνες και από υπόλογος για την κυβέρνηση γίνεται ένα είδος ανώτατου άρχοντα ανεύθυνου που μπορεί να δίνει εντολές στη Δικαιοσύνη, να ορίζει πως λειτουργούν οι επιτροπές της Βουλής και τελικά να μην λογοδοτεί σε κανένα.

Όπως παρατηρεί με ανάρτησή του ο Ξενοφών Κοντιάδης:

” Αυτό το μοντέλο του πανίσχυρου πρωθυπουργού, που δεν λογοδοτεί πουθενά, έχει αποδειχθεί καταστροφικό. Ενώ η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και η αποδυνάμωση θεσμικών αντιβάρων όπως οι ανεξάρτητες αρχές θα έπρεπε να συνεπάγονται μεγαλύτερη λογοδοσία και ευθύνη, επιχειρείται συστηματικά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η πλήρης «ανευθυνοποίησή» του”.