“Διάλυση του ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω”! Ο Π. Γερουλάνος σηκώνει ψηλά τη σημαία με τον πράσινο ήλιο. Ενα συγκλονιστικό κείμενο.

Του Γ. Λακόπουλου

 Αργά η γρήγορα  από κάποιον θα ακούγονταν  δυνατά το σύνθημα “Kάτω τα χέρια από το ΠΑΣΟΚ” που  ψιθυρίζεται σε όλη τη χώρα από χιλιάδες ηρωικούς οπαδούς του Κινήματος που το κράτησαν ως σημερα ζωντανό, παρά τις καταστροφικές επιλογές των επικεφαλής του.

Ακούστηκε από τον Παύλο Γερουλάνο, πρώην βουλευτή και υπουργό, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.  Το  κείμενό του ” Η  υπόσχεση” – δημοσιεύεται  στο ΑΠ – είναι συγκλονιστικό, απέναντι σε μια ύπουλη και χωρίς καμία  νομιμοποίηση προσπάθεια να εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ  και τα σύμβολα του και μαζί η ιδεολογία και η ιστορία του.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για φωνή από το “παλιό ΠΑΣΟΚ”.  Είναι νέος πολιτικός,  με βιογραφικό που λίγοι έχουν στο δημόσιο βίο,  ευπρεπής άνθρωπος και επιτυχημένος μάνατζερ. Μπήκε στο ΠΑΣΟΚ  επί  Γ. Παπανδρέου, αλλά επειδή ενστερνίσθηκε τις  ιδέες του και συνεχίζει να τις  υπερασπίζεται.

Υπήρξε  από τους καλύτερους υπουργούς  Πολιτισμού από τη Μεταπολίτευση,  και  δεν ακολούθησε τον  φίλο του στη διάσπαση, αλλά έμεινε το ΠΑΣΟΚ τιμώντας και τις αρχές του και τους αγώνες των ανθρώπων που δέθηκαν ανιδιοτελώς για τέσσερις δεκαετίες  με το ριζοσπαστικό κόμμα που  ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου,  και  διέλυσε ο γιος του τριάντα χρόνια αργότερα.

Η  ηγεσία υποστέλλει τα λάβαρα για ένα “τίποτα”

Ο Παύλος Γερουλάνος κόντρα στο κλίμα που δημιουργούν οι θιασώτες της εξαφάνισης του κόμματος που άλλαξε την πορεία της χώρας, σηκώνει ψηλά τη  σημαία του  ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί ένα κόμμα με το ιστορικό  και ιδεολογικό φορτίο  του, αλλά  και τα ταξικά χαρακτηριστικά του, ιδίως εκ  φορέας διαμόρφωσης και έκφρασης της μεσαίας τάξης.

Με παρρησία, καθαρό πολιτικό νου και πληρότητα,  καταθέτει  μια ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα με βάση τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά του  ΠΑΣΟΚ τον  ιστορικό απολογισμό  του,  την κριτική για τα  λάθη  του και την  πεποίθηση ότι αυτό το κόμμα πρέπει να αναγεννηθεί και όχι να καταλήγει  στο καλάθι.

Δεν θα σας ακολουθήσω” λέει στη σημερινή ηγετική ομάδα και τους παρατρεχάμενους που έσπευσαν στο σουαρέ της διάλυσης. Με ευθύτητα που εκπλήσσει σε κάποια σημεία,  αλλά με ακλόνητη επιχειρηματολογία και  πολιτική ευστοχία βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

“Δυστυχώς για τη χώρα και το χώρο, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία γυρίζει την πλάτη τόσο στο όραμα που θα έπρεπε να μας δίνει κατεύθυνση όσο και στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το Κίνημα σήμερα.

Πρώτη φορά από την ίδρυσή του, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τρόπο που δεν αξίζει ούτε στην ίδια ούτε στην ιστορία του Κινήματος, έχει αποφασίσει να υποστείλει τη σημαία μας χάριν μιας σημαίας που δεν σημαίνει τίποτα σε κανέναν”.

Η θέση του για το  λογότυπο  του  …”νέου κόμματος” που θα αντικαταστήσει τον ήλιο είναι χαρακτηριστική. “Μια σημαία άχρωμη και άοσμη που δεν εμπνέει ούτε τα πάθη αλλά ούτε την αγάπη και τον σεβασμό που εμπνέει η δική μας διότι δεν εκπροσωπεί ούτε την υπόσχεση του 1981 ούτε μια καινούρια”.

Η Φώφη είναι το πρόβλημα, όχι το ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην υπουργός  θέτει και το ερώτημα που απασχολεί την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, βάλλοντας ευθέως κατά της Φώφης Γεννηματά… ” Γιατί όμως τέτοια εμμονή με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ; Διότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το θεωρεί μικρό, τοξικό και τελειωμένο. Πιστεύει ότι δεν λέει τίποτα σε κανέναν, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η μόνη που δεν λέει τίποτα σε κανέναν είναι η ίδια, μιας που αρνείται να μιλήσει πολιτικά από την ημέρα που ανέλαβε”.

Ουσιαστικά πρόκειται για μανιφέστο  αναγέννησης του  ΠΑΣΟΚ  που αποστομώνει όσους μηχανεύονται τη διάλυση του και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εσωκομματική δραστηριότητα. 

Ακόμη πιο σκληρός είναι για αυτό που ονομάσθηκε πρόσφατα “συνέδριο”. “Έτσι, μετά από μια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη και μια δεύτερη «Συνδιάσκεψη Γνωριμίας», η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει κενή πολιτικού περιεχομένου. Και αυτό διότι ακόμα και τα θετικά κείμενα που προέρχονται από τους τομείς στερούνται οραματικού πλαισίου, που θα έπρεπε να προέρχεται από την κεντρική ηγεσία, και δημοκρατικής νομιμοποίησης, που θα έπρεπε να προέρχεται από έναν μεστό και ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία. Πολιτική δουλειά δεν γίνεται. Και κόμμα που δεν δουλεύει πολιτικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας”.

Στελέχη απαξιώνουν το ΠΑΣΟΚ για να σωθούν

“Η πολιτική ανυπαρξία της ΔΗΣΥ θα ήταν μικρό πρόβλημα αν την ίδια ώρα χτίζαμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ” συνεχίζει το σφυροκόπημα.

“Αλλά ούτε αυτό κάνουμε. Ιστορικά στελέχη μας που ντρέπονται να βγουν στο δρόμο, έχουν ξεκινήσει μια πορεία απαξίωσής του ελπίζοντας να σωθούν οι ίδιοι. Λυπάμαι για αυτό, αλλά μόνο έτσι μπορώ να ερμηνεύσω και τα συμβάντα της τελευταίας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής όπου χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκε μια πορεία που γυρίζει την πλάτη σε σύμβολα και αξίες που ενέπνευσαν αλλά διατηρεί στο ακέραιο πρόσωπα, συμπεριφορές και νοοτροπίες που φοβίζουν και απωθούν. Εκτός από λάθος, αυτή η συμπεριφορά είναι βαθιά ανιστόρητη σε ένα Κίνημα που πολλά στελέχη θυσίασαν τους εαυτούς τους για το συνολικό καλό”.

 Ποιος από όσους έχουν σχετιστεί στη διάρκεια του χρόνου με το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπέγραφε αυτό  το κείμενο;

Είναι προφανές σε κάθε Έλληνα πολίτη, που μας κάνει ακόμα την τιμή να ασχολείται μαζί μας, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκινάει την πορεία της ως ένα νέο κόμμα με ίδια πρόσωπα, αδυσώπητες φράξιες σε σύγκρουση και μικροκομματικές φιλοδοξίες από ανθρώπους που νιώθουν να μεγαλώνουν πολιτικά όσο μικρότερο είναι το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Και εξαντλεί τις περιορισμένες του δυνάμεις σε προσωπικούς διαξιφισμούς χωρίς να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις που πάνε την κοινωνία μπροστά. Δεν είναι καλό ξεκίνημα”.

Με εντυπωσιακή  σύλληψη της αγωνίας των οπαδών του ΠΑΣΟΚ τονίζει. “Λυπάμαι για αυτό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολλά περισσότερα από τους θαμώνες της Χαριλάου Τρικούπη, την κοινοβουλευτική του ομάδα και τη δημοσκοπική του δύναμη. Ότι όταν υποστέλλει τη σημαία δεν γυρίζει μόνο την πλάτη σε σύμβολα αλλά στη μεστή ιστορία του, στον κόσμο που ενέπνευσε, στην κοινωνία από την οποία γεννήθηκε, στα κοινωνικά στρώματα που υποσχέθηκε να ενισχύσει. Κυρίως, γυρίζει την πλάτη στο όραμα που γέννησε σε όλους μας προσδοκίες για μια πιο δίκαιη κοινωνία”.

Η “κυρία Φώφη Γεννηματά”, που λέει  κι ένας εταίρος της, έχει ήδη απέναντί της έναν  άνθρωπο τον οποίο πρέπει να νικήσει στο έκτακτο συνέδριο τη φθινοπώρου προκειμένου να εφαρμόσει το ανιστόρητο και μεγαλομανιακό της σχέδιο .

Χωρίς περιστροφές ο Γερουλάνος  ξεκαθαρίζει τη θέση  του..

Έχω αποφασίσει να μην ακολουθήσω τους συντρόφους μου σε αυτήν την πορεία. Δεν ήρθα και δεν έμεινα στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για αυτό. Ήρθα και έμεινα για να υπηρετήσω, με όσους συντρόφους μου θέλουν και μπορούν την υπόσχεση που δώσαμε για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική. Για την υπόσχεση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής, όπως αυτή εκφράστηκε στην ίδρυση του Κινήματος και όχι όπως κακοποιήθηκε από τα στελέχη που σήμερα τρέχουν να σωθούν. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αυτήν την υπόσχεση πιο πολύ από ποτέ”.

Γι

Ως  άξονα  της άρνησης να  διάλυση  το ΠΑΣΟΚ  προτείνει.”Πρώτον, να μεταφράσουμε το όραμα του 1981 σε προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. ….Δεύτερον, να υιοθετήσουμε ένα νέο καταστατικό που αντιλαμβάνεται το ρόλο ενός σύγχρονου δημοκρατικού και βαθιά ιδεολογικού κόμματος, τη σημασία να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν και την ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε στέλεχος”.

Τέλος σε ό,τι τον αφορά αναγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες. “Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στρατεύοντας κάθε μέλος και φίλο αλλά και κάθε Έλληνα που θέλει να συμμετέχει σε μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία με στόχο την ισχυροποίηση της ελληνικής μεσαίας τάξης. Αυτήν την πολιτική θέλω να υπηρετώ και για αυτό είμαι και παραμένω μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος”.

Ουσιαστικά πρόκειται για μανιφέστο  αναγέννησης του  ΠΑΣΟΚ  που αποστομώνει όσους μηχανεύονται τη διάλυση του και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εσωκομματική δραστηριότητα. Σύμφωνα  με πληροφορίες ο Παύλος Γερουλάνος κινητοποιεί  φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ  με στόχο να μην υλοποιηθούν τα σχέδια διάλυσης.

Η “κυρία Φώφη Γεννηματά”, που λέει  κι ένας εταίρος της, έχει ήδη απέναντί της έναν  άνθρωπο τον οποίο πρέπει να νικήσει στο έκτακτο συνέδριο τη φθινοπώρου προκειμένου να εφαρμόσει το ανιστόρητο και μεγαλομανιακό της σχέδιο .