Ο “Κότινος”, η “Αναάρα” και λοιπά άτια

Του Ιωάννη Δαμίγου

Τι να έλειπε άραγε, από τον ελληνικό στρατό; Μήπως τα “αμφίβια” αμφίβολης κατάστασης παλαιωμένα οχήματα; Ή τα τεθωρακισμένα άρματα που στείλαμε στην Ουκρανία; Όχι, δεν έλειψαν αυτά και άλλα τόσα. Μα η Ίλη Βασιλικής Φρουράς, η τελευταία έφιππη μονάδα του Όπλου του Ιππικού – Τεθωρακισμένων, που αφού μετονομάστηκε για λίγο σε Ίλη Προεδρικής Φρουράς, διαλύθηκε το 1973. 

Ηγετική μορφή της ίλης, με εξαιρετικό μισθό, θα είναι ο 76χρονος κ. Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, πρώην δήμαρχος Πεντέλης, απόστρατος  που επανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην ενέργεια με τον βαθμό του Ταξίαρχου. Ο … Ταξίαρχος, προσφωνεί καταχρηστικά  “λεβέντη” τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ  Κωνσταντίνο Φλώρο, μια και είναι γνωστή και προβαλλόμενη η λεβεντιά του, με την παλικαρίσια αντίδρασή του ως παρακολουθούμενος, για την απόφασή του αυτή της επανίδρυσης της ίλης. Ευχαρίστησε και όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς, που όπως είπε, του εμπιστεύτηκαν αυτό το … τεράστιο εγχείρημα. Πρόσθεσε πως έχει δουλέψει ασταμάτητα για καιρό για να ηρεμήσει τα άλογα.

Έτσι ο Κότινος, η Αναάρα, ο Σαλονικιός ή Καρντάσης, ο Ζιλιέν και ο Δίας είναι τα υπερήφανα άτια που ανήκουν πλέον στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού. Θα παρελάσουν μάλιστα κατά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, “δυσκολεύοντας” τα υπόλοιπα σώματα που θα ακολουθούν, καθώς ως γνωστό αφοδεύουν ελευθέρως, μη σεβόμενα επισήμους και παρελαύνοντες. Όσοι πιστοί προσέλθετε, να θαυμάσετε από κοντά αυτό το τεράστιο εγχείρημα να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σας. Πόσες εικόνες και μνήμες νοσταλγίας θα φέρουν θύμησες έφιππων να περνούν στην Πλατεία Συντάγματος.

Σπεύσατε με τα κολονάτα ποτήρια και τους λαϊκούς Βουκεφάλες, τις περικεφαλαίες και τα δόρατα, ίνα μας κατακλύσουν και μας καταλάβουν εθνικά αισθήματα, αλήστου μνήμης εποχές.Το ποσό που έχει εγκριθεί από τον προϋπολογισμό του ’22, για την προμήθεια των εξαρτημάτων των ιππέων και την τροφή των αλόγων,  αγγίζει τα 35.000 ευρώ άμεσα. Το σανό, δυστυχώς έχει προϋπολογιστεί μόνο για τα άλογα. Η χρήση ως τροφή για όλους τους υπόλοιπους θα επιβαρύνει τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία σας. Ταρατατζούμ.ταρατατζούμ.