Ο Μαρινάκης μίλησε, αλλά τα μυστήρια του «Συγκροτήματος» συνεχίζονται…

Του Γ. Λακόπουλου

Μια εβδομάδα μετά την αυτοπρόσωπη παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στις νέες εφημερίδες του-που έβαλε τα πράγματα στη σειρά που ο ίδιος ανέπτυξε-, στην ιστοσελίδα «Ενημέρωση24» ,που συνήθως έχει έγκυρη ενημέρωση για τα δημοσιογραφικά ζητήματα, ανέβηκε ένα θέμα για τα εσωτερικά του πρώην ΔΟΛ.

Για την ακρίβεια το κείμενο -το οποίο αναπαρήγαγε το «No-news» και άλλες ιστοσελίδες- χαρακτήριζε «πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα πράγματα» ένα πραγματικό περιστατικό.

Σε σχολιογραφική στήλη  των … «Νέων» εμφανίσθηκε κείμενο με υπογραφή που υπάρχει και στο «Βήμα της Κυριακής» το οποίο έβαλε, σύμφωνα με το  Ε24 εναντίον του … διευθυντή του «Βήματος»  Αντώνη Καρακούση. Για την ακρίβεια τον… επιτιμούσε χωρίς να τον αναφέρει για όσα έγραψε στην εφημερίδα που διευθύνει.

Ο λόγος γίνεται για ενυπόγραφο κείμενο του Καρακούση για τον Πρωθυπουργό  στο “Βήμα”-  για τις επιδιώξεις και τους φόβους του Αλέξη Τσίπρα – το οποίο εμφανέστατα προέκυψε από ρεπορτάζ  του ιδίου, συμπεριλαμβανομένης και συζήτησης μαζί του.  Ένας διευθυντής εφημερίδας, είδε τον Τσίπρα και έγραψε για ό,τι αποκόμισε-, καθώς άλλωστε είναι έμπειρος δημοσιογράφος και καλός «γραφιάς». Τι πιο φυσικό…

Αυτό -κατά το Ε24, αλλά και κατά τη γενική πεποίθηση-  χαρακτηρίσθηκε από  σχολιογράφο των «Νέων» ως «παράξενη αγιογραφία σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα». Κατά τις ίδιες ερμηνείες ήταν η… απάντηση στον Καρακούση, χωρίς οι ίδιες ερμηνείες να διευκρινίζουν ποιος ακριβώς ήταν αυτός που «απαντούσε» και γιατί.

Σε κάθε περίπτωση όμως δημιουργήθηκε -πάλι κατά το Ε24 -η  εντύπωση ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του νέου ΔΟΛ που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αν δεν το λύσει ο διευθυντής του κυριακάτικου φύλλου όπως οφείλει να κάνει!».

Είναι φυσικό αυτά να εξάπτουν τη φαντασία του δημοσιογραφικού κόσμου και κάποιοι διακρίνουν την αρχή μιας αναταραχής στο Συγκρότημα,  καθώς ο νέος ιδιοκτήτης του δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την καινούργια του δραστηριότητα, που είναι μάλλον πάρεργο σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις του.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται απλώς για άνευ σημασίας αναζωπύρωση της  «ιδιοκτησιακής» αντίληψης για το Συγκρότημα, που εκφράσθηκε και όταν ετέθη το θέμα της εξαγοράς του ΔΟΛ από τον Σαββίδη.

Ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί που διακρίνουν το προοίμιο μιας εσωτερικής αναμέτρηση για τρεις:  τις δυο εφημερίδες του πρώην ΔΟΛ και το σύστημα που προϋπήρχε στην ιδιοκτησία του Μαρινάκη. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο τρίγωνο ισορροπιών και αν πάρει τη μορφή που είδαμε, τότε  Καρακούσης, Λάμψιας και Κουρτάκης έχουν να επιλύσουν πολλά θέματα -και μεταξύ τους-και ενδεχομένως θα χρειαστεί να μιλήσει ο νέος επενδυτής.

Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακρίβεια όσων γράφηκαν και περισσότερο όσων φημολογούνται. Σε κάθε περίπτωση όμως πλήττουν το κύρος του ιστορικού -και πολύπαθου πλέον-δημοσιογραφικού οργανισμού. Αν μη τι άλλο γιατί δείχνουν ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν δυνάμεις που δρουν με κριτήρια που δεν αφορούν τα συμφέροντά των εφημερίδων, αλλά το συμφέρον του… Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεργάτες  του οποίου φέρονται να θεωρούν πλέον κάτι σαν φέουδό τους το Συγκρότημα, με δικαίωμα να ορίζουν τη γραμμή και να παρεμβαίνουν  στις «παρεκτροπές», ακόμη και των διευθυντών…

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, ούτε συνεισφέρουν στη θεμελίωση του μέλλοντος των εργαζομένων που έχουν υποστεί πολλά και έχουν χάσει περισσότερα από το 2015- ενώ ανάμεσα τους κάποιοι απλώς έκαναν…πολιτική.

Οι περισσότεροι ελπίζουν να είναι παροδικό επεισόδιο. Το χειρότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί τώρα που βρέθηκε μια λύση με ισχυρή οικονομική βάση, είναι να  εμπλακούν οι δυο εφημερίδες σε πολιτικά παιχνίδια, να επιβληθούν εσωτερικοί διαχωρισμοί συμπαθούντων και αντιπαθούντων το ένα ή το άλλο κόμμα και να αναδειχθούν υποστηρικτές του του ενός ή του άλλου πολιτικού αρχηγού, πέρα από τη δημοσιογραφική πρακτική.  Ακόμη χειρότερα, να αναμετρηθούν… ατζέντες και ατζέντηδες…