Ο “Μεγάλος Περίπατος” των δασών

Του Ιωάννη Δαμίγου

Το έχει η “οικογένεια” στο αίμα της, το καινοτόμο, το εμπορικό και το επικερδές, σε εφαρμογές αρρωστημένης επιστημονικής φαντασίας, με φθηνά υλικά περασμένου αιώνα στοκ, αλλά πληρωμένα αδρά σε ημέτερους, να επεμβαίνει θρασύτατα και να μεταβάλει το φυσικό, σε οραματικό τερατούργημα. Χειροπιαστό παράδειγμα χρυσοπληρωμένου εκτρώματος, το εγχείρημα του κιτς, του άλλου ανεπρόκοπου άεργου γόνου (τι κατάρα!), ο απεχθής καθ’ ομολογία “Μεγάλος περίπατος”. Η παταγώδης και προκλητική αποτυχία, τον εμπνέει για να συνεχίσει απερίσπαστος, σε νέα διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με νέους πειραματισμούς θεατρικής παράστασης, επιπέδου λαϊκίστικης φάρσας Δελφιναρίου.

Ζήλεψε την δόξα του και ο κατ’ εξοχήν γόνος, που με την σειρά του, γιατί τηρούν σειρά προτεραιότητας, έχει βαλθεί να εκπλήξει την επιστήμη και την φύση, παρά φύση, με την φιλόδοξη εφεύρεση “έξυπνων” δασών. Ξεχάστε τα “κλασικά” δάση στην Ελλάδα, αποχαιρετίστε την κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο, στο εξής θα αποκτήσουμε άκαυστα έξυπνα δένδρα, τα σωστά αυτή τη φορά. Τα λάθος μέχρι σήμερα δένδρα, είναι “επιρρεπή” στην καύση και στην πρόκληση πυρκαγιάς, προκαλώντας δυσμενείς αντιδράσεις του, οικολογικής συνείδησης κοινού, με πιθανή σημαντική διαρροή κυβερνητικών  ψηφοφόρων. Άσε που αυτά τα δάση, δεν αφήνουν τον απαραίτητο χώρο για να αναπνεύσουν ελεύθερα οι …. ανεμογεννήτριες.

Ο ιδιαίτερα περιχαρής πρωθυπουργός, στην….συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους (που τον έφεραν σε…. δύσκολη θέση, προκαλώντας του επιπλέον χαμόγελα), για την τραγική καταστροφή των πυρκαγιών, είχε έτοιμο το σχέδιο αναδάσωσης, μόνο αυτό (!), με ανάθεση, που αλλού; Μα σε ιδιωτικές εταιρείες, βρε αδαή! Το απαξιωμένο από καιρό, δημόσιο σώμα των δασολόγων, των γεωπόνων και γενικά των ανθρώπων που γνωρίζουν την συντήρηση και την διατήρηση της Ελληνικής χλωρίδας αλλά και πανίδας, παραμελείτε σκοπίμως, προσφέροντας χώρο κα χρήμα στην ιδιωτική εκμετάλλευση, προκλητικότατα.

Ας μην εκπλαγούμε όταν αντικρίσουμε σε πιθανή βόλτα σε κάποιο δάσος (το χάπι για την πίεση θα με έχει πειράξει), πλατύφυλλα (κήπου), άριστα και κομψά βραδύκαυστα δένδρα, που πιθανό να γέρνουν ελαφρώς “δεξιά”, που θα αναδεύουν κάποιο επιτελικό εξαίσιο άρωμα. Σε ενοχλεί δηλαδή ένα δάσος με βραδύκαυστες κουτσουπιές ή ένα άλλο δάσος από επίσης βραδύκαυστες χαρουπιές; Τι σε πειράζει δίπλα στο άλλο δάσος, των ανεμογεννητριών, το χαρουποδάσος;

Έλα, θα βολευτείς με αυτά, από ανάγκη, αλλά μη με ρωτήσεις πια πουλάκια θα κάνουν εκεί φωλιές, μπορεί να έχουν υπόψιν τους και βραδύκαυστα πουλιά, θα ρωτήσω έναν επιτελικό κα θα σου απαντήσω, τώρα είναι σε διακοπές. Και μη το γελάς, αν χρηματοδοτήσεις με δημόσιο όμως χρήμα ιδιώτες, θα σου φτιάξουν και έξυπνα πουλιά, γρήγορες χελώνες, λύκους απαλλαγμένους από το σύνδρομο παιδεραστίας και μπαλάκια τένις να πετάγονται από τα κλαδιά.

Το κυριότερο όφελος είναι η εξοικονόμηση πόρων, δεν θα χρειάζεσαι εναέρια πυροσβεστικά μέσα, είδες τόσα πολλά που πετούν και επιχειρούν παραλίγο να συγκρουστούν, μπερδεύονται λόγω δημιουργικής επιτελικής ασάφειας επικοινωνίας. Με το εμπνευσμένο αυτό σχέδιο δράσης ή απόδρασης, θα διαθέσεις αυτά τα χρήματα, που δεν έχεις (δανείσου στο φινάλε), για αγορά και άλλων Rafale, πάντα με νόμιμη μίζα, γιατί πρέπει να βλέπεις και μακριά και να προετοιμάζεσαι.

Είδες την ταχύτητα επέλασης των Ταλιμπάν; Η Ευρώπη με ρυθμούς φυσιολογικής (μη μπερδευόμαστε) χελώνας, δεν σε διασφαλίζει με δράσεις. Ποιος ξέρει, γιατί να μη μας εύρει και “άλλη” πανδημία; Αυτή των Ταλιμπάν; Γιατί έχω την εντύπωση πως τους έχουμε ξεπεράσει; Απλώς ρώτα τον γυναικείο πληθυσμό μας!