Ο Μητσοτάκης τινάζει στον αέρα τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, προωθώντας και… δεύτερη επιτροπή εορτασμού

Του Γ. Λακόπουλου

Πριν από καιρό ο Πρωθυπουργός εγκατέστησε -στη Βουλή, με παρόντα τον Προέδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα – την επιτροπή « Ελλάδα 2021», υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου.

Είναι ο επίσημος κεντρικός φορέας οργάνωσης των εκδηλώσεων για τα  200 χρόνια από την Ελληνικη Επανάσταση.

 Η ίδρυση -δια νόμου- της Επιτροπής ήταν πράξη γενικής αποδοχής και προ εξοφλημένου θετικού  αποτελέσματος, λόγω της προσωπικότητας της «μεγάλης κυρίας» του 2004.

Αιφνιδίως όμως προ ημερών  επαναλήφθηκε το ίδιο τελετουργικό: ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφώνησε  τον …πανηγυρικό σε μια εκδήλωση της λεγομένης «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Είναι μια σύμπραξη ιδιωτικών φορέων με το ίδιο αντικείμενο: τον εορτασμό από του ίδιου γεγονότος.  Η Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ως…. προσκεκλημένη.

Εδώ αρχίζουν τα περίεργα: παράλληλες εκδηλώσεις, από παράλληλες επιτροπές εορτασμού, με εκ των πραγμάτων ανταγωνισμό μεταξύ τους; Όποιος ήθελε να συμβάλει στο 2021, δεν είχε παρά να απευθυνθεί στην Επιτροπή Αγγελοπούλου.

Και στις δυο εναρκτήριες εκδηλώσεις γκεστ σταρ ήταν ο Πρωθυπουργός, αλλά και στις δύο έλειπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόσφατη εκδήλωση ακούστηκε ότι οι 14 φορείς της «Πρωτοβουλίας»- μια τράπεζα και  ιδρύματα-  θα οργανώσουν -εντός και εκτός της χώρας-δράσεις σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς: συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις.

 Όμως ακριβώς το ίδιο ανέλαβε να κάνει η αναγνωρισμένη καθολικά Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και έχει προχωρήσει ήδη την προετοιμασία της.

Η νέα «Πρωτοβουλία» -που συντονίζει ο  φιλότιμος και ευπρεπής Γιαννης Μάνος -κατ’ ουσίαν διεκδικεί αυτά που ήδη έχουν ανατεθεί στην Γιάννα Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της.

Θα βρεθούμε μπροστά το φαινόμενο να… μοιράζουν οι δυο διοργανωτές  ζώνες επιρροής, φορείς και εκδηλώσεις;  Να διεκδικούν τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια θέματα και του ίδιους χώρους; Να αλληλεπικαλύπτονται και να επαναλαμβάνονται,  ή να συγκρούονται για τη ουσία και το γόητρο;

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η  κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην Πρωτοβουλία 1821» και έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στο κύρος, στον ζήλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Μα ακριβώς τα ίδια είχε πει και για την Επιτροπή Αγγελοπούλου.

Τωρα όμως ανακάλυψε ότι ο εορτασμός”«δεν αποτελεί μονοσήμαντη κρατική αρμοδιότητα”. Και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην «επιτροπή Μάνου» . Παράλληλα -ή και πίσω από την πλάτη από μια άποψη- με την Επιτροπή που υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων.

Για πολλούς πίσω από αυτόν τον πρωθυπουργικό χειρισμό βρίσκεται η πρόθεση της ΝΔ να κομματικοποιήσει τον εορτασμό. Πώς είναι δυνατόν ιδιώτες αναλαμβάνουν την ιστορία του έθνους, διαγκωνιζόμενοι με μια εθνική επιτροπή;

Για την ακρίβεια  ο Μητσοτάκης, σκοπεύει να εντάξει στην πολιτική καμπάνια του το 2021-  πολύ περισσότερο αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές του 2020-  και να αξιοποιήσει υπέρ του κόμματός του τις συναφείςδράσεις του, με τον κλασικό παλαιοκομματικό υπολογισμό: ευνοώντας ημέτερους. Υπάρχουν ήδη δείγματα γραφής.  

Καθώς αυτό δεν θα είναι εφικτό από την Επιτροπή Αγγελοπούλου ευνόησε τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας», που ως απολύτως ιδιωτική υπόθεση δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.

Έτσι όμως τινάζει τον αέρα τον εορτασμό. Αντί να ενώσει δυνάμεις  τις  διασπά και αποδυναμώνει την επίσημη διοργάνωση του 2021. 

Στην ομιλία του αναφέρθηκε βεβαίως στην «Εθνική Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση» και κολάκευσε τη Γιάννα Αγγελοπούλου: «Η πρόεδρός της διαθέτει αξιοζήλευτη εμπειρία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών μεγάλου βεληνεκούς».

Αλλά έσπευσε να νομιμοποιήσει την « Πρωτοβουλία «σημειώνοντας ότι τα μέλη της «εμπλέκονται ενεργά στις δράσεις από την Πρωτοβουλία 1821-2021, που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα τριετίας».

Επί τόπου μιλώντας, εκ μέρους των Ιδρυμάτων, ο  Παν. Λασκαρίδης ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μια ιδιωτική, ανεξάρτητη, διακριτή πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει και να εντάξει στο γενικό της πλαίσιο, δηλαδή κάτω από την αιγίδα της, ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Εθνικής μας παλιγγενεσίας».

Καθαρή αντίπραξη στην Αγγελοπούλου, την οποία…  καλωσόρισε -πού άραγε;- και της ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στη δική της προσπάθεια να προβάλει από διαφορετικό μετερίζι, τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821».

Ποια «δική της» προσπάθεια;  Και ποιο «δικό της μετερίζι»; Η αποστολή που ανέλαβε η Γιάννα είναι εθνικού χαρακτήρα, καθολικής αποδοχής και στήριξης. Εκπροσωπεί τη συλλογική βούληση της Πολιτείας και των πολιτικών δυνάμεων για την 200ετηρίδα. Η “Πρωτοβουλία των 14” τι εκπροσωπεί και με ποια νομιμοποίηση, πέραν αυτής που προσπαθεί να της  δώσει ο Πρωθυπουργός: Ως μη όφειλε αφού υπάρχει η Εθνική Επιτροπή.

Η «Πρωτοβουλία» ξεκαθάρισε ότι διατηρεί την «αυτονομία της». Αλλά όταν φορείς που θα μπορούσαν να συνδράμουν αυτονομούνται, η προσπάθεια υπονομεύεται -και οικονομικά. Παρουσία του πρωθυπουργού που έδειξε ότι θέλει να πατάει σε δυο βάρκες. Ό,τι χειρότερο για μια υπόθεση σαν το μήνυμα που πρέπει να αναδείξει το 2021.

ΥΓ: Στην «Πρωτοβουλία 1821-2021 μετέχουν:  Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.