Ο “μπάφος” και η συμβολή του στην αναβίωση του συντηρητισμού

Του Νίκου Γαλάτη

Πολλά χρόνια πίσω γύρισε πάλι η ελληνική Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αντίθετα καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή.

Φυσικά για την καταψήφιση πρωτοστάτησε ο Μάκης Βορίδης, αλλά έλαμψε ο εισηγητής της Κ. Βλάσσης, βουλευτής Αρκαδίας,  που “κατήγγειλε” ότι  πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».

«Για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας. Είσαστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Ξανθός. «Ακούσαμε εδώ στη Βουλή ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα απέραντη χασισοφυτεία και “εκτροφείο μπάφων” και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή θα είναι Εσκομπάρ».

Φαίνεται πώς το νομοσχέδιο λειτούργησε ως μετρητής του συντηρητισμού στην Ελλάδα και ο βουλευτής Βλάσσης βρήκε την ευκαιρία να το εντάξει σε μια πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν ο κ. Καρανίκας θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του, έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, για εμάς και για τα παιδιά μας». Και τάβαλε  με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι χειροκρότησαν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ….θυμήθηκε τις παλιές του απόψεις για πλήρη αποτυχία του μοντέλου της καταστολής στα ναρκωτικά.

Αν σκεφτούμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει πως …δοκίμασε χασίς κι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν και μειοψηφικές φωνές που τάσσονται υπέρ των ρυθμίσεων, η στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς την ακροδεξιά αφορά τα πάντα.”Με αυτό που κάνετε εδώ νομοθετείτε την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς” βρήκε ευκαιρία να πει ο Μάκης Βορίδης. «Χαίρομαι που συνήγορος υπερασπίσεως του κ. Παπανδρέου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που τότε ήταν πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΝ», απάντησε ο κ. Καμμένος, ενώ ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. «Φαίνεται ότι πήγε να ποτίσει τις γλάστρες» πετάχτηκε ο Ηλ. Κασιδιάρης. (Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Cannabis News είπε ότι η κοινωνία μας πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού για να μπορέσει να επιτρέψει την καλλιέργεια και την αυτοκαλλιέργεια).

To νομοσχέδιο πέρασε- με ψήφους από το Κίνημα Αλλαγής, τους ΑΝΕΛ- με άνεση, αλλά η συζήτηση έδειξε ανέδειξε ένα μπλοκ- παρόμοιο με αυτό με το σύμφωνο συμβίωσης ή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Τριάντα χρόνια η ελληνική Βουλή και τα ελληνικά κόμματα δεν μπορούν να λύσουν ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία με χιλιάδες άτομα να σέρνονται στα δικαστήρια ή ένα ζήτημα ιατρικό να πολιτικοποιείται με ένα βάναυσο τρόπο, με υποκρισία και βέβαια αλίευση ψήφων. Γιατί ο κάθε Βλάσσης δεν θέλει να ασχοληθεί με ένα ζήτημα που άλλες χώρες έχουν λύσει. Θέλει να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μπάφους, χασισοκαλλιέργειες με συνήγορο τον Βορίδη- και φυσικά τον Κασιδιάρη- με ένα παραδοσιακό τρόπο και λίγο αντικομμουνισμό. Το ότι ο λέκτορας- γιατρός και βουλευτής ήταν το πουλέν του Σαμαρά μάλλον δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο.

Ο φιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας -που της επέτρεψε να πάρει την κυβέρνηση- στο παρελθόν χάθηκε σε μια αναβίωση συντηρητισμού παλαιού τύπου -Πατρίς -Θρησκεία- Οικογένεια- όπου οι Συριζαίοι προδίδουν το έθνος στο Σκοπιανό, είναι άθεοι και δυναμιτίζουν την οικογένεια και επιπλέον θέλουν να κάνουν την χώρα χασισοφυτεία!

“Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού. Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία – που δεν είναι απλή «θρησκευτική επιλογή»… Είναι η ταυτότητά μας! Δεν θα τους αφήσουμε… Συντηρητισμός είναι η πίστη στις διαχρονικές αξίες που διατηρούν τη συνοχή της κοινωνίας, όταν κάνει άλματα στο μέλλον” είπε πρόσφατα στην Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός. Μόνο που οι συντηρητικοί της Ευρώπης όλα αυτά τα θέματα της δεξιάς ηθικολογίας- σύμφωνο συμβίωσης, αποποινικοποίηση της χρήσης- θρησκοληψία- μάλλον τάχουν αφήσει πίσω- μερικά από τις αρχές του περασμένου αιώνα.