Ο πρόεδρος Τραμπ και τα μέσα ενημέρωσης

Της Margaret Sullivan (*)

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν χρειάζεται διερμηνέα ούτε μεταφραστή για να εξηγήσει τις κλιμακούμενες επιθέσεις του εναντίον των μέσων ενημέρωσης όσο φουντώνει η προεκλογική εκστρατεία για το 2020.

Την περασμένη Δευτέρα κατέστησε τις προθέσεις του σαφείς με δύο υπερτονισμένα tweets. «Ο πραγματικός μας αντίπαλος», έγραψε, «δεν είναι οι Δημοκρατικοί ούτε οι λίγοι Ρεπουμπλικανοί που έχασαν τον δρόμο τους και έμειναν πίσω.»

«Όχι», συνέχισε, «ο κυριότερος αντίπαλός μας είναι τα Fake News Media. Τώρα πια δεν είναι απλώς fake, είναι και διεφθαρμένα.»

Οι επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Τραμπ. Η στρατηγική αυτή ήταν βασικό συστατικό της εκστρατείας του το 2016 και παρέμεινε παρούσα, σαν χρόνια ασθένεια, σε όλη την προεδρική του θητεία.

Τώρα όμως που η επανεκλογή του, απ’ ό,τι φαίνεται, κινδυνεύει, κλιμακώνει τις επιθέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ αποκάλεσε τα μέσα ενημέρωσης «διαταραγμένα», τα κατηγόρησε ότι δρουν σε συνεργασία με τη ριζοσπαστική Αριστερά και ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να προκαλέσουν οικονομική ύφεση. Παράλληλα, μια ομάδα που συνδέεται με τον Λευκό Οίκο ρίχνει λάσπη σε δημοσιογράφους για να δυσφημήσει τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Τραμπ, τον οποίο επικαλείται η διαπιστευμένη δημοσιογράφος των New York Times στον Λευκό Οίκο Μάγκι Χάμπερμαν, «ο πρόεδρος θέλει οι ψηφοφόροι να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο για τους αντιπάλους του, αλλά και για τους παραδοσιακούς θεσμούς.»

Θα πρέπει να φοβούνται οι δημοσιογράφοι; Με τη βοήθεια μιας πρόσφατης δημοσκόπησης του ινστιτούτου Gallup, θα προβώ σε τρεις προβλέψεις.

Πρώτον, η τακτική του Τραμπ θα έχει αποτέλεσμα – αλλά μόνο σε αυτούς που είναι ήδη πεισμένοι ότι δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, όπως είναι οι μεγάλες εφημερίδες, το CNN και οι βραδινές ενημερωτικές εκπομπές. Εξαίρεση αποτελεί φυσικά το Fox News.

Δεύτερον, ο μεγάλος χαμένος θα είναι το CNN, του οποίου η αξιοπιστία έχει μειωθεί από 64% σε 48%. Παρά ταύτα, παραμένει πιο αξιόπιστο από το Fox News σε όλες τις πολιτικές ομάδες. Η μείωση της αξιοπιστίας του καναλιού δεν συνδέεται μόνο με την εποχή Τραμπ, αλλά με τη γενικότερη πόλωση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Οι επιθέσεις του Τραμπ, όμως, είναι καταστροφικές και οξύνουν αυτή την πόλωση, υπονομεύοντας τη δημοκρατική ιδέα ότι υπάρχουν αντικειμενικά γεγονότα που δεν μπορεί να αμφισβητούνται.

Τρίτον, οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου δεν θα αλλάξουν ούτε τη βιομηχανία της ενημέρωσης ούτε τους ίδιους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιδιώκουν την ουδετερότητα και την ισορροπία. Έχουμε ανάγκη από τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης περισσότερο από ποτέ.

Οι επόμενοι 14 μήνες θα είναι δύσκολοι.

(*) Η Μάργκαρετ Σάλιβαν είναι αρθρογράφος της Washington Post

(Πηγή: Washington Post- ΑΠΕ ΜΠΕ)