Ο Ταλιμπανισμός είναι παντού

Του Τάκη Ψαρίδη

Είναι αυτός που υποστήριζε ότι η πανδημία είναι αποτέλεσμα σαρκικών αμαρτιών.. Λέω για τον αρνητή μητροπολίτη Μόρφου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Εντάξει σωστά πάει ο νους μας, αλλά αυτονόητα σχόλια δεν κάνω. Θου κύριε φυλακήν..

Αν το πάθημα αυτό του μητροπολίτη είναι τραγελαφικό, όμως συνδέεται και με κάτι απίστευτα θλιβερό και τραγικό. Το καλοκαίρι του 2019 ο εν λόγω μητροπολίτης διακηρύσσοντας την άποψη της εκκλησίας για το λεγόμενο «παρά φύσιν» αμάρτημα έλεγε τα εξής. Ότι, αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πρωκτικό σεξ, αυτό ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να γίνει ομοφυλόφιλος.. Φυσικά οι γελοίες αυτές δηλώσεις προκάλεσαν έκρηξη χιουμοριστικών και σατιρικών εκδηλώσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Όμως το θλιβερό και τραγικό είναι ότι τις προσυπογράφουν 37 καθηγητές πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων της φυσικής, της πληροφορικής, της ιατρικής και της νευροβιολογίας(!). Στο κείμενο τους οι καθηγητές, παρότι επιστήμονες, ανατρέχουν στην «αλήθεια» των ..ιερών γραφών και τονίζουν πως ο Μητροπολίτης «είπε τα αυτονόητα, αυτά που πιστεύει η Εκκλησία και αυτά που παραδεχόταν η κοινωνία μας για την «κατά φύσιν» και «παρά φύσιν» σεξουαλική σχέση, για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις… όπως είναι διατυπωμένη στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και στους λόγους των Αγίων Πατέρων..»

Η ιδεοληψία και ο φανατισμός λοιπόν δεν κάνουν διακρίσεις σε μορφωμένους και αμόρφωτους σε πτυχία και διδακτορικά. Συρρικνώνουν την νευροπλαστική δυνατότητα του εγκεφάλου και περιορίζουν την ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων, με αποτέλεσμα το «κόλλημα» της σκέψης έως και την μεγαλειώδη βλακεία.

Στην πραγματικότητα κάθε φανατισμός είτε είναι θρησκευτικός, είτε πολιτικός και κομματικός, είτε ποδοσφαιρικός, κλπ, υποκρύπτει μια εγκεφαλική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη, την οποία ο ιδεοληπτικός δεν μπορεί να αντιληφθεί, διότι πιστεύει πως είναι κάτοχος της μιας και μοναδικής αλήθειας και αυτοθαυμάζεται γιαυτό.

Και δυστυχώς οι κάτοχοι της μιας και μοναδικής αλήθειας είναι παντού. Ο φανατισμός μπορεί να είναι ακροαριστερός, αλλά μπορεί και νεοφιλελεύθερος, όπως για παράδειγμα αυτός ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, που ακόμα και μπροστά στην πανδημία και στον θάνατο, δεν ενισχύεται το ΕΣΥ για λόγους καθαρά ιδεοληπτικούς. Ο ταλιμπανισμός δηλαδή, δεν βρίσκεται μόνο στο Αφγανιστάν και δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τον μητροπολίτη Μόρφου. Είναι παντού και απλώς διαφέρει στις μορφές του..