Ο Yanis ξαναχτυπά και μιλά για το …παλτό του

Του Νίκου Γαλάτη

“Το Brexit είναι σαν να βλέπεις μια συντριβή τρένου σε αργή κίνηση» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο GQ magazine που γράφει πως “the rebel former finance chief, Yanis Varoufakis, is back. “Αν θέλετε να σπάσετε πλάκα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναφέρετε τον Γιάνη Βαρουφάκη λέει ο Jonathan Heaf που τον συνάντησε σε ένα ελληνικό -πολυτελές- ταβερνάκι, τη “Μήλο” στο Λονδίνο.

“Είναι ένας λαμπρός ακαδημαϊκός” του είπαν συνωμοτικά, σιωπαίνοντας με τρόπο. ” Ένας μεγαλομανιακός δάσκαλος μαθηματικών” που θα τον ρωτούσε για … τη φορολογική του δήλωση. “Είμαι περήφανος γι’ αυτό που επιτύχαμε” λέει ο Yanis για κείνες τις αδιανόητες έντεκα ημέρες το 2015. Δεν θα ήθελα ποτέ να το ξαναζήσω, αλλά δεν μετανιώνω καθόλου”.

Η συζήτηση μάλλον εστιάστηκε στο περίφημο παλτό- το δερμάτινο Harrison Ford που όλοι θυμούνται ακόμη. “Αυτό το σακάκι είναι στο ξενοδοχείο μου σήμερα. Θα έπρεπε να το φορέσω. Εκείνη την εποχή, είχα ακριβώς έντεκα ημέρες για να σώσω το κράτος. Ταξίδευα με μοτοσικλέτα και το δερμάτινο σακάκι ήταν μέρος αυτού. Δεν ήταν για να φανεί προκλητικό. Τι να φορούσα; Armani;”.

Ο Jonathan Heaf όχι μόνο εντυπωσιάστηκε, αλλά γοητεύτηκε από τον οικονομολόγο που περιφρονεί την εξουσία και τους πολιτικούς και σχολιάζει πως “ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν περισσότεροι άνθρωποι είχαν την σαφή, έξυπνη στάση του”. Κι ο σκιτσογράφος επίσης. Που τον εμφανίζει με μπουφάν πάνω σε μοτοσυκλέτα, ενώ η Ακρόπολη …καίγεται.

Ο Bαρουφάκης -σύμβουλος του Κόρμπιν-λέει ότι “μισούσα τον Μπλερ και δεν ήμουν οπαδός του Ομπάμα. Η κ. May μπορεί να υποβάλει αίτηση για συμφωνία τύπου Νορβηγίας για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών μετά τη διετή διαδικασία του άρθρου 50. Αυτό παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αλλά ό, τι συμβαίνει, το Brexit, δεν σημαίνει Armageddon. Θα κάνει τη Βρετανία φτωχότερη και πιο εσωστρεφή και ίσως βαρετή”.

Η συνέντευξη εδώ