Πάρις Κουκουλόπουλος: “Το ΚΙΝΑΛ του 8% μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του”

Συνέντευξη στην Φώφη Γιωτάκη

Το µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος µιλά για τη νέα πολιτική περίοδο και την κυβέρνηση της Ν∆, ενώ δηλώνει ότι είναι δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήµατά του για το επίτευγµα του γιου του να λύσει µαθηµατικό γρίφο 78 ετών

Αιχμηρά µηνύµατα προς την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής στέλνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, µε αφορµή τη νέα πολιτική περίοδο µετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα.

Κύριε Κουκουλόπουλε, τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να υποστηρίξει βασικές επιλογές της στη Βουλή;

Ενα κόµµα που ετεροπροσδιορίζεται έχει χαµηλές προσδοκίες και αυτό ισχύει γενικά, πόσω µάλλον στην περίπτωσή µας που η ανάγκη ευδιάκριτου στίγµατος είναι αδήριτη. Η στάση µας στη Βουλή πρέπει να απορρέει από τις αρχές µας και να τη χαρακτηρίζουν εξίσου τόλµη και σοβαρότητα. Η κυβέρνηση είναι νωρίς να κριθεί, ωστόσο δεν παύει να είναι, παρά τις διαφηµιζόµενες «µεταγραφές», µια κυβέρνηση συντηρητική. Κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Ν∆ που παρέδωσε σε τρεις διαφορετικές περιόδους -1981, 1993, 2009- την οικονοµία σε ύφεση. Το γεγονός ότι η Ν∆ διαδέχεται µια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στο κεντρικό ζητούµενο της χώρας, την ανάπτυξη, δεν εγγυάται ότι αυτή θα τα καταφέρει. Αν επενδύουν στον αυτοµατισµό της «θεωρίας του ελατηρίου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, θα έχουν την τύχη του.

Ασκείτε αυστηρή κριτική, ενώ εµφανιζόσασταν προεκλογικά έτοιµοι να δώσετε ψήφο ανοχής. Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆;

Ξεκάθαρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ έλαβε από τους πολίτες εντολή (ελάσσονος) αντιπολίτευσης και έτσι κρίνεται από δω και πέρα.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να υιοθετήσει τη δική σας πρόταση για τον εκλογικό νόµο;

Το µείζον ζήτηµα µε τον εκλογικό νόµο, όπως τόνισα έγκαιρα και στα όργανα του ΚΙΝΑΛ, είναι η ψήφος των αποδήµων, στους οποίους συµπεριλαµβάνεται και η γενιά του brain drain. Ο συµβολισµός είναι πανίσχυρος και εθνικά απαραίτητος, και δεν χωρούν καθυστερήσεις. Από κει και πέρα, η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό εκλογικό σύστηµα, αναλογικότερο αυτού που ίσχυσε µέχρι τώρα και πιο φιλικό στην πολιτική σταθερότητα από την απλή αναλογική. Με αυτή την οπτική, η πρότασή µας είναι σωστή και πρέπει να την αναδείξουµε και να την παλέψουµε δηµόσια, χωρίς συνδιαλλαγές δεξιά και αριστερά.

Η οριστική έξοδος από την κρίση ποιες κινήσεις προϋποθέτει στον οικονοµικό-φορολογικό τοµέα;

Η έξοδος από την κρίση είναι συνώνυµη της επίλυσης του κορυφαίου προβλήµατος, που είναι τα κόκκινα δάνεια – και µάλιστα αυτά των ολιγαρχών που κρατούν τις τράπεζες πρακτικά κλειστές από το 2008. Με το χρήµα δυσεύρετο και σε απαγορευτικό κόστος η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται, ακόµα κι αν µειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Στα φορολογικά, το µείζον δεν είναι ο καβγάς Ν∆ – ΣΥΡΙΖΑ για την πατρότητα της µείωσης φόρων που είναι στην επικαιρότητα, αλλά η σχέση έµµεσης – άµεσης φορολογίας που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι, πλήττοντας βάναυσα τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας υπέρµετρα τα κόστη µεταφορών και ενέργειας.

Πώς κρίνετε τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά µε τη ∆ΕΗ;

Η συνειδητή επιλογή Τσίπρα να διαλύσει τη ∆ΕΗ χάριν µεταπρατικών συµφερόντων οδήγησε στη σηµερινή κατάσταση. Αυτό δεν είναι άλλοθι για συνέχιση της ίδιας πολιτικής από άλλους δρόµους. Στη ∆ΕΗ πρέπει άµεσα και πριν από οτιδήποτε άλλο να µπει στρατηγικός επενδυτής µε ευρωπαϊκή πιστοποίηση και ισχυρή συµµετοχή στο µάνατζµεντ, ώστε να κοπούν όλες οι γέφυρες που συνδέουν κυβερνήσεις, µεταπράτες και ορισµένους συνδικαλιστές µε τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι τρεις τελευταίοι διοικητές της ∆ΕΗ πρότειναν τη λύση του στρατηγικού επενδυτή, και µάλιστα σε περιόδους µε ολότελα διαφορετικά δεδοµένα µεταξύ τους τόσο ενεργειακά όσο και πολιτικά. Ας τους ρωτήσει κάποιος γιατί και πώς κατέληξαν στην ίδια θέση.

Κάποιοι και από το κόµµα σας δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασµό. Εχει βάση, κατ’ εσάς, το σενάριο;

Το βρίσκω πολύ προχωρηµένο σήµερα.

Το ΚΙΝΑΛ του 8% µπορεί να υπερβεί τον εαυτό του; Πώς;

Με καθαρή ατζέντα που απαντά πρώτα απ’ όλα στο ερώτηµα «ποιοι είµαστε και τι θέλουµε». Πριν από αυτό, βέβαια, οφείλουµε να συζητήσουµε πού βρισκόµαστε σήµερα και τι έφταιξε, χωρίς εµπάθειες και εγωισµούς.

«Ναι» σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ µε εκλογή ηγεσίας και οργάνων;

Κανένας δεν έχει το δικαίωµα να αποφασίσει για το µέλλον του ΠΑΣΟΚ, παρά µόνο τα µέλη του σε συνέδριο µε όλους τους συνέδρους εκλεγµένους, πλην των βουλευτών, ευρωβουλευτών και των δύο πρώην προέδρων του.

Αν κάνατε αυτοκριτική για την επικοινωνιακή καµπάνια του κόµµατος, ποιο βασικό λάθος θα αναγνωρίζατε;

Με άλλο µήνυµα ξεκινήσαµε τις εκλογές και µε άλλο τελειώσαµε. Στην αρχή είχαµε διαρροές προς τη Ν∆ και στο τέλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, όπως ο κ. Μαλέλης, καλούν την ηγεσία να ανοίξει διάλογο για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου και µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Συµφωνείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην περίοδο της αθωότητας, έχει κυβερνητικό παρελθόν µε σκοτεινές πλευρές όπως οι τράπεζες, µε συντηρητική σφραγίδα όπως στη φορολογία, µε εξυπηρέτηση συµφερόντων όπως στην ενέργεια, µε εθνική βλάβη όπως στη δηµόσια περιουσία. Χωρίς καθαρές απαντήσεις σε αυτά και πολλά παρόµοια, κανένας διάλογος περί προοδευτικού πόλου δεν έχει νόηµα.

Εύκολα υποθέτουµε όλοι µας τα συναισθήµατα των άλλων σε τόσο σηµαδιακές στιγµές, δύσκολα περιγράφουµε τα δικά µας. Ευχαριστούµε όλους για όσα τιµητικά είπαν και έγραψαν και εύχοµαι τα καλύτερα στα νιάτα µας, που προσπαθούν σκληρά εδώ και στην ξένη. Είναι ζωτική ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η δυνατότητα να δώσουν στην πατρίδα µας αυτά που µπορούν.