Παρασκευάς Αυγερινός: Ηθική

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όμορφος κόσμος, ηθικός… Μόνο ο Βενιζέλος θα μπορούσε να τον τιμήσει…

Τιμήθηκε από τον «Κύκλο Ιδεών» για το ΕΣΥ – σε περίοδο που ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αργότερα είδε φως και μπήκε.

Ανιστόρητα αποσύρθηκε η μορφή Γιώργου Γεννηματά ως «αρχιτέκτονα του ΕΣΥ», για να πάρει τη θέση του ο Παρασκευάς Αυγερινός. Παρ’ ότι απελύθη νωρίς από υπουργός Υγείας, εξαίτιας συγγενικού του προσώπου, που είχε ως δεξί χέρι.

Αναγνωρίζεται ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σεμνός άνθρωπος και σοβαρός πολιτικός. Αλλά στη μνήμη των παλαιών, υπάρχουν και διόλου κολακευτικές πλευρές της κομματικής σταδιοδρομίας του.

Μια είναι ότι υπήρξε εμπροσθοφυλακή της πλεκτάνης που οργάνωσε το 1990 ο Κ. Σημίτης, στην περίφημη συνεδρίαση του Πεντελικού.

Υπάρχει η επιστολή του -ανακοίνωση υποψηφιότητας για γραμματέας- την οποία ο Παπανδρέου εξέλαβε ως «εκβιασμό στο πρόσωπό του» και κατήγγειλε δημοσίως, «αρνούμενος να υποκύψει».

Αν έχανε εκείνη την ψηφοφορία, ήταν πιθανό να τον καταβάλει η ασθένεια του και καθώς ήταν υπόδικος, να μείνει στην Ιστορία ως απατεώνας.

Η ιδανικότερη εξέλιξη για όσους οργάνωσαν το «βρόμικο 89».

Τον Αυγερινό συνοδεύει και η συμμετοχή του σ’ αυτό που ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «κύκλο αυτοκαταστροφής»: την «ομάδα των τεσσάρων», που μεθόδευαν να τον ανατρέψουν.

Τρίτο: Είναι-μακράν – το πλέον ευεργετηθέν, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: εκτός από υπουργό, τον διόρισε τρεις φορές ευρωβουλευτή!

Καθώς αργότερα διορίσθηκε και από τον Σημίτη βουλευτής Επικρατείας σταδιοδρόμησε στην πολιτική με κατ΄ απονομήν αξιώματα- χωρίς να εκλεγεί ποτέ!

Προ δεκαετίας -με τον Παπανδρέου απόντα – ασκώντας το δικαίωμά να καταθέσει την εκδοχή του για όσα έζησε- παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες, με εμπάθεια.

Ανέφερε σε βιβλίο του, ότι ο Παπανδρέου έπασχε από… διπολική διαταραχή!

Χωρίς δισταγμούς, ισχυρίσθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η χώρα είχαν, για χρόνια, επικεφαλής κάποιον που δρούσε υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και με φαρμακευτική αγωγή.

Κάνει μάλιστα και χρήση της ιατρικής του ιδιότητας, -ισχυριζόμενος ότι «κλήθηκε από τη Μαργαρίτα στο Καστρί» – παρότι ουδεμία σχέση είχε η ειδικότητά του.

-«Τον συνόδεψα στον ψυχίατρο και, όπως περίμενα, η διάγνωση ήταν: βαριάς μορφής κατάθλιψη. Δεν θυμάμαι αν μου το είπε ακριβώς έτσι, αλλά εγώ έτσι το εξέλαβα». Πολύ επιστημονικό αυτό…

Στην ίδια αφήγηση κάνει και συνοικιακό κουτσομπολιό: εμφανίζει γνωστή κυρία του ΠΑΣΟΚ, ως… εκδιωχθείσα ερωμένη του Ανδρέα : «του επέβαλαν τη διακοπή μιας μακράς ερωτικής σχέσης που διατηρούσε» – επειδή θα γινόταν Πρωθυπουργός!

Ανταποδίδοντας όσα όφειλε στον Παπανδρέου αποφαίνεται -μικροπρεπώς- και για την ψυχολογία του: «Ήθελε να ζει ως έφηβος με ωραίες γυναίκες, ίσως γιατί τις στερήθηκε μικρός».

Όμορφος κόσμος, ηθικός… Μόνο ο Βενιζέλος θα μπορούσε να τον τιμήσει…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR