Πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης ή καταγγελίας η Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου


 Επιστολή που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 7.6.2021 Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ

 Κύριε διευθυντά 

Πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης ή καταγγελίας η Συμφωνία με τις ΗΠΑ.1.             Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κύρωση του Δευτέρου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, στις 12 Μαΐου, ο κ. Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας αυτής: α) Παρέθεσε, «επί λέξει» όπως είπε, τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 της συμφωνίας, λέγοντας:  

«Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 1 της Συμφωνίας, είναι ξεκάθαρο.Λέει επί λέξει ότι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δευτέρου Πρωτοκόλλου μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.Θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός αν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού. Διαβάζουμε ελληνικά, ξέρουμε να διαβάζουμε.Τι λέει λοιπόν η συμφωνία που κάνετε; Οτι σε 5 χρόνια θα έχει τη δυνατότητα, μετά την παρέλευση 5 ετών, μία εκ των δύο πλευρών να την καταγγείλει και να ενημερώσει, ώστε 2 χρόνια μετά να λήξει αν την καταγγείλει». 

β) Μετά όμως όλα αυτά τα «ξεκάθαρα», κατέληξε: «Δεν είναι πενταετής η συμφωνία. Είναι επ’ αόριστον»! 2.Μια συμφωνία που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την αρχική περίοδοισχύος της (πενταετία με συγκεκριμένη αρχή και τέλος) και τη δυνατότητα καταγγελίας ή ανανέωσής της («θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός αν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν») δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Συμφωνία επ’ αόριστον» από όποιον «διαβάζει ελληνικά, ξέρει να διαβάζει». 3.             Οσοι «ξέρουν να διαβάζουν» θα έχουν δει σε έγκυρα λεξικά: 

 «Εκφρ. επ’ αόριστον: Για άγνωστο χρονικό διάστημα: Η εκδήλωση αναβλήθηκε επ’ αόριστον» (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 1998).   – «ΦΡ. επ’ αόριστον (λόγ.): Για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα: Η δίκη ανεβλήθη επ’ αόριστον. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ’ αόριστον» (Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, Ακαδημία Αθηνών, 2014).

Πρώην γενικός διευθυντής Μεταφοράς ΔΕΗ