Περί κυρώσεων: μια άλλη ανάγνωση

Του Δημήτρη Ρέπα*

Τα πετρέλαια της Μεσογείου ενδιαφέρουν τον «διεθνή παράγοντα» ήδη από τη δεκαετία του ΄50. Πολλά από τα πολιτικά (ενίοτε και στρατιωτικά) γεγονότα στην περιοχή, σχετίζονται με αυτό το ενδιαφέρον.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε στη Μεσόγειο κάποιες διπλωματικές διευθετήσεις: το Τουρκολυβικό σύμφωνο και την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Η Τουρκία πριν λίγες μέρες έκανε πρόταση στο Ισραήλ για συμφωνία τύπου Λιβύης. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, η Τουρκία άρχισε έρευνες στην περιοχή που ξεκινάει από (ή τελειώνει στο) ανατολικότερο σημείο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ στις 11 Αυγούστου (την επαύριο της πρώτης Τουρκικής NAVTEX) φανερώνει ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε υπογράψει μια συμφωνία διαφορετική από αυτήν που προετοίμαζε. Ο κ. Δένδιας πράγματι δεν γνώριζε ότι πάει να υπογράψει το κείμενο με τις γεωγραφικές συνεταγμένες πέντε σημείων που είχε ετοιμάσει ο «διεθνής παράγων», σε γνώση προφανώς της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Θυμόμαστε ότι ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του για να μάθει αν η Ελληνική πλευρά υπέγραψε… Όλοι ήξεραν λοιπόν ότι από τις 10 Αυγούστου, η Τουρκία άρχισε έρευνες. Όλοι, εκτός από όσους πίστευαν αυτά που έλεγε η Ελληνική κυβέρνηση. Και μόλις ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την αλήθεια, καρατομήθηκε.

Ποιοι ενδιαφέρονται (και επομένως βοηθάνε την Τουρκία) για τα αποτελέσματα των ερευνών; Μα όλοι όσοι έχουν συμφέροντα στην περιοχή! Ακόμα και εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε για αυτά τα αποτελέσματα για να ξέρουμε εάν έχει νόημα να τσακωνόμαστε με τους Τούρκους για τα πετρέλαια. Πώς αλλιώς μπορούμε να ξέρουμε εάν σε καμιά δεκαριά χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να αρχίσει η εξόρυξη και με δεδομένη τη διαρκή μείωση της ανάγκης για ορυκτά καύσιμα, θα αξίζουν όποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν;

Και ποιος άλλος εκτός από το Τουρκικό κράτος θα μπορούσε να κάνει αυτήν την έρευνα; Ασφαλώς η έρευνα αυτή δεν γίνεται δωρεάν από τους Τούρκους.

Θεωρώ λογικό να υπάρχουν προσυμφωνημένα ανταλλάγματα. Εύχομαι και ελπίζω η αποζημίωση του «διεθνή παράγοντα» προς την Τουρκία να μην ζημιώνει την Ελλάδα. Σε αυτό το σκεπτικό, δεν χωράνε «κυρώσεις».

Ο χάρτης της Χουριέτ είναι ξεκάθαρος. Ο επόμενος τομέας ερευνών θα είναι κοντά σε Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο. Ελπίζω να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση οδοντίατρου για τα δόντια των κυρώσεων.

(Οι χάρτες είναι από το διαδίκτυο, Καθημερινή και Hurriyet)

Ο Δημήτρης Ρέπας είναι αρχιτέκτονας