Πολιτική αλλαγή είναι η απάντηση στις υποκριτικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την οικονομία

Του Χάρη Τσιόκα

1. Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα με αιχμή τη μεσαία τάξη ανέδειξαν την ανάγκη να εφαρμοστεί πριν είναι αργά με λουκέτα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, προκειμένου η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει ενεργή και βιώσιμη και στη χώρα.

Αυτό ακριβώς το αίτημα -κραυγή αγωνίας – το εξέφρασαν εδώ και ένα χρόνο, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας και οι συντελεστές τους με αιχμή τις δυνάμεις της εργασίας πριν αρχίσουν με δυσβάσταχτα χρέη να μπαίνουν λουκέτα και να διογκώνεται η ανεργία.

2. Κατανοώντας αυτές τις ανάγκες , έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τον πιο επίσημο τρόπο -με τον Αλέξη Τσίπρα – κατέθεσε τεκμηριωμένο οικονομικά σχέδιο ενεργού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.  Η οικονομική βάση για τη στήριξη αυτού του σχεδίου υπήρχε και υπάρχει .

Στηρίζεται όχι μόνο στο πλεόνασμα των 37 δις που βρήκε  η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή ένωση έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της μέχρι το τέλος του 2022 κατ αρχήν , να προχωρήσουν χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις σε πολλαπλές μορφές ενίσχυσης και επιχορηγήσεων προβλημάτων που προκύπτουν από δάνεια ,επιστρέψτε ες προκαταβολές ,εγγυήσεις κτλ.

Μάλιστα για το λόγο αυτό η ΕΕ προχώρησε σ ένα τολμηρό βήμα δημιουργίας όχι μόνο του ταμείου ανασυγκρότησης αλλά και δανεισμού με πολύ χαμηλό επιτόκιο .(Για την Ελλάδα θα κινηθεί στα 30 περίπου δις ).

3. Οι υποκριτικές και καθυστερημένες όμως στον χρόνο αλλά και στα περιεχόμενα ανακοινώσεις της ΝΔ δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις ανάγκες των μικρομεσαίων αλλά το αντίθετο οδηγούν  σε βίαιη ανακατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων υπέρ ολίγων και ημετερων με θύματα μεγάλα τμήματα των δυνάμεων της παραγωγής και της εργασίας.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συνεχίζει να έχει στον κεντρικό της πηρυνα τον επιλογών της ,την επιδότηση όχι μόνο της αναστολής οικονομικών και εργασιακών δραστηριοτήτων αλλά και της χρέωσης όχι της διαγραφής ..με ..αναστολή …των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Με απλά λόγια το ιδιωτικό χρέος που μεγεθύνεται την περίοδο της κρισης αρνείται παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των φορέων και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να το διαγράψει.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι προτάσεις της (σχέδιο Πισσαρίδη ,ανακοινώσεις αρμοδίων ) για την πρόσβαση στους πόρους του ταμείου ανασυγκρότησης αποκλείουν στην πράξη τη μεσαία τάξη ,τους αγρότες και τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας…
 
4. Ο χρόνος πλέον λειτουργεί σαν ολετήρας σε βάρος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Ακόμα και η ανακοίνωση για αποπληρωμή ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής στην πράξη θα βοηθήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις αφού οι περισσότερες  λόγω του φόβου της διόγκωσης του χρέους δεν συμμετείχαν στους τρεις κύκλους εξυπηρέτησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους συνοδοιπόρους της.

Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές ότι πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού που υποκρύπτει όμως μέσα από την διόγκωση του ιδιωτικού χρέους την πρόθεση της να προσφέρει βορά σε λίγους και ισχυρούς μερίδια αγοράς -και μάλιστα άνευ όρων- δραστηριοτήτων της μεσαία τάξης που πλήττεται.

Και αν ακόμα στο μέλλον η ΝΔ μπορούσε να κατανοήσει ότι οι επιλογές της συγκρούονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κανένα μέτρο δεν θα μπορεί να επανορθώσει δραστηριότητες που θα έχουν βάλει λουκέτο.

5. Τώρα, λοιπόν, το αίτημα της πολιτικής αλλαγής για ένα άλλο παραγωγικό ,οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να διεκδικηθεί πριν είναι αργά.

Γιατί είναι εφικτό να εφαρμοστεί .Υπάρχουν οι πόροι τα μέσα και το πολιτικό σχέδιο που μπορούν να το στηρίξουν .Το διεκδικούν οι παραγωγικοί φορείς ,κατατίθεται ως προοδευτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είναι η ώρα της διαμόρφωσης μιας κοινωνικής συμμαχίας που πλειοψηφικά θα επιβάλλει την πολιτική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η χώρα η κοινωνία και η οικονομία.
     
* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία