Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης – ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα»

Στο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη, άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας, ενώνονται από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χρόνο αφότου ο μεγάλος Έλληνας πέρασε στη ζώσα αιωνιότητα, σε ένα τριήμερο μνήμης, τιμής, γιορτής, από την Αθήνα έως τη Ζάτουνα Αρκαδίας.

Είναι το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης – ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα», όπως το οραματίσθηκε, όπως το ήθελε ο ίδιος, με συνδιοργανωτές το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, τον Δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:00, από το σπίτι του Μίκη, στην Επιφανούς 1, στου Φιλοπάππου, με μια τελετή που ξεκινά από φέτος και θα καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

Με πολλά δρώμενα και με 96 σημαίες, όσα και τα πολύτιμα, για τους Έλληνες, την Ελλάδα, όλο τον κόσμο, χρόνια του Μίκη, που θα κρατούν 96 «σημαιοφόροι», σε μια διαδρομή που θα περάσει από την Πνύκα και θα καταλήξει, στο Ηρώδειο.

Εκεί θα συναντηθούν με δύο ζωντανά κύτταρα της τέχνης και του πολιτισμού, με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και με καλλιτέχνες από το Σπίτι του Ηθοποιού, στην τελευταία τους πρόβα πριν από τη μεγάλη συναυλία της επόμενης ημέρας.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζει στη Ζάτουνα, όπου ο Μίκης έζησε εξόριστος από τη Δικτατορία, το 1968 – 1969.

Εκεί, όπου μετέτρεψε τον τόπο εξορίας του σε φάρο αντίστασης και δημιουργίας, ενός τεράστιου μουσικού και πολιτικού έργου.

«Ο Μίκης του πνεύματος, του πολιτισμού και της πολιτικής»

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, διοργανώνεται συμπόσιο με γενικό θέμα: «Ο Μίκης του πνεύματος, του πολιτισμού και της πολιτικής». Στην εναρκτήρια εκδήλωση θα χαιρετίσουν ως εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης Μουσικολόγος, Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Το συμπόσιο χωρίζεται σε πέντε συνεδρίες, με θέματα: «Ο Μίκης της Ζάτουνας και της Αρκαδίας» με ομιλητές ανθρώπους που γνώρισαν τον Μίκη στην εκτόπισή του ή εργάσθηκαν για τη διάδοση του έργου του. «Ο Μίκης του λόγου και του βιβλίου», με ομιλητές εκδότες και συγγραφείς. «Ο Μίκης, η μουσική, ο πολιτισμός» με ομιλητές ακαδημαϊκούς, μουσικολόγους, ιστορικούς.

Ακόμη, το Σάββατο , θα γίνουν

* Εγκαίνια Έκθεσης στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με ξενάγηση – ενημέρωση, από την μουσικολόγο Βάλια Βράκα – υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, της Μουσικής Βιβλιοθήκης« Λίλιαν Βουδούρη» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

* Μουσική Βραδιά με την Παιδική – Εφηβική χορωδία «Στέφανος Καρδιόλακας».

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ζάτουνα, θα γίνει το Ετήσιο Μνημόσυνο στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και θα ακολουθήσει καφές στο «Καφενείο του Μίκη» και επίσκεψη στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

«Ο Μίκης και η Βυζαντινή Μουσική»

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνεδρία του Συμποσίου με θέμα: «Ο Μίκης και η Βυζαντινή Μουσική» με ομιλητή τον αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελο ΙΜ Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, και ηγούμενο της μονής, ενώ θα γίνει και ξενάγηση στην Ιερά Μονή Φιλοσόφου και φιλοξενία στο Αρχονταρίκι της.

Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με την 5η Συνεδρία, με θέμα: «Ο Μίκης της Πολιτικής. Οι Αγώνες του» με τη συμμετοχή των πολιτικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργού, βουλευτή, Ευάγγελου Μεϊμαράκη ευρωβουλευτή – αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση βουλευτή, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Κοτζιά πρώην υπουργού Εξωτερικών και με εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, με τους Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέρια Μαργιολά και Άγγελο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη.

Οι εκδηλώσεις γίνονται με την πολύτιμη συμβολή, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Αττικής, της ΔΕΘ – HELEXPO, του Δήμου Ιλίου, το Ίδρυμα «Το σπίτι του Ηθοποιού», του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.