Σενάρια εξελίξεων στην Δεξιά και την Ακροδεξιά

Του Γιώργου Βεργόπουλου

Απροσδόκητο ρήγμα φαίνεται να παρουσιάζεται στον σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Ο ιδεολογικός και πολιτικός καθοδηγητής της πτέρυγας, ο ιστότοπος Antinews, με άρθρο του το Σάββατο 31 Μαρτίου ανακοινώνει ότι “Χωρίζουμε, λοιπόν, τους δρόμους μας από την λανθασμένη πορεία της παράταξης που αρνείται να αλλάξει και συνεχίζουμε τον αγώνα για την σωτηρία της πατρίδας μόνοι μας”.

Οι διαφορές του 2014 είχαν ξεχαστεί μπροστά στον κοινό τους εχθρό, την αριστερά. Πριν δυο μήνες μάλιστα μέσα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο είχε εκφραστεί ο εκβιασμός της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ προς τον κ. Μητσοτάκη για να προσχωρήσει στην γραμμή του κ. Σαμαρά για το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με κεντρικό δόλωμα τότε προς τον κ. Μητσοτάκη την δέσμευση ότι θα στηριχτεί από το σύνολο του “χώρου” για να ρίξει την κυβέρνηση. Δηλαδή την δέσμευση ότι θα σταματήσουν οι διεργασίες για άλλο, καθαρότερο εθνικιστικό κόμμα στη δεξιά, διεργασίες που ενέπλεκαν ονόματα όπως του απόστρατου στρατηγού Φράγκου.

Ξαφνικά λοιπόν, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει προσχωρήσει 100% στην ακροδεξιά γραμμή και επίσης έχει απορρίψει κάθε σκέψη για απομάκρυνση του Άδωνι Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ, ο ιστότοπος  με άρθρο υπογραμμένο ως Antinews (άρθρο-γραμμής τα λέγαμε αυτά παλιά) ανακαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης: “Αντί να καβαλήσει το κύμα της ανανέωσης που επιζητά απεγνωσμένα ο λαός, προτίμησε να πορευθεί με όλο το σκουπιδαριό που οδήγησε τη χώρα στο τέλμα, εμφανίζοντάς το ως πανάκεια για την αρρώστια των λαϊκιστών”. Και ότι “Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, η ανικανότητα της ηγεσίας της ΝΔ να κατανοήσει και πράξει τα αυτονόητα, προμηνύει τον εγκλωβισμό της πατρίδας σε νέα αδιέξοδα που ενδεχομένως θα φέρει τον αφανισμό της”.

Το άρθρο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.antinews.

Είναι γνωστό ότι με το συγκεκριμένο ιστότοπο συνδέεται και ο Φαήλος Κρανιδιώτης που είχε παλαιότερα διαφοροποιηθεί από την ΝΔ, ακόμη και από τον κ.Σαμαρά. Ωστόσο η πλήρης στήριξη που μέχρι χθες πρόσφερε το Antinews καταρχήν στην πτέρυγα Σαμαρά και -χάριν αυτής- στην ηγεσία Μητσοτάκη αποτελούσε πολύ σημαντικό χαρτί στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για την συσπείρωση από τα δεξιά της ΝΔ.

Προφανώς κατί έχει γίνει ή αποφασιστεί, που δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αφορά άραγε τις σχέσεις των κκ Μητσοτάκη και Γεωργιάδη; Εαν πρόκειται γι αυτό, δεν αποκλείεται να παρακολουθούμε μια έκφραση πίεσης και πολιτικού εκβιασμού με σκοπό να αποτραπούν κάποιες κινήσεις της ηγεσίας της ΝΔ.

Αν πάλι δεν πρόκειται γι αυτό, τότε αναθερμαίνονται τα σενάρια του προηγούμενου Ιανουαρίου για νέο ακροδεξιό κόμμα με διάσπαση πλέον της Σαμαρικής πτέρυγας. Ας κάνουμε όμως μια στρατηγική επισήμανση. Η ακροδεξιά και εθνικιστική πτέρυγα της ΝΔ σε όλες τις εκδοχές της δεν κινείται βάση ιδεολογικών οριοθετήσεων αλλά σχεδιασμών για τη νομή της εξουσίας.

Αν ένα κομμάτι της (τουλάχιστον) διαφοροποιείται από τον κ. Μητσοτάκη σημαίνει μόνον ένα πράγμα. Ότι βλέπουν το πολιτικό σχέδιο με το οποίο διεκδικούσε την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης να μην περπατάει. Κι εμείς το βλέπουμε, αλλά αυτοί κάτι περισσότερο θα ξέρουν…

Από το Μετασχηματισμός