Σε δεύτερες εκλογές οδηγείται η χώρα – «Καίγονται» τα σενάρια συνεργασίας

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Για τον Ιούλιο, με τα ίδια διλήμματα, μετατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείονται νέα αδιέξοδα.

Μετά και τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη την Τρίτη, αλλά και την οξύτατη επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα, καίγεται κάθε σενάριο συνεργασίας και σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

-Ακόμα και αν οι κάλπες βγάλουν πρώτη τη ΝΔ και μαζί με το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν πάνω από 151-153 έδρες, ο Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ήδη πως δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να δεχθεί τον όρο του Ν. Ανδρουλάκη για μια κυβέρνηση που δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει αγεφύρωτες προγραμματικές διαφορές! Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης, κόβει κάθε γέφυρα συνεργασίας με τον νυν πρωθυπουργό, απειλώντας τον ακόμα και με Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι σαφές πως ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει οπωσδήποτε δεύτερες κάλπες, ελπίζοντας πως μέσω της πόλωσης και των εκβιαστικών διλημμάτων θα αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ ώστε να μην αντιμετωπίσει εσωκομματική αμφισβήτηση και σε περίπτωση που του βγουν οι συσχετισμοί να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αυτόν. Σαφές είναι, επίσης, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, ως μικρότερο στον κυβερνητικό σχηματισμό θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

-Στην περίπτωση που οι κάλπες αναδείξουν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, προς το οποίο την Τρίτη απηύθυνε και πρόταση συνεργασίας. Και εδώ, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ενώ σε περίπτωση που υπήρξε θετικός έναντι της πρότασης Τσίπρα θα διακινδύνευε την διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του! Οι πληροφορίες, πάντως, της στήλης επιμένουν πως και σε τυχόν δεύτερες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη στρατηγική της κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, βάζοντας δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του.

-Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» δεν υπάρχει στον ορίζοντα, παρά τις …φιλότιμες προσπάθειες του Κ. Μητσοτάκη, της «γαλάζιας» μονταζιέρας και του …Νίκου Ανδρουλάκη να θέσουν το θέμα στην επικαιρότητα.

Έτσι τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα μπορούμε να αναφωνήσουμε «Οι εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι νέες εκλογές»!

Οι διερευνητικές εντολές προς τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων θα καταστούν άκαρπες, ενώ χωρίς αποτέλεσμα θα είναι και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Έτσι, πιθανόν έως και τις 28 Μαΐου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό και κυβέρνηση και η χώρα θα οδεύσει σε δεύτερες εκλογές, με νέο εκλογικό νόμο, αυτό που ψηφίστηκε από ΝΔ και …Ελληνική Λύση.

Τα διλήμματα, συνεπώς, θα μεταφερθούν για την Κυριακή 2 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και εκεί να μην υπάρξουν δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR