Σκάνδαλο Λιγνάδη: Κοίτα κάτι συμπτώσεις!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Όταν η πολιτική ηγεσία επιχειρούσε να συγκαλύψει το σκάνδαλο!

Από την αρχή των αποκαλύψεων για τη «δράση» Λιγνάδη επιχειρήθηκε να πέσει στα μαλακά, καθώς αν η δικαιοσύνη είναι μονόφθαλμη η κυβέρνηση είχε αποδειχθεί …τυφλή!

Να σημειώσουμε κατ΄αρχήν πως ο Δημήτρης Λιγνάδης επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας με απευθείας ανάθεση, με παράκαμψη των διατάξεων για το σχετικό διαγωνισμό- και, μάλιστα, για «Λόγους δημοσίου συμφέροντος»!

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή: Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για τους βιασμούς ανηλίκων , είχαμε:

-Η κυβέρνηση, πρωτίστως μέσω της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προσπάθησε να υποβαθμίσει και να καλύψει την υπόθεση! Στις 2 Φεβρουαρίου η υπουργός, με ανακοίνωσή της, έβλεπε «σκοπιμότητες» γύρω από τα όσα γράφονταν για το θέμα, ενώ δήλωνε πως δεν έχει λάβει καμία απόφαση προκειμένου να ζητήσει την παραίτησή του!

-Στις 3 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά, η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε στον «Σκάι»: ««Όλο το σενάριο που στήθηκε περί παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου δεν ευσταθεί»!

-Χρειάστηκε η συνέντευξη του Ν.Σ. στη συνάδελφο Ναταλί Χατζηαντωνίου για να παραιτηθεί στις 6 Φεβρουαρίου ο Δ. Λιγνάδης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

-Την επομένη, η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε για το θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό που σήμερα έχει σταματήσει να εκπέμπει ως ενημερωτικός: «Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες».

-Με άρθρο της στα «Νέα του Σαββατοκύριακου» στις 13 Φεβρουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού επιτίθονταν ουσιαστικά σε όσους επέμεναν στη διερεύνηση των καταγγελιών, καθώς έγραφε μεταξύ των άλλων: «Η εμπειρία των τελευταίων ημερών ανέδειξε ταυτόχρονα και τον εχθρό της κάθαρσης του νοσηρού τοπίου. Ελλοχεύει πίσω από χαοτικές, “υπαγορευόμενες” ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής, προσκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό. Η αλήθεια είναι ότι καταστάσεις που μας αγγίζουν -και συναισθηματικά- δημιουργούν την προδιάθεση να παρασυρθούμε από την ψυχολογία του όχλου, να συμφωνήσουμε με σχόλια μίσους των socialmedia, τις αυτόκλητες “εισαγγελικές” αγορεύσεις, απαξιώνοντας τις αρχές του νομικού και ηθικού μας συστήματος. Έτσι, καθαιρούμε το κράτος δικαίου. Οφείλουμε, να αντισταθούμε στα ευκαιριακά στημένα “δικαστήρια”».

Διχογνωμία στην κυβέρνηση: Αρχικά «παραιτήθηκε», εν συνεχεία «του ζητήθηκε η παραίτηση»!

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση υπήρχε διχασμός για τον αν ζητήθηκε από τον Δ. Λιγνάδη η παραίτηση ή εάν το έπραξε μόνος!!! «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του», δήλωσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και η υπουργός Πολιτισμού το επανέλαβε στις 19 Φεβρουαρίου 2021: «Όταν παραιτήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 6/2, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ., που πιθανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιλογή του να παραιτηθεί». Δυο ημέρες μετά, όμως, όταν η υπόθεση δεν κρυβόταν, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είπε άλλα πράγματα: «Από τη στιγμή που υπήρξε μια συνέντευξη, χωρίς να είναι επώνυμη -το τονίζω αυτό- την ίδια ημέρα ζητήθηκε η παραίτηση και δόθηκε η παραίτηση».

Κατ΄ οίκον έρευνα ένα μήνα μετά!

Εκείνο, επίσης, που είχε συζητηθεί αρκετά –και που δείχνει τη μεροληπτική μεταχείριση του Δ. Λιγνάδη από τις αρχές- είναι ότι η έρευνα στο σπίτι του έγινε με αρκετή καθυστέρηση, δίνοντάς του χρόνο (εάν το έπραξε) να απαλλαγεί από ενοχοποιητικά στοιχεία! Η εντολή για κατάσχεση ενοχοποιητικού υλικού με κατ΄ οίκον έρευνα, έγινε αρκετά αργότερα από το ένταλμα σύλληψης, κάτι που αποτελεί εντελώς ασυνήθιστη πρακτική!

Και ήρθε και η ντροπιαστική απόφαση της δικαιοσύνης και …έδεσε το γλυκό!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR