Σκάνδαλο Novartis: Λοβέρδος, Πατούλης, Στουρνάρας στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

Με “αυτοχειρία” εξελίσσεται η επιλογή του Ιωάννη Αγγελή να διαβιβάσει στη Βουλή αναφορές του FBI για την υπόθεση Νovartis, από το υλικό που έχει υπεξαιρέσει από το γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 

Τα εγγραφα των αμερικανικών αρχών, που κατατέθηκαν από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη, διέρρευσαν στο  τύπο και  πιστοποιούν την ουσία του σκανδάλου Novartis, δηλαδή το συστηματικό χρηματισμό γιατρών και πολιτικών προσώπων και τις μεθόδους με τις οποίες η Novartis αναλάμβανε να αυξήσει τις τιμές και τα έσοδα από συγκεκριμένα projects σκευασμάτων όπως το Lucentis, το Exactly ή το Ηarvard Project. 

Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς τη διαδικασία εξαγοράς γιατρών καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρίες επικοινωνίας και ΜΜΕ αναλάμβαναν να “ξεπλένουν” μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογήσεων, όπως το γκρουπ του Μαυρίκου, του Βουλκίδη ή η Minwork της Λίνας Νικολοπούλου. 

Ποια πρόσωπα εμπλέκουν τα έγγραφα του FBI

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάζει το FBI στην Ελένη Τουλουπάκη, μεταξύ άλλων, κατά την περίοδο 2008-2014  -με βάση τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων  αρτύρων-  ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, που δωροδοκήθηκαν είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι:

-Νίκος Μανιαδάκης, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάτης στην Ενική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
-Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην Υπουργός Υγείας.
-Δημήτριος Λιντζέρης, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ.
-Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Δ/ντής του Εθνικού Δικτύου Υγιώ Πόλεων του WHO, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Φορέα Δομών Υγείας για Τοπικέ Αρχές, και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.
-Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερους αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Συνδέσμου.
-Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας στον Τομέα Κοστολόγησης Φαρμάκων και αποζημίωσης και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
-Κυριάκος Σουλιώτης, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ.
-Ιωάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός Οικονομικών.
-Μαρία Καπετανίδου, επικεφαλής του Τμήματος Συνταγογράφησης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΦ.
-Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και πρώην επικεφαλής του φαρμακείου του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, ενός δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα.
-Μαρία Γείτονα, καθηγήτρια Οικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Φορέα Φαρμακοοικονομίας (HELSPOR) και
-Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άνοιας και Νόσου Alzheimer, Πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimerτου Υπουργείου Υγείας.

Άλλοι 7 πολιτικοί που περιγράφονται στα έγγραφα

Σε άλλο έγγραφο, της 23ης Ιανουαρίου του 2018, το FBI σημειώνει: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

– Ανδρέας Λοβέρδος
– Μάριος Σαλμάς
– Άδωνης Γεωργιάδης
– Ανδρέας Λυκουρέντζος
– Αντώνιος Σαμαράς
– Ιωάννης Στουρνάρας
– Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Xρηματισμοί κυβερνητικών αξιωματούων – Συνάντηση Λοβέρδου- Φρουζή

Σε έκθεση με ημερομηνία Νοεμβρίου του 2017 γίνονται περιγραφές του τρόπου χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούων και τη συνάντηση Λοβέρδου-Φρουζή 

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Νοvartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει την καμπάνια. Η θέση της εταιρίας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 Ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια Ευρώ (που θα χανόντουσαν) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 Ευρώ και 30.000 Ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Ο ρόλος της Minwork 

Ανάμεσα στις αναφορές για το ρόλο που έπαιζαν εταιρίες επικοινωνίας και ΜΜΕ, τα έγγραφα του FBI αναφέρονται και στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα: 

Πιο συγκεκριμένα:  «Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοβούλου (Λίνα) (γνωστή στον συντάκτη ως Σταυρούλα Νικολοπούλου). Η Λίνα ήταν η σύζυγος του πρώην Υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα (γνωστός στον συντάκτη ως Γιάννης Στουρνάρας). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε την IOBE, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDWORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρίες για την Novartis. H MINDWORK χρησιμοποιήθηκε για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο FNU ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας . Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν ο οργανωτής και αποζημιώθηκε για την συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 Ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».

Ο ρόλος των προστατευόμενων μαρτύρων 

Τέλος, σε άλλα έγγραφα αναφέρεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας από τις αμερικανικές αρχές που ήταν σε θέση να έχουν γνώση  πρόσβαση σε αποδεικτικό υλικό  για τις δωροδοκίες, τεκμηριώνοντας την αξιοπιστία των καταθέσεών τους, άρα του υλικού που διαβιβάστηκε στην ελληνική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά το απόσπασμα:

«Oι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Έλληνες πολίτες και παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: o C1 προσελήφθη (και απασχολούνταν) από την Novartis Ελλάς S.A.C.I. (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα. Ο C1 συνήθως εργαζόταν με κατώτερους ειδικούς μέσα στην NVG, συμπεριλαμβανομένων ειδικών υπεύθυνων για αύξηση της προσβασιμότητας της NVG στην αγορά συνταγογράφησης φαρμάκων στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών μέσων και προώθησης.

Ο C2 προσελήφθη από την NVG (και εργαζόταν εκεί) περίπου από τον Νοέμβριο του έτους 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2013, πρώτα ως Αντιπρόσωπος Πωλήσεων και αργότερα αναβαθμίστηκε σε Διευθυντή Πωλήσεων Πρώτης Γραμμής. Και υπό τις ανωτέρω δύο ιδιότητες, ο C2 ήταν υπεύθυνος για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων για μία ποικιλία σκευασμάτων της Novartis στην Ελλάδα. Περίπου τον Μάρτιο του έτους 2013, ο C2 μετέφερε στo Tμήμα (generic) της Novartis τον Sandoz, όπου απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Περιφερειακών Πωλήσεων. Ο C2 εγκατέλειψε την εταιρία περίπου τον Δεκέμβριο του έτους 2014.

Οι (αρμοδιότητες και) ευθύνες και των δύο καταγγελλόντων τους τοποθετούσαν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς της NVG σε αλλοδαπούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εσωτερικά e-mail της Νovartis, παρουσιάσεις με PowerPoint, καταστάσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διερεύνηση ισολογισμών (διαγράμματα λογαριασμών καθολικού) και σε άλλα έγγραφα αφορώντα το σχέδιο της NVG το σχετιζόμενο με τις δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων σε αντάλλαγμα της συνταγογράφησης προϊόντων της Novartis, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων». 

Τι υποστηρίζει ο Αγγελής

Κάποια από τα έγγραφα, ή το περιεχόμενό τους έχουν αποκαλυφθεί και στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά διαβιβάζονται από τον Αγγελή και  δείχνουν τη βασιμότητα του ίδιου του σκανδάλου και τους πολιτικούς που ήταν στο “μικροσκόπιο” του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Παράλληλα, υπενθυμίζουν και την υποχρέωση που είχε η εισαγγελία διαφθοράς να παραπέμψει στη Βουλή όλο το υλικό από τη στιγμή που γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. 

Ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής στο  μακροσκελές διαβιβαστικό του υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι τα έγγραφα τεκημριώνουν τα αδικήματα που αποδίδονται από το κατηγορητήριο της Προανακριτικής Επιτροπής, επιρρίπτει διαρκώς ευθύνες στην Ελένη Τουλουπάκη τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς  υποστηρίζοντας οτι δεν του παρείχε όλα τα στοιχεία της έρευνας ως Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Παράλληλα, υπεραμύνεται των ενεργειών του στη συνάντηση της Βιέννης στην οποία απέφυγε να παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών αρχών – όπως έχει καταθέσει η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.  και εκφράζει την απορία του γιατή η Ελένη Τουλουπάκη διατηρεί τη θέση της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς. 

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία “εκαψαν” τους εμπνευστές της διαρροής

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι τα “έγγραφα βόμβα”  επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis,όπως αποκαλύπτονται από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής .

Όπως αναφέρουν: “Τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών βασίζονται  σε έρευνα του FBI και αναφέρονται στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο περιεχόμενο των επιστολών των αμερικανικών αρχών προς την ελληνική δικαιοσύνη, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως στήθηκε το σκάνδαλό, πως γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, η δράση των εταιρειών που ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» της Novartis και ποια πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν στο μεγάλο «πάρτι» της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αρκετό καιρό πριν η κ. Ελένη Τουλουπάκη τεθεί επικεφαλής της.

Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έσπευσε να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία.”

ΑΠΟ ΤΟ TVXS