Σκοτεινοί καιροί στην Τουρκία

Του Ραγκίπ Ντουράν

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν γράφουν για όσα λένε οι άνθρωποι στα καφενεία, στα σχολεία, στην δουλειά, και στο δρόμο: Η τουρκική οικονομία καταρρέει. Για 10 διαθέσιμες θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου της Ανατολίας, 6500 άνθρωποι έκαναν αίτηση. Όσον αφορά την τιμή των καυσίμων, αυτή αυξάνεται διαρκώς. Ο κυβερνητικός Τύπος δεν χρησιμοποιεί ποτέ την λέξη «αύξηση». Αντιθέτως προτιμά τον όρο «ανανέωση των τιμών». Τον θεωρεί πιο σικάτο!

Το μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημα είναι 2558 τουρκικές λίρες (περίπου 422 ευρώ). Το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού πηγαίνει στο δημόσιο, οπότε ο εργαζόμενος δεν παίρνει παρά 2020 τουρκικές λίρες (περίπου 330 ευρώ). Είναι ένα ποσό με το οποίο είναι αδύνατο να ζήσεις ακόμη και αν είσαι μόνος, καθώς τα έξοδα του νοικοκυριού ξεπερνούν κατά πολύ τις 1500 τουρκικές λίρες. Το πιο φτηνό νοίκι σε μια μεγάλη πόλη είναι 500 λίρες. Επιπλέον πρέπει κανείς να πληρώνει 400 λίρες για ρεύμα, θέρμανση, νερό, τηλέφωνο και ίντερνετ. Αυτά ήδη αθροίζονται σε 2400 τουρκικές λίρες, χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει έξοδα μετακίνησης, ρουχισμού, αναψυχής, υγείας κλπ.

Η κακοδιαχείριση της οικονομίας αντικατοπτρίζει σαφώς την κακή πολιτική στρατηγική. Ο Ερντογάν, που προετοιμάζεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, δεν έχει πια άλλα επιχειρήματα να προπαγανδίσει. Στην εξουσία από το 2002, οι κυβερνητικοί υποψήφιοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν υποσχέσεις. Εδώ και 17 χρόνια, οι πόλεις και τα χωριά που διοικούντο από το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, έχουν καταστραφεί φυσικά και ηθικά εξαιτίας της «αστικής ανάπλασης», όρος που στην Τουρκία χρησιμοποιείται για την ανακαίνιση. Δεν υπάρχει πλέον χώρος πρασίνου και όλες οι εκτάσεις προς αξιοποίηση έχουν ήδη καταληφθεί από απούλητες λόγω οικονομικής κρίσης πολυτελείς κατοικίες και άδεια εμπορικά κέντρα.

Οι φτωχοί αποκλείονται από τα αστικά κέντρα, τα χαμόσπιτά τους γκρεμίζονται και οι ουρανοξύστες που τα αντικαθιστούν μένουν άψυχοι και άδειοι. Η εγκατάλειψη της επαρχίας συνεχίζεται και ο πληθυσμός των μεγάλων πόλεων αυξάνεται χωρίς σταματημό. Ο στρατός των ανέργων, των αγροτών και των λούμπεν-προλετάριων απειλεί το μέλλον των πόλεων. Για να μην μιλήσουμε για τα προβλήματα στα συστήματα υδροδότησης, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν γνωρίζοντας τα ευάλωτα σημεία του, παίρνει ιδιαίτερα μέτρα:

  • Ένας πρώην υπουργός δήλωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας: «Όταν ψηφίζετε έναν κυβερνητικό υποψήφιο αποκτάτε αμέσως το εισιτήριο για τον παράδεισο!»
  • Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που είναι ο επίσημος οργανισμός για την διοργάνωση των εκλογών, αποφάσισε να τυπώσει συνολικά 69 εκατομμύρια ψηφοδέλτια την ώρα που μόνο 56.322.632 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Υπάρχουν, λοιπόν, ακόμη 13 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που μπορούν οι τοπικοί ιθύνοντες να χρησιμοποιήσουν αυθαίρετα.
  • Τέλος, ο Πρόεδρος Ερντογάν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter χαρακτήρισε ως τρομοκράτες όλους εκείνους που δεν ταυτίζονται με το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο, δηλαδή την συμμαχία του ΑΚΡ και τους φασίστες του ΜΗΡ. Το Εθνικό Μέτωπο, που αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες του CHP και τους συντηρητικούς του ΙΥΙ, φαίνεται να παίρνει το 50% των ψήφων. Υπάρχουν, λοιπόν, τουλάχιστον 40 εκατομμύρια τρομοκράτες στην Τουρκία!

Οι υπουργοί, οι γραφειοκράτες και οι σύμβουλοι του Ερντογάν έχουν πανικοβληθεί. Οι περισσότεροι έχουν αγοράσει ή επιθυμούν να αγοράσουν ένα σπίτι στο εξωτερικό – κάτι που κάνουν συνήθως στο όνομα των παιδιών τους ή στο όνομα των συζύγων τους. Δεν θέλουν να δικαστούν ως συνεργοί του Ερντογάν.

Τέλος, εδώ και μια εβδομάδα, όλος ο κόσμος στην Άγκυρα μιλά για ένα καινούριο κόμμα που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές – δηλαδή μετά την πιθανή ήττα του Ερντογάν. Οι φήμες είναι πολλές, όμως πρόκειται για ένα νέο κόμμα που θα ιδρύσουν πρώην μέλη του ΑΚΡ. Δηλαδή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατσάν. «Εάν το παλιό ήταν καλό, τότε τα παζάρια θα ήταν υπέροχα», λέει μια οθωμανική παροιμία.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

ΑΠΟ ΤΟ  TVXS