Σκοτώνουν για ψύλλου πήδημα, πού κρύβεται ο Θεοδωρικάκος;

Του Γιώργου Καρελιά
Είναι πασιφανής, πλέον, η έλλειψη εκπαίδευσης των Ελλήνων Αστυνομικών. Οπως πασιφανής είναι και η… απουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Πέρσι τέτοια εποχή εφτά σερίφηδες της Ελληνικής Αστυνομίας έκαναν σκόνη το αυτοκίνητο τριών νεαρών τσιγγάνων στο Πέραμα και σκότωσαν τον έναν. «Άλλος ένας γύφτος λιγότερος», όπως έλεγαν τότε στα κοινωνικά δίκτυα κάποιοι υποστηρικτές των ασύδοτων κουμπουροφόρων, οι οποίοι, προφανώς, έχουν πιστέψει στο λουδοβίκειο δόγμα το «κράτος είστε εσείς».

Ήταν θέμα χρόνου να ξανασυμβεί και οι λεπτομέρειες του νέου περιστατικού, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, προκαλούν κάτι παραπάνω από θλίψη.

Ένας ανήλικος βάζει βενζίνη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και φεύγει χωρίς να πληρώσει (κόστος 20 ευρώ). Αστυνομικοί τον παίρνουν στο κατόπι και το κακό δεν αργεί να γίνει: ο νεαρός χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Γιατί έπρεπε να συμβούν όλα αυτά; Οι αστυνομικοί γνώριζαν το αδίκημα που είχε διαπράξει ο δράστης, το οποίο είναι σχεδόν ασήμαντο. Γιατί έπρεπε να παίξουν το έργο «σερίφηδες εναντίον καουμπόι»;

Ένας στοιχειωδώς εκπαιδευμένος αστυνομικός θα έκανε το εξής απλό: θα κατέγραφε την πινακίδα του αυτοκινήτου και θα το άφηνε να φύγει χωρίς να διακινδυνεύσει να γίνει κάποιο ατύχημα και, κυρίως, για να αποφύγει τον κίνδυνο τραυματισμού ή απώλειας ζωής. Τώρα η ζωή ενός ανήλικου παιδιού κινδυνεύει. Κι ένα άλλο παιδί, ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, θα βρεθεί αντιμέτωπο με βαριά κατηγορία.

Τι προδίδουν όλα αυτά; Την έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης των αστυνομικών, μια διαχρονική αδυναμία των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι αδιανόητο ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός να μη μπορεί να σταθμίσει τη σοβαρότητα ενός περιστατικού.

Ο νεαρός τσιγγάνος δεν διέπραξε κάποιο σοβαρό έγκλημα. Μια κλοπή 20 ευρώ τον βάρυνε και οι αστυνομικοί το γνώριζαν. Η επικίνδυνη καταδίωξή του, που κατέληξε στο βαρύ τραυματισμό του, ήταν περιττή ενέργεια. Δεν κυνηγάς-και, κυρίως, δεν πυροβολείς- ένα παιδί για 20 ευρώ.

Πριν από ένα μήνα, σε ανάλογο περιστατικό στο Βόλο, αστυνομικός αρνήθηκε να συλλάβει οικογένεια που δεν μπορούσε να πληρώσει τη βενζίνη, επειδή δεν «περνούσε» η κάρτα της τράπεζας. «Δεν είσαι καλά που θα συλλάβω οικογένεια με παιδιά για 20 ευρώ», είπε ο αστυνομικός στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου (και κατέβαλε ο ίδιος το αντίτιμο της βενζίνης).

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης δεν χρειαζόταν να κάνουν το ίδιο. Αρκούσε να καταγράψουν την πινακίδα του αυτοκινήτου, να βρουν τον ιδιοκτήτη του και όλα να πάρουν το δρόμο τους. Χωρίς επικίνδυνη καταδίωξη που είχε τραγικό αποτέλεσμα.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ερώτημα. Αλήθεια, πού βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός, οποίος με το παραμικρό σπεύδει να αυτοεπαινεθεί για «επιτυχίες» των υπαλλήλων του; Αλήθεια, διάβασε την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία διαστρεβλώνει τα πραγματικά περιστατικά, λέγοντας ψέματα ότι ο 16χρνος τραυματίστηκε από «πρόσκρουση» του αυτοκινήτου και όχι από σφαίρα αστυνομικού;

Οι υπουργοί δεν είναι μόνο για να πανηγυρίζουν «επιτυχίες», ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα στατιστικά στοιχεία για τη εγκληματικότητα. Δεν είναι μόνο για να οδηγούν τον πρωθυπουργό σε φιέστες προπαγάνδας. Πρέπει και να μην κρύβονται στα δύσκολα…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7